Geplaatst op: 18 juli 2017

Acclimatiseren van je vloer: doen of niet?

Voor veel klanten is het acclimatiseren van een vloer een groot vraagteken. Ze weten niet wat het inhoudt, en weten niet dat het een noodzaak is voor je vloer. Hieronder vind je informatie over het acclimatiseren van een houten vloer en een laminaat vloer.

 

 

Bebo Parket, Bebo vloeren, Bebo Tegels

Acclimatiseren van een houten vloer

Bij het acclimatiseren van een houten vloer moet je rekening houden, dat je de vloer minimaal 4 a 5 dagen van tevoren in je ruimte ligt. Dit is de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden. De ruimte dien je op de juiste temperatuur te hebben staan. De temperatuur is de temperatuur waar je de ruimte over zijn algemeen op houdt 18 a 20 graden. De houten planken stapel je op elkaar neer met iets ruimte tussen de stapels. Boven op de planken leg je wat zwaars neer zodat de planken niet hol of bol kunnen gaan door het acclimatiseren.

 

Acclimatiseren van een laminaat vloer

Bij het acclimatiseren van een laminaat vloer dien je 2 dagen voor het leggen de vloerdelen in de ruimte te hebben liggen waar het komt te liggen. Ook hierbij geldt de regel dat de vloer op de juiste temperatuur moet liggen. Het laminaat zit in pakken en deze dien je open te maken en op elkaar te leggen. Ook hierbij laat je wat ruimte tussen de stapels laminaat vloeren.

Consequenties als je niet je vloer acclimatiseert

Als je vloer niet laat acclimatiseren dan heb je grote kans dat je vloer binnen een no-time omhoog komt zetten. Ook heb je kans dat je vloer gaat krimpen of helemaal scheef gaat lopen. Dit ligt dan niet aan je leg kunsten maar aan dat de vloer nog niet op temperatuur is. Een houten vloer is een natuurproduct deze vloerdelen kunnen dus vocht bevatten. Als Je de houten vloer dus niet goed op temperatuur hebt en de ruimte is veel te vochtig of is veel te droog kan de vloer alle kanten op bewegen. En hetzelfde geldt ook voor een laminaat vloer. Laminaat bestaat ook deels uit hout dit gedeelte kan dus ook werken. Houdt er rekening mee dat de ruimte goed in balans is qua vochtigheid. Dit houdt in dat de gemiddelde vochtigheid tussen de 45 en de 65 % in mag zitten. Als het minder is dan 45% bestaat de kans dat de vloer gaat krimpen. Bij meer dan 65% is de ruimte te vochtig hierdoor gaan de vloerdelen uitzetten. Het is de uitermate belangrijk dat dit goed in balans is.