Keihard de goedkoopste!
Binnen 24 uur geleverd
25 jaar garantie
Altijd 14 dagen bedenktijd
Eindelijk heb je dan je droomvloer kunnen aanschaffen. De vloer die perfect bij je woning, je interieur en jouw smaak past. Nu moet de vloer nog gelegd worden, een klus die je zelf gaat doen of die je uitbesteed. Als resultaat wil je een vloer die mooi strak in de ruimte ligt, zonder naden en kieren, opstaande randen en natuurlijk zonder irritante kraakgeluiden. Om dit te realiseren zal je nieuwe eerst moeten acclimatiseren, zowel in de winters als ook in de zomer.
Er zijn veel vloeren die eerst moeten vloer acclimatiseren voor deze geplaatst wordt. Denk hierbij aan houten vloeren, parket en laminaatvloeren. Op deze manier voorkom je veel problemen met je nieuwe vloer. Het is dus van groot belang, om de acclimatisatievoorschriften te handhaven.
Acclimatiseren is het aanpassen aan een ander klimaat. Een nieuwe vloer, zoals massief hout, parket en laminaat moeten aan de temperatuur wennen van de ruimte, waarin deze worden gelegd. Hout is een natuurproduct dat kan krimpen of zwellen, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid.
Hout krimp bij een lage luchtvochtigheid (vaak veroorzaakt door een hoge temperatuur). Hierdoor verliest het hout vocht. Bij te snel indrogen kunnen er dan scheurtjes ontstaan. Is de luchtvochtigheid te hoog (vaak bij een lage temperatuur), dan zal het hout ook vochtiger worden en dus zwellen.
Een houten vloer, een parket of een laminaat vloer moet altijd eerst in de ruimte acclimatiseren, om te voorkomen dat de vloer direct na het leggen zal gaan uitzetten of krimpen. Een massieve vloer zal altijd het sterkst reageren op temperatuursverschillen en luchtvochtigheid, daarom moeten deze vloeren langer acclimatiseren dan de andere vloeren.
Elke houten vloer zal na het leggen soms iets krimpen of uitzetten, daarom worden dit soort vloeren altijd vrij van de muur gelegd. Er moet een vrije ruimte van ongeveer 1à1,5cm zijn. Als een vloer niet geacclimatiseerd is heb je niet genoeg aan deze marge.
Als de luchtvochtigheid in de ruimte waar de nieuwe vloer moet worden gelegd hoger is dan waar de vloer vandaan komt(magazijn of buitentemperatuur) zal het hout na het leggen, beginnen te zwellen. De planken zetten zich dan in de breedte uit, zodat de vloer kan bollen en de planken gaan schotelen. De onderlinge verbinding ( mes en groef)zal hierbij dan beschadigen. De schade die dan is ontstaan, moet hersteld worden door de hele vloer eruit te halen.
In een droge leefomgeving zal het hout zich aanpassen aan de luchtvochtigheid van de omgeving. Door vochtverlies zal je vloer direct na het leggen, beginnen te krimpen. Er kunnen scheurtjes in de toplaag ontstaan. Er ontstaan naden tussen de planken en de mes en groef verbinding wordt zichtbaar. Ook kunnen de naden losknappen ondanks de verlijming in een mes en groef verbinding. De vrije ruimtes bij de muren worden ook meer, zodat een plint deze ruimtes niet meer helemaal zal bedekken.
Natuurlijk wil je dit soort ernstige problemen voorkomen, laat je vloer dus altijd acclimatiseren. Houd hierbij rekenschap met het soort vloer. Een massieve vloer moet altijd langer acclimatiseren dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Ook het seizoen is van groot belang.
Alle vloeren waarin hout verwerkt zit, moeten zo wie zo acclimatiseren. Denk hierbij aan alle massieve planken vloeren, alle parketvloeren en alle laminaatvloeren. Dit geld dus o.a. voor massief eiken (planken maar ook bijvoorbeeld mozaïek), massief grenen en overige massieve vloeren. Alle parketvloeren, bestaan de uit lange planken (lamel parket) of kortere plankjes(visgraat, Tapis of Hongaarse punt) en alle laminaatvloeren.
Je nieuwe vloer leg je in het midden van de te leggen ruimte. Als de vloerdelen verpakt zijn, laat je de verpakking gewoon zitten. De planken moeten altijd liggen.
Leg het massieve hout of de parketvloeren in de ruimte waar de vloer moet worden gelegd. Als de vloerdelen verpakt zijn, leg de dichte pakken dan in het midden van de ruimte, stapel ze kruislings op elkaar zodat de luchtstroom er overal bij kan. Leg de planken echter niet te dicht bij een kachel of in de volle zon.
Let verder goed op de luchtvochtigheid in de ruimte. De optimale luchtvochtigheid is tussen de 45-75%. Dit kun je opmeten met behulp van een hygrometer. In een nieuwbouwhuis zal deze altijd vrij hoog zijn. Als er onlangs een cement of betonvloer is gestort, dan moeten deze helemaal uitgehard en droog zijn. Bij twijfel test de vloer dan eerst.
Een massieve vloer heeft een lange acclimatisering tijd nodig. Denk hierbij aan één week tot 14 dagen. Vooral in de winter is dit van groot belang om de vloer ongeveer 2 weken te laten wennen aan de omgevingstemperatuur.
In de zomer volstaan 2 dagen om de vloer te acclimatiseren. Inde herfst en winter adviseren we om 3à4 dagen aan te houden. In de winter adviseren we om ongeveer één week aan te houden.
Let op: als een vloer niet voldoende wordt geacclimatiseerd, en er ontstaat schade aan de vloer, dan valt dit niet onder de garantie!!!!!!!
Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.
Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.
Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.
Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!
Wees er snel bij! Onze fabrieksleegverkoop duurt nog