Geplaatst op: 21 november 2017

Doe het zelf tips

Hieronder vind je 8 waardevolle tips om op de juiste manier een vloer te leggen.

Opslaan & Acclimatiseren van je vloer

Verplaats je vloer bij het binnen dragen voorzichtig. Voorkom beschadigingen en zet de pakken hout of laminaat nooit rechtop tegen de muur maar leg ze op een vlakke en droge ondergrond neer. Je moet ervoor zorgen dat een laminaatvloer het liefst drie dagen voor het leggen in de leg ruimte komt te liggen op kamertempratuur. Bij een houten vloer duurt het acclimatiseren wat langer bij een lamelparket duurt het gemiddeld drie of vier dagen en bij een massieve vloer minimaal vijf dagen. Je moet er ook rekening mee houden dat de luchtvochtigheid tussen de 45% en de 65% in zit. Dit is om werking van je vloer te voorkomen. Je kunt bij Bebo Parket hygrometers en luchtbevochtigers bestellen.

Hoe moet de ruimte voor je vloer zijn

Eventuele oneffenheden in de bestaande vloer (hoogteverschillen) dienen geëgaliseerd te worden. Dit doe je voordat je de vloer gaat leggen of wij de vloer gaan leggen. Een vlakke ondergrond is nodig om een goede basis te hebben om er een vloer op te leggen. De ruimte waar de vloer komt te liggen dient ook stofvrij en schoon en leeg te zijn. Wij adviseren je om de avond voor het leggen nogmaals de legruimte te stofzuigen voor eventuele rommeltjes wat er nog kunnen liggen. Als je dit niet doet en je gaat de vloer leggen heb je kans dat er alsnog oneffenheid in de vloer zit en dit ga je merken met het leggen van de vloer. Stel dat wij de vloer moeten leggen en wij moeten alsnog meubels verplaatsen dan zijn beschadigingen op je eigen risico.

Verlijmen van houten vloeren

Een houten vloeren verlijmen op een planken ondergrond is niet mogelijk, omdat meestal een houten ondergrond niet vlak is en altijd nog kan uitzetten of krimpen. Hiervoor moet je zorgen dat je een houten platen ondergrond hebt liggen die de boel egaliseert bijv. Spaanplaat of OSB platen of underlayment platen of multiplex platen. Deze platen dien je dan vast te schroeven op je houten planken vloer. Wil je de houten vloer verlijmen op een tegelvloer of anhydrietvloer of een egalinevloer dan dien je deze ondergronden op te ruwen en goed voor te primeren voor een goede hechting voor je lijm. Alleen op deze manier kunnen wij je garanderen op een goede gelegde vloer.

Primeren van je ondergrond

Wanneer je houten vloer vast wordt gelijmd op een betonvloer of een houten platen vloer etc. Dan dien je eerst de ondergrond goed voor te primeren voor een goede hechting van je lijm. De primer dien je het liefst één dag voor het leggen van de vloer aan te brengen op je ondergrond. Zie daarvoor ook de beschrijving die wordt meegeleverd bij het kopen van je vloer bij ons.

Op welke ondervloer laminaat leggen

Laminaat kan niet worden gelegd op vloerbedekking in verband met huisstofmijt en het veren van het laminaat zelf. Vloerbedekking is een zachte ondergrond die voor een laminaat vloer te veel veert waardoor het kliksysteem van het laminaat zelf op een gegeven moment zwak wordt en kapotgaat. Daarom adviseren wij om geen laminaat te leggen op vloerbedekking. Ook leggen wij geen laminaat in een wc of badkamer in verband met het vochtpercentage die de vloer kan krijgen, en dus de vloer te veel gaat werken. Je hebt met uitzondering laminaat vloeren die hier wel geschikt voor zijn. Maar de normale laminaat vloeren dienen voor een gewone normale woonomgeving gebruikt te worden. De ondergrond dient bij een laminaat vloer ook vlak te zijn. Bij een houten ondergrond gebruiken wij vaak groene viltplaten voor je isolatie en egalisatie, en bij een betonvloer gebruiken wij een isolatie schuimfolie voor je vochtbescherming en geluidsdemping.

De juiste soort plinten bij je vloer

De plinten die bij Bebo parket geleverd worden hebben de juiste dikte in combinatie met je vloer. Bouwplinten, Overzetplinten of plinten van een bouwmarkt zijn vaak aan een te dunne kant waardoor je niet voldoende ruimte houdt tussen de muur en de vloer. De minimale plintdikte die wij leveren is 18mm dik, dit omdat wij bij houten vloeren 15mm ruimte houden tussen de muur en vloerdelen. Bij een laminaatvloer en lamelparket vloer dien je 10mm ruimte te houden tussen de muur en vloerdelen. Als wij de vloerdelen leggen kijkt onze legger wat de juiste ruimte is om vrij te houden qua leggen. Als je niet deze ruimte vrijhoudt stellen wij ons niet aansprakelijk voor de gevolgen ervan. Je kunt kiezen uit een houten plinten bij ons, of je kiest een deklat voor op de vloer of een houten muurplint in de kleur van de vloer. Je kunt ook kiezen voor een witte mdf plinten die je in de kleur van muur mee afwerkt. Let op bij het plaatsen van de plinten dat je muur droog is en de plinten al afgewerkt zijn.

Het leggen van massieve vloeren

Massieve vloeren worden door Bebo parket uitsluitend volledig aan de ondergrond verlijmd gelegd. Dit is om werking van deze vloerdelen te voorkomen vooral het kromtrekken en krimpen van deze planken. Zwevend leggen raden wij bij deze vloeren meestal ook af tenzij de klant de consequenties hiervan weet en het per se wil hierdoor vervalt de garantie wel op deze vloeren. Wij adviseren bij zwevend leggen een lamelparket of duo plank te nemen in verband met het minimale werken ervan. Hierbij kunnen wij wel de volledige garantie geven hierop.

Verschillende ruimtes vloeren leggen

Omdat de temperatuur en de luchtvochtigheid in verschillende ruimtes kan variëren is het mogelijk dat je vloer hierin mee gaat, dat houdt dat de vloer per ruimte apart kan uitzetten en krimpen. Als je de vloer zonder onderbreking doorlegt in verschillende ruimtes dan dien je de ruimtes zoveel mogelijk op gelijke temperaturen te houden en de luchtvochtigheid in je huis goed in de gaten te houden. Het is beter om een vloer per ruimte te leggen om de werking te voorkomen die het met zich mee kan brengen, gebruik hiervoor zaagsneden onder deuren of drempels.

Heb je meer vragen of het leggen of laten leggen van je vloer dan kun je altijd ons bellen voor meer informatie 0546-750238 of je kunt mailen met een van onze medewerkers info@beboparket.nl wij staan voor je klaar.

Hieronder kun je de 8 tips downloaden als pdf bestand.