Geplaatst op: 21 april 2017

Een houten vloer en vloerverwarming

Ook een houten vloer heeft door de jaren heen een metamorfose moeten ondergaan om nog te functioneren in onze hedendaagse woning. Door het toepassen van vloerwarming en later ook koeling nam de vraag naar speciale vloeren toe. Verder bleef de zoektocht naar duurzaamheid toenemen.

Door hergebruik en vernieuwing is hout minder belastend voor het milieu. Op deze manier kan een houten vloer ook een leven lang

Om een goedkope houten vloer te realiseren ontstond er lamel parket. De bovenste laag bestaande uit hardhout, van goede kwaliteit wordt hierbij verlijmd op een goedkoop houtsoort zoals naaldhout. Vanaf het begin van deze eeuw is de vraag naar lamel parket alleen maar toegenomen. Wij bieden dan ook een ruim assortiment lamel parket, zoals duoplank als ook de multiplank. Deze vloeren zijn geschikt om op een vloer met vloerverwarming/koeling te plaatsen.

Een lamel parket op een vloerverwarming is een warme combinatie. Doordat een lamelparket veel minder werkt ten opzicht van een massieve vloer is dit de juiste vloerbekleding bij vloerverwarming.

De juiste lamel parket is zowel geschikt voor vloerverwarming die als bijverwarming dienst doet alsook vloerverwarming als hoofdverwarming. Om het hoogste rendement te behalen adviseren wij om een lamel parket te gebruiken van 10mm dik.  Als het lamelparket volledig op de ondergrond verlijmt moet worden dan kan een plank met een dikte van 15mm goed toegepast worden. Wij hebben verschillende uitvoeringen hiervan in ons assortiment zitten. Natuurlijk leveren wij hier de beste ondervloeren en lijmsoorten bij. Naast de planken hebben we natuurlijk ook de traditionele parketvloeren, zoals visgraat en Hongaarse punt.

Een houten vloer geschikt voor vloerverwarming heeft een Rc-waarde. De rc-waarde geeft de warmte weerstand (warmte isolatie) van het lamel parket aan. Een dik lamelparket heeft een hoge rc-waarde. Deze vloeren geven dus meer weerstand dan een dunner lamel parket. De opwarmtijd zal langer duren en het warmte effect is minder gunstig.  Bij gebruik van een dun lamel parket met een lage Rc-waarde wordt een woning gewoon warm ook bij een lage buitentemperatuur. Ons lamel parket van 10mm dik heeft een Rc-waarde van 0,09kw/m2 wat heel laag is.

Ook de legwijze heeft invloed op de warmte isolatie. De laagste warmte weerstand ontstaat bij een vaste verlijming op de ondergrond. Echter niet elk lamel parket of ondergrond is hier geschikt voor. Moet een lamel parket zwevend gelegd worden maak dan gebruik van een speciale ondervloer. Deze ondervloeren hebben ook een lage Rc-waarde, vaak zijn deze geperforeerd. Wij kunnen je hierbij helpen, zodat je de juiste vloer met randartikelen koopt.

Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket