Geplaatst op: 20 mei 2018

Een houten vloer: is dat duur? Of toch niet?

Houten vloeren hebben altijd mijn voorkeur. Toen ik op zoek was naar huizen op Funda moest ik zelfs moeite doen om me niet te veel te laten beïnvloeden door de foto’s van de vloeren. Een foto van een betegelde woonkamer en ik had al nauwelijks zin meer om het huis te bezichtigen. Mijn man heeft me daar echt vanaf moeten praten. Ik moest leren daar ‘doorheen’ te kijken. Over tegels kun je immers ook hout leggen.

Een houten vloer is duur of toch nietHout geeft het huis een uitstraling en warmte die je met steen – hoe mooi het soms ook lijkt- moeilijk voor elkaar krijgt. Uiteindelijk zijn we gevallen voor een huis waarin wel een parketvloer lag, maar die zo oud was dat we die wilden laten vervangen.
Op zoek naar een nieuwe vloer dus. En ik had al precies in mijn hoofd welke het moest worden. Krijtwit en visgraat, dat paste mooi bij de oude staat van het huis met de enorme schouw in de woonkamer en de en suite deuren. De prijzen vielen me nog vies tegen als ik eerlijk ben… Voorlopig was de goedkoopste die we tegenkwamen 80,- per vierkante meter. Dat paste totaal niet in het budget en mijn man was me al langzaam aan het voorbereiden dat een houten vloer misschien niet binnen ons bereik lag. Winkel na winkel zijn we afgestruind maar de vloer die we wilden tegen een acceptabel prijs kwamen we niet tegen. Totdat een vriend ons wees op Beboparket. De prijzen die we op de website tegenkwamen lagen zoveel lager dan wij inmiddels gezien hadden dat ze ongeloofwaardig overkwamen. Toch bleef ik hoop houden op het verwezenlijken van mijn visgraat-parket-droom en zo reden we op een zaterdag naar een loods in het Overijsselse Vriezenveen. Nog wat onwennig keken we daar naar de mooie parketvloeren die uitgestald lagen. De krijtwitte vloer was zo gevonden en Beboparket bood die aan tegen een fractie van de prijs die we gewend waren te zien!! Waar zat de ‘catch’ dan? We besloten dit hardop aan de verkoopmedewerker te vragen. Die vertelde dat Bebo een van de weinigen is in Nederland die op volume draait. Ze willen altijd de goedkoopste zijn en verkopen liever meer vloeren met minder marge. Het bleek een succesformule, zo ging hij door, want het bedrijf groeit elk jaar. We waren snel overtuigd. Eindelijk hadden we de perfecte vloer gevonden die ook nog binnen ons budget paste!! En ook niet onbelangrijk: omdat een visgraat vloer niet gemakkelijk te leggen is hebben we dat ook door Bebo laten doen tegen een aantrekkelijk tarief!

Waarom kiezen voor houten vloeren?

Een houten vloer vergt veel onderhoud en is niet gemakkelijk schoon te houden. Dat was het hoofdargument van een vriendin van mij om een kunststof vloer te kiezen. Na anderhalf jaar heeft ze er al spijt van. Ze is uitgekeken op de karakterloze kunststof stroken en verlangt naar een rustieke parketvloer. Ik snap haar wel: bij een houten vloer raak je zelden uitgekeken op de look. Je ontdekt steeds weer iets nieuws in een houten vloer. Geen plank is hetzelfde, de vloer lijkt te leven en overal zie je natuurlijke noesten en ringen van bomen. En dat in prachtige, natuurlijke kleurschakeringen.
Een houten vloer is duur of toch nietDat onderhoud, daar was ik toen ik mijn eerste vloer kocht bij Bebo parket ook wel bang voor. Ze stelden me daar meteen gerust: stofzuigen en mocht je willen dweilen zorgen dat de vloer nooit te nat wordt. En ongeveer 1x per jaar je vloer in de olie zetten met een speciale onderhoudsolie zodat de vuil- en waterafstotende olielaag van de vloer in goede conditie blijft. Dat valt mee, toch?
En het voordeel van een houten vloer is dat je die –mocht je er toch op uitgekeken raken- nog in een andere kleur kunt verven of oliën.
Ik heb na een redelijk gladde, eiken parketvloer in mijn eerste huis nu gekozen voor een vloer vol noesten en oneffenheden. Dat vind ik prachtig passen bij mijn oude huis. Ik geniet elke dag van de sfeer die het hout brengt in het huis. En het fijne van alle oneffenheden is dat als er een keer iets valt, we niet in paniek hoeven raken om een eventuele buts in de vloer. Die valt toch niet op. Een huis met een natuurlijke uitstraling vraagt om een houten vloer. Op mijn zoektocht naar een vloer wilden we alle opties bekijken. Qua prijs hebben we eerst gekeken naar laminaat. Dat leek ons de goedkoopste optie en –gezien de kosten van de verbouwing- is dat best belangrijk voor ons. Wat ik zelf het gevaar vindt bij laminaat is dat het net lijkt alsof je een houten vloer hebt willen kopen. Daarmee vallen voor mij veel laminaatvloeren af. Je ziet er teveel aan af dat men geprobeerd heeft het zoveel mogelijk te laten lijken op een houten vloer, maar het is het duidelijk niet….

Waarom toch een houten vloer in plaats van natuursteen

Natuursteen was het volgende wat we hebben bekeken. Het voordeel van een stenen vloer is natuurlijk het gemak in onderhoud. Geen enkel probleem als daar een glas sap overheen gaat: je haalt er een doekje over en klaar. Daarnaast is een natuurstenen vloer erg duurzaam. Hij gaat eindeloos lang mee. Alleen viel het ons meteen ook op dat de stenen die wij mooi vonden, zeker niet goedkoop waren. En het blijft wat kil, vind ik. Om een beetje warmte in je woonkamer te krijgen qua looks moet je toch een mooi tapijt over de stenen leggen… Volgens vrienden moesten we ook zeker even kijken naar mooie gietvloeren. Een gietvloer heeft veel voordelen. Qua kleuren zijn er veel mogelijkheden: Alle RAL-kleuren kunnen gebruikt worden. Bovendien zijn gietvloeren slijtvast, naadloos, strak en vlak en ze dempen het geluid. Allemaal best aantrekkelijke eigenschappen, al vonden wij ook hierbij weer dat het geheel niet de warmte uitstraalt waar wij naar op zoek waren.
Een houten vloer is duur of toch nietMijn onderbuik gevoel vertelde het me al eerder, en het werd bevestigd toen we bij Beboparket naar houten vloeren gingen kijken: dit voelt meteen huiselijk. Een houten vloer ziet er natuurlijk uit en brengt meteen een gezelligheid met zich mee. En zo duur hoeft het ook weer niet te zijn, ontdekten we in Vriezenveen. We kozen voor lamelparket omdat het voordeel hiervan is boven een massief houten vloer dat deze minder ‘werken’. Dat betekent dat je vloer wat stabieler ligt en blijft liggen. Meteen na het leggen voel je al dat ons huis meteen ‘leeft’.