Geplaatst op: 19 februari 2016

Gebreken in hout

Hout is een prachtig product. Het is een natuurproduct wat inhoud het dat nooit perfect is. Elke plank is uniek. Dit houd in dat u rekening moet houden met eventuele gebreken in hout. Om zoveel mogelijk gebreken te voorkomen dient u zicht te verdiepen in een vloer en te selecteren op de juiste gebruiksklasse. In deze tekst kunt u alles lezen over de gebreken van hout. Voor meer informatie staan onze medewerkers te allen tijde voor u klaar.

Natuurproduct

Hout is een natuurproduct. Dit houdt in dat geen enkel stuk hout gelijk aan een ander is. Hout is in verschillende kwaliteiten te verkrijgen, afhankelijk van de toepassing er van. Ook een houten vloer is in verschillende kwaliteitsklassen te verkrijgen. Voor elke houtsoort zijn bepaalde kwaliteitsregels vastgesteld. Bij het kopen van een houtproduct zal u altijd rekening moeten houden met de duurzaamheid, noesten, scheuren en vervormingen.

Natuurlijke duurzaamheid

Elke houtsoort heeft van zichzelf een zekere weerstand tegen schimmels en bacteriën, wat natuurlijke weerstand wordt genoemd. De duurzaamheid is per houtsoort verschillend. Het hout wordt onderverdeeld in vijf duurzaamheidsklassen. Dit geldt voor blank, onbehandeld hout. Als het hout geolied wordt, heeft het een langere levensduur.

  • Klasse 1: zeer duurzaam, langer dan 25 jaar
  • Klasse 2: duurzaam, 25-15 jaar
  • Klasse 3: matig duurzaam, 15-10 jaar
  • Klasse 4: weinig duurzaam, 10-5 jaar
  • Klasse 5: niet duurzaam, korter dan 5 jaar

Scheuren en vervormingen

In het hout kunnen spanningen voorkomen. Deze kunnen ontstaan tijdens de groei en het drogen van het hout. Ook als het droogproces niet goed verloopt kunnen er spanningen ontstaan met het gevolg dat er scheuren komen. Vervormingen kunnen worden veroorzaakt door het zagen of de werking van het hout. De groeiringen in het hout beïnvloeden de werking. Aan het verloop van de groeiringen is voor een deel al te voorspellen welke vervorming op kan treden. Hoe hoger de kwaliteit van het hout, hoe minder scheuren en vervormingen u zult treffen. Wel zorgen deze eigenschappen voor een zeer natuurlijke uitstraling.

Rustiekhout
Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket