Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Houten vloer combineren met warmtepomp

In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. Onze energievoorziening moet dan volledig duurzaam zijn. Dat klinkt misschien nog ver weg, maar de eerste aanpassingen worden al gedaan. Zo zijn er steeds meer huishoudens met een duurzame houten vloer met vloerverwarming middels een warmtepomp. Een warmtepomp is niet alleen goed voor het milieu, je stookkosten dalen aanzienlijk.

Hoe werkt een warmtepomp?

Niet veel mensen weten hoe een warmtepomp precies werkt, maar een koelkast heeft bijvoorbeeld eenzelfde soort systeem, al is dat wel veel eenvoudiger. De koelkast onttrekt warmte aan de binnenkant en stoot deze aan de buitenkant uit. Dit gebeurt aan de achterkant van de koelkast. De koelkast is dus een lucht-lucht warmtepomp. Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe, maar natuurlijk op grotere schaal: de warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht, de grond of het water. We nemen als voorbeeld een grondwater warmtepomp. De grond onder je huis is als het ware een opslagpunt voor onuitputtelijke energie. In de zomer onttrekt de warmtepomp koelte uit de grond, de bodem heeft dan ongeveer een temperatuur van 12 graden. De zomerwarmte koelt af in de grond via het buizensysteem. Die warmte wordt opgeslagen voor de winter. Dan haalt de warmtepomp de warmte die hijzelf heeft afgegeven in de zomer weer omhoog. Tegelijkertijd koelt hij de bodem weer af met water dat in de winter koud wordt. Een warmtepomp haalt dus warmte en koelte uit de natuur. Er is alleen elektriciteit nodig om de warmtepomp te laten werken. Geen uitstoot!

Warmtepomp

Vloerverwarming met warmtepomp

Een warmtepomp kan worden aangesloten op de CV en de wateraansluiting van je huis. Je kunt dan lekker warm douchen en genieten van bijvoorbeeld vloerverwarming dankzij de warmtepomp. Je hoeft niet meer te stoken, het kost je alleen maar stroom. Vanzelfsprekend zal het stroomverbruik iets hoger worden, maar dat is ook afhankelijk van je eigen verbruik. Vloerverwarming is in combinatie met een warmtepomp een hele slimme investering. Een vloer is namelijk een groot oppervlakte in vergelijking met bijvoorbeeld een radiator. Doordat het oppervlak veel groter is, hoeft vloerverwarming lang niet zo hard te werken om een ruimte te verwarmen. Een radiator moet flink blazen om een aangename temperatuur te bereiken. De stookkosten zullen dus flink afnemen met vloerverwarming, en je hebt zelfs helemaal geen stookkosten als je vloerverwarming combineert met een warmtepomp.

Houten vloer met warmtepomp

Een houten vloer is prima te combineren met een warmtepomp. Wel is het verstandig om te kijken naar de dikte van de vloer, een dikke vloer isoleert natuurlijk veel beter en de warmte komt er dan moeilijker doorheen dan bij een dunne vloer. De warmtepomp moet dan harder werken om de vloer daadwerkelijk warmte te laten afgeven en dan gaat het rendement deels verloren. Wil je dolgraag een authentieke houten vloer, dan kan dat zeker. Er zijn bepaalde houten vloeren die beter geschikt zijn voor vloerverwarming.

Welke houten vloer voor vloerverwarming?

Bepaalde houtsoorten zijn beter geschikt voor vloerverwarming, zoals eiken (de meest populaire), noten, kambala of afzelia. Minder geschikt voor vloerverwarming is beuken of jatoba. Ook een massieve houten vloer die zwevend wordt gelegd zal het rendement van je vloerverwarming verminderen. Beter kies je voor een dunnere houten vloer, zoals lamelparket, dat is opgebouwd uit een onderlaag multiplex met een toplaag van hout. Kies voor een verlijmde vloer, zodat de warmte goed door het hout heen wordt geleid en niet tussen de vloer en ondergrond blijft zitten. Een verlijmde vloer heeft ook minder last van werking. Werking komt sowieso minder snel voor bij vloerverwarming, omdat je meer constant kunt stoken. Zo komen er geen grote temperatuurschommelingen voor.

Geschikte houten vloeren voor vloerverwarming

Of een houten vloer goed te combineren is met vloerverwarming wordt bepaald aan de hand van de warmteweerstand ofwel RC-waarde (Resistance Construction ofwel thermische weerstand). Dikkere vloeren hebben een hogere RC-waarde. Voor vloerverwarming wil je dus graag een vloer met een lage RC-waarde. De RC-waarde van een vloer die op vloerverwarming wordt geplaatst mag maximaal 0,100 m2 K/W zijn. Wij hebben een aantal merken houten vloeren die prima te combineren zijn met vloerverwarming. Dat zijn onder andere:

Bauwerk Parkett, RC-waarde: 0,049 m2 K/W

Royal Dutch

Floorlife

Kom gerust langs om alle soorten houten vloeren te bekijken en passend advies te ontvangen.

Houten vloer combineen warmtepomp

Extra informatie over warmtepompen

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Afhankelijk van je eigen wensen, budget en soort woning kan je uit de verschillende pompen kiezen. Er is keuze uit:

Grondwater warmtepomp

Water-water warmtepomp

Lucht-lucht waterpomp

Lucht-water warmtepomp

Hybride warmtepomp

Afhankelijk van het soort warmtepomp verschillen de aankoop- en installatiekosten aanzienlijk.

Wat kost een warmtepomp?

Een grondwater warmtepomp kost € 10.000 tot € 25.000

Een water-water warmtepomp kost € 15.000

Een lucht-lucht warmtepomp kost € 4.000 tot € 7.000

Een lucht-water warmtepomp kost € 4.000 tot € 7.000

Een hybride warmtepomp kost € 5.000 tot 7.000

Je ziet direct dat een lucht-lucht warmtepomp de meest ‘goedkope’ keuze is. Dat komt doordat er bij een dergelijke installatie geen grote veranderingen aan de woning nodig zijn. Je hebt alleen ruimte nodig voor een unit die vergelijkbaar is met een airco. Bij een grondwater warmtepomp moeten er waterboringen gedaan worden, deze zijn behoorlijk prijzig en kosten al zo’n € 6.000 voor een eengezinswoning. Een hele investering dus, maar gelukkig is het rendement zodanig hoog dat de investering er binnen een aanzienlijke tijd weer uit is. En in sommige gevallen kan je ook subsidie krijgen op de aanschaf van een warmtepomp, omdat je daarmee zeer milieubewust bezig bent en bijdraagt aan het klimaat.

Subsidie op warmtepomp

Tot 2021 kan je subsidie krijgen voor het aanschaffen van een warmtepomp. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 1.000 en € 2.500. Daarvoor moet de warmtepomp wel voldoen aan enkele voorwaarden, waaronder het vereiste dat de waterpomp aangesloten is op een verwarmingstoestel. En daar komt weer de mooie houten vloer met vloerverwarming om de hoek kijken. Dus, wil je:

Besparen op stookkosten?

Bijdragen aan het klimaat?

Milieubewust je huis verwarmen?

Toch een mooie houten vloer met vloerverwarming?

Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wil je nog meer informatie over een warmtepomp of de combinatie met een houten vloer met vloerverwarming? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar!

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!