Geplaatst op: 29 januari 2018

Verschillende manieren van een houten vloer leggen

Heb je een prachtige houten vloer gekocht en moet de vloer nog in je woning gelegd worden? Dat kan op twee verschillende manieren gedaan worden; volledig verlijmd leggen of zwevend leggen. Beide methodes hebben hun eigen voordelen. Je kunt je houten vloer zelf gaan leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van onze ervaren parketteurs. In deze blog vertellen we je meer over verschillende manieren van een houten vloer leggen.

Verschillende manieren van een houten vloer leggen

Houten vloer leggen

Een houten vloer heeft planken met een mes en een groefverbinding. Dit systeem zorgt ervoor dat de planken eenvoudig in elkaar te schuiven zijn. Om de planken bij elkaar te houden zijn er verschillende manieren. Je kunt je houten vloer zwevend gaan leggen of volledig verlijmen. Mocht je de tijd niet vinden om de vloer te leggen, of bent je bang dat het afzagen niet goed verloopt, dan kunt je er ook voor kiezen om gebruik te maken van onze Bebo Parket legservice.

1. Verlijmd leggen

Bij het verlijmd leggen van een houten vloer worden de planken met een elastische lijm op de ondergrond bevestigd. De speciale Sps-lijm wordt met een lijmkam op de met primer behandelde ondergrond aangebracht. Bij vast verlijmen heeft je geen ondervloer nodig. De planken worden verlijmd aan de bestaande ondergrond.
Deze legmethode heeft veel voordelen:

  • Het contactgeluid is minimaal.
  • De werking van het hout is minimaal geworden.
  • De vloer ligt strakker dan een zwevend gelegde vloer.

2. Zwevend leggen

Bij het zwevend leggen van je houten vloer wordt er nadenlijm gebruikt om de planken bij elkaar te houden. Moet de vloer verhuisbaar zijn? Dan maak je gebruik van spanveren. In tegenstelling tot verlijmd leggen, wordt er bij het zwevend leggen gebruik gemaakt van een ondervloer. De planken worden niet verlijmd aan de ondergrond. De voordelen hiervan zijn dat het gemakkelijker te leggen is en het eenvoudig over kurk, grindvloer of plavuizen geplaatst kan worden.