Geplaatst op: 22 mei 2015

Checklist laminaatvloer kopen

Ben je van plan om een laminaatvloer te kopen? Dan ben je er met deze checklist zeker van dat je alle benodigdheden hebt! Wanneer je een laminaatvloer wil gaan kopen, zal je merken dat je op veel verschillende punten moet gaan letten. We zetten daarom alles voor je op een rijtje om het wat gemakkelijker te maken. Heb je nog meer vragen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag verder!

checklist

Laminaatvloer kiezen

Als eerst is het belangrijk om een laminaatvloer naar eigen wensen uit te kiezen, welke ook nog eens binnen je budget valt. Maar waar moet je dan op letten?

Kwaliteit
De kwaliteit van een laminaatvloer wordt bepaald door verschillende punten. De dikte bepaalde de stabiliteit van het laminaat. De toplaag bepaald voornamelijk de levensduur van het laminaat. Het is dus belangrijk om op deze punten te letten om zo tot de juiste gebruiksklasse voor jouw ruimte te komen. Een woonkamer of winkelpand heeft een hogere gebruiksklasse nodig dan een slaapkamer.

Hoeveelheid
Om erachter te komen hoeveel laminaat je nodig hebt, moet je een berekening doen. Bij het kopen van laminaat wordt er gesproken van een prijs per vierkante meters. Je kan het aantal vierkante meters berekenen door de lengte van de ruimte te vermenigvuldigen met de breedte. Naast het berekenen van de ruimte is het belangrijk om rekening te houden met 10% snijverlies. Snijverlies is het laminaat wat verloren gaat wanneer planken bijvoorbeeld in een hoek van de kamer moeten worden gelegd waar verwarmingsbuizen uit de grond komen. Hier moet het laminaat precies pas worden gemaakt.

Ondervloer kiezen

Als tweede is het belangrijk dat je zorgt voor een ondervloer. De soort ondervloer is afhankelijk van de basisvloer in een ruimte. Een basisvloer van beton of hout, met of zonder vloerverwarming, of als je in een appartement woont heeft allemaal invloed op de benodigde ondervloer. Hieronder kan je lezen welke ondervloer je nodig hebt in bepaalde ruimten.

 • Een betonnen basisvloer op de benedenverdieping
  In dit geval is een Bebo sound eliminator ondervloer geschikt. Deze vloer isoleert en stoot vocht af. Deze ondervloer is prima geschikt. Maar als het binnen uw budget valt, adviseren wij de PF Soundwalk ondervloer. Deze vloer verminderd loopgeluid en verbeterd je wooncomfort.
 • Een betonnen basisvloer op de bovenverdieping
  Als je in een eengezinswoning woont, en van plan bent om laminaat op de bovenverdieping te gaan leggen, is de keuze van de ondervloer vooral gericht op wooncomfort. Je kan in dit geval prima een Bebo sound eliminator ondervloer kiezen. Maar als je bijvoorbeeld veel kinderen hebt dan kan het wel eens handig zijn om voor een 10 decibel ondervloer te kiezen. Hiermee wordt het loopgeluid opmerkelijk verminderd. Als je in een appartement woont, is deze ondervloer verplicht.
 • Een houten basisvloer
  Als je in een jaren dertig woning woont, heb je waarschijnlijk een houten basis- of verdiepingsvloer. In dit geval moet je zorgen voor extra stevigheid en vlakte. Dan is het handig om een PF Felt ondervloer te kiezen. Deze wordt ook wel groene platen of vezelplaten genoemd. Daarnaast zorgt deze ondervloer niet alleen voor stevigheid en stabiliteit, maar wordt het geluid ook sterk onderdrukt.
 • Een appartement
  In de meeste gevallen bij een appartement woning moet je voldoen aan de 10 decibel eis. Hier bestaan vloeren voor die gecertificeerd zijn voor geluidsreductie. In dit geval adviseert Bebo altijd om een PF Bluefloor bij een betonnen basisvloer of PF Felt ondervloer te kiezen wanneer de basisvloer van hout is.
  Tip: Onderschat de 10 decibel eis niet. Geluidsoverlast is het meest voorkomende probleem. Woningbouwverenigingen en VvE’s hebben hier strenge regels voor.
Donkere houten vloer

Plinten

Een van de eigenschappen van hout is dat het werkt. Warmte, kou en vocht hebben invloed op uw vloer. Het laminaat kan namelijk gaan uitzetten. Het is daarom belangrijk om er voor te zorgen dat de vloer wat van de muur komt te liggen. Wanneer je een vloer koopt van 8 mm dik neemt, dan is het handig om de vloer ook 8 mm van de muur af gaan leggen.

Als je kiest voor overzet- of stijlplinten dan moet je er rekening mee houden dat je nog steeds plakplinten nodig heeft voor de afwerking rond kozijnen en verwarmingsbuizen. Hiervoor heb je meestal 2 meter plakplint op 10 meter overig plint nodig.

Wanneer je te maken krijgt met aansluitingen op andere vloeren, trappen of drempels in je woning dan heb je ook een overgangsprofiel of afwerkprofiel nodig.
Als je kiest voor overzetplinten, heb je ook hoek- en eindstukken nodig voor een mooie afwerking.

Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket