Geplaatst op: 10 april 2018

Laminaat ondervloer: welke kies je?

Nu je mooi laminaat hebt gekocht, wil je natuurlijk ook dat de vloer zo lang mogelijk mooi blijft. Het is dan ook heel belangrijk dat de vloer op de juiste manier wordt gelegd. Uiteraard moet de vloer ook comfortabel zijn. Hier zorgt de juiste laminaat ondervloer voor. Zo is er voor elke ruimte en elke situatie wel een passende ondervloer.

Het is dus van groot belang dat je de juiste ondervloer gaat gebruiken. Er zijn veel verschillende ondervloeren voor laminaat te koop, elk met weer andere eigenschappen. In deze blog ga ik je meer vertellen over de laminaat ondervloeren.

Wat is een ondervloer?

Iedereen denkt dat een ondervloer alleen wordt gebruikt voor isolatie, maar een ondervloer heeft meerdere functies. Een ondervloer zorgt naast een stabiele ondergrond ook dat je laminaatvloer aangenaam aanvoelt. Een ondervloer beschermt je laminaat.

Er zijn veel ondervloeren te koop, ook speciale ondervloeren voor een laminaatvloer.

Wat is een laminaat ondervloer?

Een ondervloer is een beschermende laag tussen laminaat en ondergrond. Ten eerste zorgt de laminaat ondervloer ervoor dat er een stabiele ondergrond ontstaat. Er zijn dus ondervloeren die geschikt zijn voor op een cement/beton vloer maar ook speciale ondervloeren voor op een onstabiele houten ondergrond.  Een ondervloer kan uit foam met folie bestaan of uit plaatmateriaal van vilt of polystyreen. Elke ondervloer heeft zijn eigenschappen wat betreft stabilisatie, isolatie, geluidsdemping en vochtwering.

Wat doet een ondervloer?

Je gebruikt een ondervloer om je nieuwe laminaat te beschermen. Daarnaast dient een ondervloer ervoor om de optimale leefomstandigheden te creëren in de ruimte waar je laminaat vloer komt te liggen. Zo zorgt een ondervloer voor:

 • Stabiliteit
  Over het algemeen heeft een ondergrond, ook van beton/cement kleine oneffenheden. Een ondervloer zorgt ervoor dat er stabiliteit ontstaat. Zelfs een ondervloer van 2à3 mm kan hier al voor gebruikt worden.
 • Uitvlakking
  Ga je een laminaat op een houten ondergrond leggen, dan moet je gebruik maken van een ondervloer die uit plaatmateriaal bestaat. De houten ondergrond wordt zo mooi uitgevlakt. Tijdens het belopen van de nieuwe laminaatvloer zal deze niet gaan kraken en blijft het klik systeem intact. Xps- of viltplaten zijn hiervoor geschikt.
 • Vochtwering
  Ga je een laminaat op een begane grond leggen, houd dan rekenschap met eventueel optrekkend vocht. Dit geld ook voor een ondergrond met een vloerverwarming. Bij lekkage kun je ook te maken krijgen met vocht. Een vochtscherm biedt hier bescherming tegen. De meeste ondervloeren die uit foam of rubber bestaan hebben een ingebouwd vochtscherm.
 •  Geluidsdemping
  Ook geluidsdemping is belangrijk, zowel in de ruimte als ook rondom. Geluidsdemping wordt aangegeven door decibel. Ondervloeren voor appartementen en flats moeten volgens TNO voldoen aan bepaalde normen. Deze ondervloer zijn dan ook gecertificeerd. Deze ondervloeren zorgen voor de beste geluidsisolatie. Verder speelt het vrij leggen van wanden en andere obstakels hierbij ook een grote rol. Naast de gecertificeerde ondervloeren zijn er ondervloeren die ervoor zorgen dat het contactgeluid in de ruimte beperkt wordt.
 • Isolatie
  Een ondervloer heeft verder een isolerende werking. Zo krijgt optrekkende kou geen kans en blijft de laminaatvloer aangenaam aanvoelen. Een ondervloer die ook geschikt is voor vloerverwarming heeft een lage warmteweerstand en geleid de warmte dus optimaal.

Welke ondervloer is geschikt voor jouw laminaat?

Dat is dus afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de ondergrond, is deze van beton/cement of hout. Gaat het om het leggen op de begane grond of bovenverdieping. Moet er extra geluidsisolatie zijn i.v.m. de buren of is er sprake van vloerverwarming. Zo is er voor elke situatie een passende ondervloer. Wil je meer weten over de gebruiksaanwijzingen van een ondervloer lees dan hier onze informatie over de keuze van de juiste ondervloer.

wat is een laminaat ondervloer

 

Kan tapijt als ondervloer dienen?

Er wordt vaak gedacht dat een tapijt als ondervloer kan dienen, maar dat raden we ten sterkste af. Ten eerste om de veerkracht die er in een tapijt zit. Een laminaatvloer loop je dan binnen de kortste keren weer los of het klik systeem breekt af als de ondergrond niet voldoende stabiel is. Verder is een tapijt als dat jaren in een ruimte heeft gelegen niet schoon, en kan er huisstofmijt inzitten. Dit kan dan op den duur gaan stinken als je het laat liggen als een ondervloer. Gebruik dus een passende ondervloer om problemen te voorkomen.

Waar koop ik een laminaat ondervloer?

Bij Bebo Parket kun je naast de aanschaf van een mooi laminaat ook direct de juiste ondervloer kopen. De verkopers kunnen je hier uiteraard bij verder helpen. Op die manier ben je gegarandeerd dat je ook de juiste keuze hierin maakt.

Wil je meer informatie over laminaat en ondervloer, dan kun je ons bellen 0546- 750238 of mailen naar info@beboparket.nl. Onze medewerkers staan voor je klaar!