Geplaatst op: 21 maart 2015

Wat is laminaat?

Een laminaatvloer is een gelaagde vloer die bestaat uit meerdere lagen. Deze lagen zijn op elkaar verlijmd. Het woord laminaat is afgeleid van het woord lamineren. Lamineren betekend: lagen op elkaar maken. Een laminaatvloer is in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

De opbouw van laminaat

Laminaat bestaat uit drie lagen:

  • Toplaag (transparante, slijtvaste bovenlaag)
  • Tussenlaag (decorlaag + kernplaat van MDF of HDF)
  • Onderlaag (fenolhars)
opbouw

De toplaag van een laminaatvloer

De toplaag van een laminaatvloer bestaat uit die tot vijf lagen melaminehars. Deze bovenlaag zorgt er voor dat het laminaat slijtvast is en daarnaast beschermt het de onderliggende decorlaag. Ook zorgt de toplaag ervoor dat het laminaat UV- bestendig is. Op die manier zal het laminaat niet verkleuren.

De tussenlaag met decorprint

De tussenlaag bestaat uit een decorprint met daaronder een harde laag die bestaat uit MDF of HDF. De decorlaag is het zichtbare deel van de laminaatvloer. Deze bestaat uit papier bedrukt, met meestal, een houtlook. De harde tussenlaag, de draagplaat, zorgt voor stabiliteit en bepaald de vastheid van de laminaatvloer.

De onderlaag voor bescherming van de vloer

De onderlaag van een laminaatvloer zorgt er voor dat vocht niet in het laminaat kan trekken. Ook vangt de onderlaag spanningen op die ontstaan door de opbouw van laminaat. De onderlaag bestaat uit fenolhars. Ondanks de onderlaag van het laminaat de vloer beschermd, is het altijd nodig om nog een ondervloer onder de laminaatvloer te plaatsen. Dit zorgt er voor dat het laminaat langer mee gaat, je geen last hebt van loopgeluid, de vloer stabiel en vlak ligt en dat er geen vocht vanuit de ondergrond het laminaat kan bereiken.

Hoge slijtvastheid

Laminaat heeft een hoge slijtvastheid. De slijtvastheid geeft aan hoe snel het materiaal slijt. Bij een hoge slijtvastheid, gaat een laminaatvloer langer mee. Daarnaast is de kwaliteit van een laminaatvloer onderverdeeld in een aantal categorieën. Dit wordt aangegeven met ‘gebruiksklasse’. De gebruiksklasse geeft hoe sterk een laminaatvloer is, en waar het vervolgens gelegd kan worden.

Uitvoeringen

Laminaat is in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Je kan hierbij denken aan tegelvorm of plankenvorm. Ook deze uitvoeringen zijn in verschillende diktes, breedtes en lengtes te verkrijgen. Ook is laminaat leverbaar in veel verschillende kleuren, stijlen en decors. Zo is het ook mogelijk om een laminaatvloer in bijvoorbeeld natuursteen of houtlook te verkrijgen.

Tegel laminaat marmer
Laminaat hout look
Laminaat voelbare houtstructuur
Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket