Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Is een ondervloer noodzakelijk bij alle PVC-vloeren?

Of je een ondervloer nodig hebt bij je PVC-vloer, hangt af van het type vloer dat je kiest. In principe bestaan er twee soorten;

  • Klikvloer: dit is een zwevende PVC-vloer met een kliksysteem
  • Dryback: deze wordt rechtstreeks verlijmd op de basisvloer

In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is en wanneer je wel of geen ondervloer nodig hebt.

Welke ondervloer bij mijn PVC-vloer?

Door de vele voordelen van PVC-vloeren zijn deze enorm populair.
Om kosten te besparen kiezen veel mensen voor een klikvloer omdat je deze vloer heel eenvoudig zelf kan leggen. Deze vloeren worden zwevend gelegd (niet verlijmd op de ondergrond) en worden altijd geplaatst in combinatie met een ondervloer. Zonder ondervloer zullen de klikverbindingen beschadigen en kan je de vloer stuklopen, dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook vervalt de garantie op je PVC-vloer als er geen geschikte ondervloer is gebruikt. Een goede ondervloer is daarom echt noodzakelijk. De ondervloer zorgt er tevens voor dat de vloer goed op zijn plek blijft liggen, dat loopgeluiden worden gedempt, voor het isoleren van je woning en het egaliseert de bestaande ondergrond. Welke ondervloer voor jou geschikt is hangt van de omgeving af. Is je basisvloer van beton of van hout? Woon je in een appartement of bovenwoning en zijn er voorschriften van de verhuurder of Vereniging van eigenaren (vve). Hier lees je er alles over.

Bij een verlijmbare PVC-vloer, ook wel plak-PVC of dry-back PVC genoemd, heb je geen ondervloer nodig. De panelen worden rechtstreeks op de geëgaliseerde basisvloer gelegd. Een betonnen basisvloer wordt geëgaliseerd met egaline. Heb je een houten basisvloer? Dit kan je egaliseren met gipsegalisatie of met Jumpax platen. Het verlijmen van de vloer is een specialistisch klusje die toch wel wat ervaring vereist. Tenzij je heel handig bent kan je dit het beste aan een vakman overlaten.

Zeker weten dat je de juiste keuze maakt? In onze showroom staan specialisten voor je klaar om je te voorzien van het juiste advies.

Is een ondervloer echt nodig?

De ondervloer wordt bij BeBo altijd apart, ofwel in combinatie met de PVC-vloer, verkocht. Het valt misschien tegen als je voor een mooie prijs je vloer hebt gekocht en je dan pas beseft dat je er nog een ondervloer bij moet kopen. We krijgen dan ook best vaak de vraag of een ondervloer wel écht noodzakelijk is? Het antwoord daarop is ja! Een vloer met kliksysteem kan niet zonder ondervloer, of je nou een PVC-vloer of een laminaatvloer koopt. Waarom? We leggen het uit.

Klik-PVC bestaat uit een hardere plank, omdat er een kliksysteem in is verwerkt. Zonder dit stevige kliksysteem heb je geen sterke vloer. Omdat het materiaal harder is dan plak-PVC, heb je een zachte ondervloer nodig die het contact tussen de harde ondergrond en de harde vloer dempt. Het fungeert als een soort kussentje. Zonder dit zachte laagje zou je vloer al snel beschadigen omdat je vloer beweegt en daarom schuurt over de harde ondergrond. Een ondervloer vangt deze klappen op, waardoor je nieuwe vloer lang mooi blijft. Een ondervloer heeft daarnaast nog meer eigenschappen, het werkt als een geluiddemper en als isolatiemateriaal.
Zowel klik als plak PVC-vloeren zijn zeer geschikt om te combineren met vloerverwarming. Dit komt door de lage warmteweerstand. Let op, dit is wel afhankelijk van het type vloerverwarming systeem in jouw ondergrond. Wil je meer lezen over PVC plaatsen over vloerverwarming, klik dan hier.

Welke soorten ondervloeren zijn er?

Klik PVC-vloeren kunnen vrijwel over alle basisvloeren. Het is wel van belang dat de ondergrond niet meer dan 2 mm aan oneffenheden heeft. Is dit wel het geval? Dan dient de ondergrond eerst uitgevlakt te worden met bijvoorbeeld egaline of plaatmateriaal. Voor PVC-vloeren met een kliksysteem zijn er verschillende ondervloeren te koop. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Rubberen ondervloer. Deze ondervloer wordt het meest verkocht. Het is goedkoop, egaliserend, geluiddempend, isolerend, geschikt voor vloerverwarming en vochtwerend/waterbestendig. De ideale ondervloer voor op beton of cement.
  • Zilveren folie (Sound Killer). De Sound Killer is specifiek voor klik-PVC. Zoals de naam al zegt dempt deze vloer geluid. Ook vangt de vloer kleine oneffenheden op.
  • Kurk ondervloer (Green Floor). Met belang voor het milieu is deze ondervloer ontwikkeld. Deze natuurlijke ondervloer heeft een geluiddemping van 23 dB en heeft een zeer goede isolatiewaarde. Bovendien is kurk waterbestendig en heeft de ondervloer een optimale drukverdeling. Door de minimale dikte van 1,5 centimeter is de warmtegeleiding optimaal.

PVC-vloer met kurk onderlaag

Geen nieuwe ontwikkeling, maar nog relatief onbekend is de PVC-vloer met een geïntegreerde kurk-laag. Deze vloeren hebben een ‘ingebouwde’ ondervloer. Een aparte ondervloer kopen is dus niet meer nodig! De kurk onderlaag die geïntegreerd is bij deze vloer is gemaakt van 100% natuurlijk materiaal, heeft een perfecte geluiddemping en is waterbestendig. Ideaal!

PVC-vloer kurk

Een PVC-vloer met kurk onderlaag is nog eenvoudiger te leggen dan een vloer waarbij je eerst nog een ondervloer moet plaatsen. Het leggen van een ondervloer kan je helemaal overslaan. Dat bespaart enorm veel tijd en moeite. Onze PVC-vloeren met kurk onderlaag kan je direct leggen op een vlakke ondergrond. Binnen een mum van tijd heb je de nieuwe vloer liggen.

Heb je nog vragen over één van de ondervloeren of de PVC-vloer met kurk onderlaag? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs in de fabriek!

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!