Geplaatst op: 1 maart 2016

Alles over ondervloeren

Ondervloeren worden gebruikt bij het leggen van houten vloeren en laminaat vloeren. Bij het zwevend leggen van een vloer, is een ondervloer van groot belang. Ondervloeren beschermen de boven vloer, voorkomen slijtage en gekraak. Daarnaast zorgt een ondervloer voor warmte isolatie, reduceren geluid en hebben een vochtwerende werking. Er zijn veel verschillende soorten ondervloeren op de markt.

Decibel eis

Ondervloeren worden vaak voornamelijk gebruikt om geluid te reduceren. Denk hierbij aan het wonen in een appartement of flat, waarbij je aan de zogenaamde 10 decibel eis moet voldoen. De geluidsisolatie van een ondervloer wordt uitgedrukt in decibel. Hoe hoger de Db waarde, des te meer de ondervloer het contactgeluid dempt. Dit kan zowel opwaarts als neerwaarts zijn.

contact geluid

Ondervloer in combinatie met vaste verlijming

Bij een vaste verlijming wordt er soms gebruik gemaakt van een gespijkerde ondervloer op de afwerkvloer. Als de ondergrond bestaat uit een planken vloer moet er altijd een ondervloer op gespijkerd worden. Deze ondervloer kan bestaan uit spaanplaat, multiplex of Osb platen. Deze ondervloer zorgt voor egalisatie, zodat de nieuwe houten vloer egaal verlijmd kan worden. Deze ondervloeren worden vast bevestigd met spijkers of schroeven. Hierop komt dan vervolgens eerst een primer, zodat er een vochtwerende laag ontstaat en een goede hechting van de elastische lijm.

Ondervloer in combinatie met zwevend leggen

Bij het zwevend leggen van een houtenvloer of laminaatvloer maak je altijd gebruik van een zwevende ondervloer. Als er sprake is van een ondergrond van houten planken maak je altijd gebruik van viltplaten. Deze egaliseren oneffenheden van de houten ondergrond. Vloeren op de begane grond adviseren we eerst te voorzien van een vochtscherm. Op deze manier hou je optrekkend vocht tegen.

Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket