Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN
gietvloeren banner
gietvloeren banner (2)
Nieuw gietvloeren

De geschiedenis van parket

In de voorgaande jaren zijn de gangbare soorten parket industrieel gemaakt. Vanaf de zeventiende eeuw worden parketvloeren ook met de hand vervaardigd, omdat artistieke patronen en combinaties van houtsoorten hierom vragen. Een tussenvorm van industrie en handwerk is het panelenparket. De uitvoering hiervan varieert van een vierkant van enige naast elkaar gelegde plankjes tot ingewikkelde patronen.

De Nederlandse houten vloer

Nederland kent geen echte parkettraditie. Terwijl in de ons omringende landen schitterende parketontwerpen werden vervaardigd, moesten wij het tot circa de achttiende eeuw hoofdzakelijk doen met simpele brede planken: de zogenaamde landhuisdelen. Er was dus geen sprake van parketpatronen. De houtsoorten waren wel van verandering onderhevig. Het is niet eenvoudig om te achterhalen welke houtsoorten in de verschillende Europese landen in een bepaalde eeuw werden gebruikt. Ten eerste was er geen sprake van een standaardnaamgeving. Zo kon Bios de violet (paars hout) zowel palissander als amarant aanduiden en zijn er talloze verwarringen rond rozenhout, palissander en tulpenboomhout. Daarnaast kenden veel zeventiende- en achttiende-eeuwse houtbewerkers zelf niet de namen van de (exotische) houtsoorten waarmee ze werkten. Dit alles maakt het voor ons enkele eeuwen later niet eenvoudig. Toch valt er wel een inschatting te maken van de populairste houtsoorten in een eeuw.

In eerste instantie werden voornamelijk eiken planken gebruikt. Door de handelsbetrekkingen met de Afrikaanse en Aziatische landen kwamen vanaf de zestiende eeuw in toenemende mate exotische houtsoorten op de Nederlandse markt, zoals Afzelia, Merbau en Jatoba. In de tweede helft van de zeventiende eeuw werden in Holland ebbenhout en palissander het meest gebruikt. Dit hout was erg kostbaar. Daarom werd het meestal gebruikt als fineer voor intarsia en marqueterie (inleg op meubels). In de eerste helft van de achttiende eeuw is notenhout, zowel massief als in de vorm van een fineer populair. In de tweede helft van de eeuw wint mahoniehout terrein. In de negentiende eeuw leidt de omvangrijke ontginning van de tropische wouden tot een grote aanvoer van exotische houtsoorten. Ook afzelia, Meranti en Wengé verschijnen dan op de markt.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!