Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Lamelparket (drielaagsparket) en duoplank (tweelaagsparket)

Lamelparket of meerlaagsparket is speciaal ontwikkeld voor de doe-het-zelver. De vloer is zwevend te leggen. De dikte is in de meeste gevallen 14 mm. Dit parket is in de fabriek opgebouwd uit drie lagen: een toplaag van minimaal 2 mm massief hardhout met daaronder een tweede en derde laag meestal berken hout. Samen vormen ze een ‘sandwichconstructie’. De verschillende lagen staan haaks op elkaar. Ze zijn onder hoge druk onderling verlijmd en vervolgens rondom voorzien van een messing en een groef of een clicksysteem.

Dankzij deze constructie werkt lamelparket beduidend minder zwevend gelegd massief parket van 20 tot 22 mm. Van parket is alleen de bovenkant zichtbaar. Lamelparket kan dus betrekkelijk goedkoop zijn, omdat alleen voor de bovenlaag ‘duur’ hout gebruikt wordt. Lamelparket is eenvoudig en snel te leggen op elke vlakke en droge ondervloer. De doe-het-zelver heeft slechts leginstructies, een zaag, afstand blokjes, een slagijzer en een hamer nodig. Deze parketsoort is meestal prefab gelakt of geolied en wordt dus kant-en-klaar gelegd. De veer en groef moeten altijd volledig worden gelijmd.

Duoplank

Duoplank is speciaal ontwikkeld voor de doe-het-zelver. De vloer is zwevend te leggen en de planken zijn meestal 15 mm dik. Dit parket is al in de fabriek opgebouwd uit twee lagen: een toplaag van ongeveer 4 mm hardhout met daaronder een berkenlaag. De toplaag (slijtlaag) bestaat uit massief hout van minstens 2 mm dik. De twee lagen worden onder hoge druk onderling verlijmd en vervolgens rondom voorzien van een messing en een groef of een clicksysteem. Dankzij deze constructie werkt een duoplank beduidend minder dan zwevend gelegd massief parket van 20 tot 22 mm.

Duoplank is eenvoudig snel te leggen op elke vlakke en droge ondervloer. Deze parketsoort is meestal prefab gelakt of geolied en wordt dus kant-en-klaar gelegd. De veer en groef moeten altijd volledig worden verlijmd. De meeste parketleveranciers leveren leginstructies en geven de klant een slagijzer in bruikleen. Ook is er tegenwoordig meerlaagsparket in clickconstructie te krijgen. Meerlaagsparket en duoplankparket zijn al in de fabriek kant-en-klaar geschuurd en gelakt of geolied. Deze vloeren zijn dus na het leggen klaar voor gebruik. Een vochtwerende en geluiddempende onderlaag is noodzakelijk. Meerlaagsparket kan in het gebruik enigszins veren, omdat het niet verlijmd of vernageld wordt op de ondervloer, maar zwevend wordt gelegd. Op de werkvloer moet een vochtscherm van dampdicht PE-folie worden geplaatst met 200 mm overlap. Je kunt ook kiezen voor een dampdichte tussenvloer.

Bij een messing-en-groefverbinding kunnen de elementen in de messing en de groef worden verlijmd. Bij een clicksysteem mag verlijming achterwege blijven. De vloer moet voldoende expansieruimte krijgen: 0,5% tot 1% van de breedte van het vloerveld, afhankelijk van het te leggen materiaal.

Als de vloer volledig wordt verlijmd, mag de werkvloer geen plankenvloer zijn. Het parket kan direct op de betonnen werkvloer worden gelijmd of op een tussenvloer. Het parket kan gespijkerd worden op een houten werk- of tussenvloer. Het parket moet dan in de messing en groef worden genageld met deze ondergrond.

Voordelen drielaags- en tweelaagsparket

 • Eenvoudig zelf te leggen.
 • In de meeste gevallen verhuis baar (van belang bij huurwoningen).
 • De vloer kan met correct isolerende tussenlaag in appartementen gelegd worden.
 • Kant-en-klaar afgewerkt.
 • In één dag te leggen.
 • Geen stof of een laklucht tijdens het leggen.
 • Relatief goedkoop.

Nadelen drielaags en tweelaagsparket

 • Enig loopgeluid als de vloer zwevend is gelegd.
 • De kopse verbindingen zijn zichtbaar.
 • Rondom de vloer moet minimaal 1 cm worden vrijgehouden.
 • Naadvorming kan optreden.
 • De tussenlaag kan doortekenen wanneer deze uit latten bestaat.

Let op: De Levensduur van parket met een toplaag van 3 a 4 mm is bij normaal gebruik één a twee generaties. Kwaliteit is niet afhankelijk van de dikte van de vloer, omdat hout bijna nooit slijt. In feite slijt alleen de afwerklaag.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!