Geplaatst op: 25 juli 2019

Reflectiegeluid ondervloeren

Nieuwe ontwikkelingen laminaatvloeren

Tegenwoordig brengen veel laminaatfabrikanten de ondervloer direct onder de laminaatdelen aan. Deze laag, bijvoorbeeld kurk, heeft een gunstige invloed op het loopgeluid dat afstraalt in de ruimte waar de laminaatvloer gelegd wordt. Het geluidsniveau van de vloer wordt daardoor doorgaans lager dan wanneer de vloer zwevend op een ondervloerproductie als foam wordt aangebracht.

Met een ondervloer van foam wordt, gemeten op oor hoogte, een geluidsreductie van 6,5 tot 7,5 dB bereikt. Als het foam direct onder de laminaatvloerdelen wordt aangebracht, wordt een reductie van 7,5 dB bereikt. Dit is dus een verbetering. Ter vergelijking: een normaal gesprek heeft een geluidsniveau van ongeveer 6,5 dB.

Loopgeluid – testen en de resultaten

Bij testen wordt eerst een normaal opgebouwde traditionele laminaatvloer getest. Deze bestaat uit een veer- en groef verlijmde uitvoering van de vloer die is geplaatst op een normaal PE-schuim van 3 mm dikte, in combinatie met een PE-folie als vochtdampscherm. Hierop wordt een gewicht van 22kg/m2 geplaatst.

Deze constructie wordt zowel op een vlakke als een oneffen ondergrond getest. DE ongelijkheid bedraagt 4 mm op 2 m1. De waarden van de oneffen ondergrond zijn het betrouwbaarst, omdat geen enkele ondergrond volledig vlak is. Laminaat dat verlijmd is in de veer en de groef presteert beter dan laminaat met een mechanische verbinding, het ‘click- of locksysteem’. Dit komt doordat loopgeluid bij verlijmde systemen meer in de gehele vloer wordt geabsorbeerd. Deze bevindingen gelden ook voor contactgeluid.

Softboard versus foam

Op een oneffen vloeroppervlakte presteert softboard beter dan een foam laag van 3 mm dikte.

Redupax+

Met het nieuwe product Redupax+ presteert de ondervloer nog beter. Het loopgeluid wordt daarmee ten opzichte van de referentievloer met 5,53 dB verminderd bij veer- en groef verlijmde vloeren. Bij clicklaminaat is dit 3,87 dB.

Ook in contactgeluidreductie presenteert Redupax+ beter dan normaal softboard. Deze betere prestaties worden verklaard door de speciale oppervlaktestructuur van Redupax+. Door deze ‘perzikhuid’ wordt de lucht tussen de plaats en de backing van het laminaat opgesloten. Daarnaast heeft Redupax+ een stabiliserende werking. Dit een voordeel ten opzichte van een direct onder de vloerdelen aangebracht product, omdat op deze manier wordt voorkomen dat de MDF-tussenlaag scheurt en dat de hoogteverschillen ontstaan op de verbindingen. Wel moet altijd een vochtscherm worden gebruikt.

Houdt er rekening mee dat het NEN alleen geluidstesten doet en niet onderzoekt naar de toepassingen van het product. Dit kan betekenen dat de NEN aangeeft twee sterren te geven voor pvc click (**) 4-5 mm op een houtconstructie met redfloor ongeveer 1,2 mm dik van unifloor. Vastgesteld kan worden dat dit in de praktijk niet toepasbaar is als het gaat om stabiliteit en de geschiktheid op deze constructievloer. De NEN kijkt uitsluitend naar het geluid (geluidslabel en geluidreductie).