Een kurkvloer heeft één groot voordeel: het bespaart energie! Bent u benieuwd op welke manier deze vloer dat doet? We vertellen er hier alles over.

Energie besparen met een kurkvloer

Normaal verwarmen we onze woningen met radiatoren of een vloerverwarming. Deze warmte stijgt snel naar boven, waardoor de onderste lagen in de ruimte kouder blijven. Dit is het gebied waar de gevoelstemperatuur het meeste bepaald wordt. Kurk als vloerbedekking in elke ruimte helpt dat koude gevoel te bestrijden. Kurk bestaat uit een massief materiaal wat voor veel isolatie zorgt. Kurk is opgebouwd uit lucht gevulde cellen.

Deze vormen enerzijds een isolerende laag die kou tegen gaat. Anderzijds houden ze warmte van de omgeving vast. In de winter en in de zomer is de vloer dus heerlijk warm. Op deze manier kan de verwarming een tandje lager gezet worden waardoor u meer energie bespaart.

Kurkvloer combineren met vloerverwarming

De combinatie van een kurkvloer met vloerverwarming is perfect. Dankzij de opbouw van het materiaal kan een kurkvloer de warmte van een vloerverwarming goed vasthouden. Dit betekent dat u van weinig warmte lang kunt genieten. Dit scheelt uiteindelijke een heleboel energie: gas kost natuurlijk genoeg tegenwoordig!

Verder werkt een kurkvloer weinig. Hierdoor kan het veel warmte of kou verdragen voordat het gaat werken. Dit is ook één van de redenen waarom kurk zo geschikt is om te combineren met vloerverwarming.

Kurkvloer leggen

Een kurkvloer is een vloer dat door iedereen gelegd kan worden. Een kurkvloer wordt ook wel een zwevende vloer genoemd. Dit betekent dat de vloer gelegd kan worden in combinatie met een ondervloer. De vloer hoeft dus niet verlijmd te worden.

Ten eerste is het belangrijk dat de vloer 24 tot 48 uur acclimatiseert. De verpakkingen kunt u gewoon in de ruimte neerleggen waar de kurkvloer gelegd moet worden. De vloer mag gewoon in de verpakking blijven zitten.

Vervolgens is het zaak om uw ondervloer uit te rollen. Dit doet u over de breedte wanneer u de vloer over de lengte legt. Dit zorgt er voor dat er geen naden komen in de vloer.

Daarna is het zaak om de vloer te gaan leggen! De eerste rij legt u in de hoek van de kamer. Daarna legt u de resterende vierkante meters. Belangrijk is dat de vloer afstand houdt tot aan de wand, dit kunt u doen met afstand houders.

Contact

Wilt u ook energie besparen met een kurkvloer? Kom dan langs in onze showroom! Dan zoeken we samen een mooie kleur uit.