Geluiddempende vloer
Een geluiddempende vloer is vaak niet het eerste waar we aan denken als we een ruimte willen inrichten. We denken eerder aan interieurstijl en comfort. De vloer is namelijk de basis van een ruimte en bepaald voor een groot deel de uitstraling. Echter heeft de vloer ook voor een belangrijk deel invloed op de gezondheid, het onderhoud, de hygiëne en duurzaamheid van een ruimte. Het geluid dempen van de vloer heeft betrekking op de gezondheid. Niets is zo vervelend dan een groep mensen die elkaar niet/slecht kunnen verstaan in een ruimte. Ook het steeds moeten aanhoren van geluiden die uit andere ruimtes door klinken worden als heel hinderlijk ervaren. Soms worden mensen letterlijk ziek door de geluidshinder. In de meeste gevallen is de geluiddempende vloer de oplossing, in andere gevallen is de geluiddempende vloer een deel van de oplossing.
Geluiddempende vloer een verplichting?
Geluiddemping van een vloer is in het algemeen genomen geen wettelijke verplichting. Wel is geluiddemping bij de verhuur van appartementen vaak een voorwaarde die in het reglement van de VvE of van de appartementseigenaar staat. Het is gangbaar dat als eis de aanbeveling uit negentienhonderd negentig van de Nederlandse Stichting Geluidshinder [NSG] wordt overgenomen. Dit advies is, “na het aanbrengen van de vloerbedekking moet het contactgeluid met tien decibel [10dB] gedaald zijn”. Met contactgeluid wordt bedoeld het geluid dat naar beneden door klinkt.
Geluid dempen, harde of zachte vloer
Bij de keuze van vloerbedekking spreken we over een harde of zachte vloer. Zachte vloerbedekking zijn vast tapijt en tapijttegels. Deze zijn gemaakt van tapijtgaren dat aangebracht is op een ondergrond van latex [foam] of jutte. Door de structuur van het tapijtgaren worden geluiden in de ruimte waar het tapijt ligt gedeeltelijk geabsorbeerd. Vinyl heeft ook een latex rug die zorgt voor een min of meer verende vloerbedekking. Dit is de reden dat ze, onterecht, soms bij de zachte vloeren genoemd wordt. De bovenlaag is echter van pvc dat geluiden niet absorbeert, het kan dus geen geluid dempen. Andere harde vloeren zijn, tegels, hout, laminaat, pvc-vloer. Geluid dempen en dan vooral voor aanliggende ruimtes vraagt bij elke vloerbedekking, hard of zacht, extra aandacht.
Hoe bereiken we geluiddemping
Om aan de eis van geluiddemping in een appartement, flat of bovenwoning te voldoen is het nodig om heel goed naar de juiste ondervloer te kijken, om op die manier een stille vloer te creëren. Hierbij moet allereerst rekening gehouden worden met de ondergrond. Geluiddemping op een houten ondergrond die verend is vraagt een heel andere aanpak dan op beton. Een op zichzelf heel goede verende ondervloer kan op een verende ondergrond, zoals een houten vloer, juist een averechtse werking hebben op het gebied van geluiddemping. Met name lage tonen worden door het veren van de vloer als een dreunend geluid versterkt weergeven naar buiten toe.
De oplossing is heel eenvoudig, het geluid dempen door een ondervloer van groene of bruine vilt platen. Hebben we te maken met een betonvloer dan hebben we ook de mogelijkheid van het veel dunnere, verende ondervloer materiaal van foam met folie of een ondervloer van rubber dat op de rol geleverd wordt. Een uitzondering hierop is de zogenaamde zwevende [beton] dekvloer die in sommige flats ter voorkoming van geluidshinder is gelegd. Deze zwevende dekvloer werkt net als een verende houtenvloer en versterkt bij een verende ondervloer het loop geluid tot dreunende voedstappen. Ook hier zijn groene of bruine vilt platen de oplossing. Het verschil tussen groene en bruine vilt platen is de warmte-isolatie, de groene zijn niet geschikt voor vloerverwarming.
Stille vloer
Door een goed gebruik van de juiste ondervloer te maken is elke vloerbedekking soort mogelijk zonder geluidhinder te veroorzaken. Wel is het zo dat loopgeluiden in de ruimte waar ze veroorzaakt worden erg verschillen. Willen we profiteren van de gemakken en prachtige uitstraling van een harde vloer en toch ook een stille vloer, dan is een pvc-vloer de beste keuze. Helemaal als ze ook nog eens vast verlijmd wordt aan de ondervloer. Met recht wordt dit een stille vloer genoemd, er is nauwelijks verschil in geluid met een hoogpolig tapijt. Ook parket scoort goed wat betreft stille vloer als de ondervloer goed toegepast is. Om een laminaat vloer tot een stille vloer om te toveren valt niet mee, dan zal zeker naast een goede ondervloer gebuikt gemaakt moeten worden van losse tapijten.
Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10
Jaron Stienstra
Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.
Ramon Smit
Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.
Wendy Olivier
Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.
Sven Valk
Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!