Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Houten vloeren leggen legplan

Voordat je een houten vloer gaat leggen, moet je jezelf een aantal vragen stellen:

  • hoe groot is de te beleggen ruimte?
  • Welke gereedschappen en machines heb ik nodig?
  • Welk materiaal heb ik nodig? Hoeveel?
  • Wat word de legrichting?
  • Hoeveel tijd gaan de werkzaamheden me kosten?

Houten vloeren leggen legplan

De antwoorden op de bovenste vragen vormen samen het legplan voor de houten vloer. Een legplan zorgt ervoor dat je vooraf goed weet hoe je een vloer gaat leggen en wat je daarbij nodig hebt.

Maak je geen legplan, dan heb je meer kan op problemen, dan blijkt halverwege het werk bijvoorbeeld dat de maatvoering niet klopt. Of je hebt een belangrijke machine vergeten.

De gereedschappen en machines die je bij het leggen kunt gebruiken,  Je moet ook weten hoeveel materiaal je nodig hebt. . In paragraaf 2.4 staan aandachtspunten voor het kiezen van de legrichting. Het is heel lastig om te bepalen hoeveel tijd je nodig hebt voor het leggen van de vloer. In paragraaf 2.5 staan de factoren die hierbij een rol spelen.

Hoe je de ruimte opmeet, heb je al geleerd bij deelkwalificatie 267 ‘ondervloeren’. Dat wordt hier niet meer behandel.

2.2 gereedschappen en machines

Geprefabriceerde vloeren zijn al afgewerkt. Je kunt ze dus niet meer herstellen. Daarom moet je ervoor zorgen dat ze niet beschadigen. Het is dat belangrijk dat het gereedschap schoon, heel en (waar nodig) scherp is.

De volgende gereedschappen zijn al behandeld in deelkwalificaties 267 ‘ondervloeren’:

  • Meetgereedschappenrolmaatduimstokpotlood
  • Aftekengereedschap: winkelhaak en zwaaihaak
  • Handzaag
  • Tafelcirkelzaag

Deze gereedschappen worden niet opnieuw in dit boek besproken. Voor meer informatie over deze gereedschappen wordt verwezen naar het boek ‘ondervloeren’.

Handcirkelzaag

Een handcirkelzaag is een machine met een ronddraaiende zaag. De zaag wordt aangedreven door een elektromotor. Je kunt handcirkelzaag gebruiken voor het afkorten van prefab vloeren. Je kunt hiervoor ook de tafelcirkelzaag gebruiken (zie deelkwalificatie 267 ‘ondervloeren’).

Ook wordt er vaak een kantenzaag gebruikt. Het voordeel daarvan is dat er gemakkelijk te strak gelegde vloeren mee vrij kunt zagen.

Decoupeerzaagmachine

Een decoupeerzaag gebruik je boor het op maat zagen van prefab vloeren. Met deze zaag kun je ook vormen zagen. De zaagdiepte is slechts 50 mm. Er zijn speciale zaagjes waarbij je geen splinters krijgt aan de afgetekende zijde. Let er bij de decoupeerzaag goed op dat je hem pas uit het materiaal haalt als je gestopt bent met zagen. Anders breken de zaagjes snel af.

Er zijn zaagmachines met één of twee snelheden, maar ook machines waarbij de snelheid traploos instelbaar. Voor de snelheid geldt: hoe harder het materiaal, hoe lager de snelheid.

Verstekzaag

Voor het zagen van inwendige en uitwendige hoeken bij plinten kun je een vestrekzaag gebruiken.

Boormachine

Soms is het nodig om een gat te maken in een prefab vloerdeel, bijvoorbeeld bij verwarmingsbuizen. Dit doe je met een boormachine. Sommige machines kunnen boren op twee snelheden: bij andere is de snelheid traploos instelbaar. Haal de boor tijdens het boren regelmatig even naar boven. Zo haal je het boorsel steeds uit het gat.

Als er tijdens het boren rook ontstaat of als het hout waar je in boort donkerbruin wordt, dan is je boor bot. Je moet dan een nieuwe boor in je machine doen.

Naast de elektrische boormachine, heb je ook een variant met een accu. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van snoeren.

Aanslaggereedschap

Om de prefab vloeren netjes strak tegen elkaar aan te leggen, gebruik je een aanslagijzer en een hamer. In plaats van een aanslagijzer kun je ook een aanslagblok of een slagklos gebruiken.

Er zijn verschillende soorten hamers. Voor het inslaan van nagels in hout gebruik je meestal de klauwhamer. De rubber hamer heeft als voordeel dat je het materiaal niet beschadigt.

Lamelklemmen

Een lamelklem gebruik je voor het vastzetten van de prefab vloeren tijdens het lijmen. Dit gebeurt met name bij de eerste drie rijen.

Afstandshouder

Een afstandhouder gebruik je als de muur niet helemaal gelijk is. Je kunt hem op maat draaien zodat de vloer wel goed komt te liggen.

Spanbanden

Om de prefab vloeren bij het leggen goed tegen elkaar aan te zetten, gebruik je spanbanden. Je gebruikt ze nadat de eerste drie rijen hebt gelegd. Ze kunnen een afstand overbruggen van 5 m. bij het leggen van houten vloeren, deze worden bij het leggen van laminaat nooit gebruikt.