Soorten Parket
Strikt genomen zijn er twee soorten parket: parket met mes en groef en parket zonder mes en groef. In de praktijk wordt echter het volgende onderscheid gemaakt:
- Parketstroken
- Planken
- Tapisparket
- Mozaïkparket
Parketstroken
Van alle parketvloeren is de vloer van parketstroken de bekendste. Dit komt omdat een vloer van parketstroken het eerste soort parket was dat in veel huiskamers werd gelegd. Parketstroken zijn dik en dus bijzonder duurzaam. In Nederland worden met parketstroken bijna alleen vloeren in het strokenpatroon recht gelegd. In de praktijk leg je om parketvloeren van parketstroken nooit een sluitrand.
Afmetingen parket
De meest gebruikte parketstroken zijn 22 mm dik. De meeste gangbare breedtes zijn 6.8 cm of 7.1 cm, maar ook 9 cm of meer komen voor. Als we breder gaan dan 14 cm praten we over planken zonder velling. Je kunt ook parketstroken van 14 mm of 10 mm dik gebruiken. De lengte van de stroken varieert van 40 tot 110 cm. De diktes van 14 1n of 10 mm kunnen alleen op een vaste werkvloer gebruikt worden. De 22 mm dikke stroken komen we ook nog wel tegen op een balklaag gespijkerd.
Opbouw parket
Parketstroken zijn opgebouwd met een groef en een mes (veer). Een mes is een dunne baan hout aan de zijkant van de parket-strook. Het mes past precies in de groef van de andere parket-strook. Mes en groef vormen samen een pasverbinding. Hierdoor sluiten de parketstroken altijd netjes aan.
Tegenwoordig hebben veel parketstroken van 14 mm of 10 mm ook kleine groeven aan de onderzijde. Deze groeven zorgen ervoor dat de lijm beter hecht. Warmte uit ondervloeren wordt door de groeven beter opgevangen en afgevoerd.
Prijzen parket
De prijs van een parketstrook hangt af van de inkoopprijs van het onbewerkte hout en de dikte van het vloerdeel. Is een parket-strook gemaakt van een schaars soort hout, dan is de prijs hoog. Verder speelt ook de fabricage van de parketstroken een rol. De mes- en groefverbinding moet worden gemaakt door dure freesmachines. Daarom zijn parketstroken nogal duur in verhouding met tapis stroken.
Planken
Parketvloeren van planken zijn de laatste jaren heel populair. Veel mensen denken dat iedereen met een hamer en een zaag een plankenvloer kan leggen. Om kosten te sparen kiezen doe-het-zelvers voor ‘goedkoop’ vurenhout, in plaats van de sterke edel houtsoorten. En vaak leggen ze de vloer ook nog eens pas tegen de wanden, zonder tekening te houden met zwelruimte.
Dit soorten vloeren zorgt op termijn voor veel problemen. Binnen een jaar struikel je over de vervormingen in het hout. Planken schotelen of zijn hol getrokken. En tussen de spleten hoopt zich stof op dat je met een stofzuigen niet meer weg krijgt. Bovendien kan de vloer door werking de wanden beschadigen.
Patronen
Met planken worden in Nederland alleen vloeren in het strokenpatroon recht en Bourgogne patroon gelegd. In de praktijk leg je om parketvloeren van planken nooit een sluitrand.
Afmetingen
Planken vloerdelen worden geleverd in diktes van 16 tot 20 mm en breedtes van 11 tot 25 cm. De lengte kan wel 250 cm bedragen.
Opbouw planken vloerdelen
Planken vloerdelen worden gemaakt met een mes en een groef. De onderzijden van de planken vloerdelen hebben meestal spanningsgroeven. Deze groeven vangen de meeste vervorming op.
De meeste planken vloerdelen hebben vellingkanten. Een veiling is een klein schuin randje over de totale langszijde van de plank. Vloerdelen met veilingkant zien er robuust en mooi afgewerkt uit. Bij het werken van vloerdelen zorgt de veilingkant ervoor dat de naad tussen planken niet zo opvalt.
Planken vloerdelen zijn dik. Daarom is een planken vloerdeel duur. Ook met de mes/ en groefverbinding worden aangebracht. Daar staat tegenover dat je een plankenvloer snel kunt leggen en de vloer heel duurzaam is. Een groot aandeel in de planken verkoop is nu de duo plank, dit is een combinatie van 4 of 6 mm toplaag met daaronder 16 of 14 mm berken triplex. Bij aanvraag zijn er ook andere plaatmaterialen gebruikt zoals osb en merantitriplex, maar berken triplex is in de praktijk gebleken is wel de beste en rustigste drager.
Door deze combinatie plank is het ook makkelijker geworden om de planken breder te maken en toch stabiel te houden. Ondanks dat er bij het maken van de duo plank minder hard hout wordt gebruikt zijn de productie kosten nog zo hoog dat er weinig prijs verschil zit tussen de massieve plank en de duoplank.
Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10
Jaron Stienstra
Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.
Ramon Smit
Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.
Wendy Olivier
Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.
Sven Valk
Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!