Kurktegels

Terug, van nooit helemaal weggeweest, staan de kurktegels weer volop in de schijnwerpers. Maar dan wel kurktegels in een nieuw jasje. Waren er eerder voornamelijk kurktegels in een grote variatie aan naturel kleuren en diverse structuren zijn er tegenwoordig kunnen de kurktegels vloeren [of wanden] er heel anders uit zien. Er zijn kurktegels met de uitstraling van beton of hout in de meest prachtige kleuren. De ontwikkelingen hebben niet stil gestaan. Wat wel is gebleven is, is het benutten van de geweldige eigenschappen van de kurktegels. De kurktegel past echt in de trend van nu, zeker als we bedenken dat kurk een duurzaam en ecologisch verantwoord product is.

Waarom kurk vloertegels

Vanzelfsprekend neemt u een vloerbedekking die als basis kan dienen voor de uitstraling die u uw interieur mee wilt geven. Toch zijn er meer zaken van belang. Het kurk dat gebruikt wordt voor de kurkvloertegels is een echt natuurproduct. Het wordt gewonnen van de kurkeik waarvan ongeveer elke negen jaar de kurk bast afgeschild wordt. De samengeperste kurktegels voor een vloer bestaan uit ontelbaar veel kleine cellen die elk iets lucht bevatten. De luchtbelletjes in de kurk vloertegels hebben de eigenschap dat ze voor een, nauwelijks waarneembare, licht meeverende ondergrond zorgen. Niet alleen prettig wanneer er een voorwerp valt, de kans op stuk vallen is veel minder groot. Maar ook veiliger voor spelende kinderen. 

Daarnaast hebben mensen met rug- of gewricht problemen duidelijk baadt bij een vloer die schok dempend is. Ook zorgen de kleine luchtbelletjes ervoor dat contactgeluiden gedempt worden en veel minder door klinken naar buiten. Heel belangrijk, vooral wanneer er sprake is van een etage vloer. Een kurktegelvloer is niet alleen zacht om op te lopen, maar voelt ook aangenaam warm aan. Kurk houdt perfect de binnen warmte vast en de optrekkende kou uit de ondergrond tegen. Omdat kurktegels daarnaast ook nog eens antistatisch en hypoallergeen zijn, betekent dit een fijn binnen klimaat dat niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook   goed is voor de portemonnee door de lagere energielasten.  

Keuze in soorten kurkvloertegels

Kurk als vloerbedekking is in verschillende vormen verkrijgbaar. Op de rol, als stroken en in tegelvorm. Als we kiezen voor de kurktegels zullen we zien dat deze onderverdeeld zijn in drie soorten. Er zijn de gekleefde kurkvloertegels, de zwevende kurkvloertegels met tand en groef en de zwevende kurkvloertegels met een klikverbinding. Van oorsprong werden kurkvloertegels altijd gelijmd. Dit soort kurkvloertegels vragen wel iets meer van de ondergrond. 

Gekleefde kurkvloer tegels zijn flexibel en vormen zich naar de ondergrond als deze niet geheel vlak is. Bij een lichte glooiing in de vloer is dat niet zo opvallend maar kleine oneffenheden, zoals bijvoorbeeld een naad in de ondergrond, tekenen zich na het verlijmen van de kurktegels af op het oppervlak. Goed egaliseren of een aangepaste ondervloer is dan noodzakelijk. 

Om de kurk vloertegels stabieler te maken zijn er een nieuwe soort kurktegels ontwikkeld. Deze kurktegels bestaan uit een of twee boven lagen kurk, een drager van hdf hout, en daaronder weer een laag kurk die zo nodig als ondervloer kan dienen. De hdf plaat is voorzien van een tand en groef. Op de ondergrond kan een ondervloer gelegd worden, daarbovenop komt de kurktegels vloer. Op de tand van de kurktegel komt iets lijm waarna deze in de groef van de eerst gelegde kurktegel wordt geschoven. Op deze manier wordt de hele kurk tegelvloer gelegd. Het resultaat is een prachtige vlakke vloer, warm en stil, die eventueel zonder veel problemen en schade aan de ondergrond weer te verwijderen is. 

Bij de nieuwste kurkvloertegels is de opbouw gelijk aan die van de vorige soort, maar is de tand en groef verbinding vervangen door een nieuwe techniek, namelijk het klik systeem. Er kunnen verschillende benamingen voor dit systeem gebruikt worden, met kleine verschillen in de uitvoering, maar de techniek blijft hetzelfde. Bij dit systeem worden de zijkanten van de hdf plaat dusdanig in elkaar gehaakt dat de kurk tegels vloer een vast geheel vormt. Het grote voordeel van het kliksysteem is dat na verloop van tijd de kurk vloertegels voorzichtig weer los geklikt kunnen worden om op een andere plaats op nieuw als kurktegelvloer weer dienst kunnen doen.