Keihard de goedkoopste!

Deze week totale fabrieksleegverkoop!
Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
Fabriek van Bebo Parket
Alleen deze week GRATIS tanken bij Bebo Gratis brandstof bij een complete vloer!*
Bebo Parket gratis tanken auto
Bebo Parket gratis tanken auto
80% korting op veel vloeren

Kurkvloer verwijderen

Een kurkvloer is niet alleen prachtig en praktisch, deze vloer is ook zeer duurzaam. Bij een goed gebruik van de vloer kan ze een leven lang meegaan. Ze kan zelfs gerenoveerd worden, als de gebruikers sporen al te zeer in het oog gaan springen. Toch komt er een moment dat de kurkvloer verwijdert moet worden. Of door slijtage, of omdat bij verhuizing een huurpand “schoon” achter gelaten moet worden of om de eenvoudige reden dat u, uw interieur een totaal andere uitstraling wilt geven. Hoe het een en ander aangepakt moet worden hangt onder meer af van de ondergrond waar de kurk vloer op ligt, of er een hechting middel is gebruikt en welk middel is gebruikt, en welk vloertype kurk vloer is gelegd.

Welk type kurk vloer verwijderen

Een kurk vloer verwijderen kan heel eenvoudig gaan of toch behoorlijk wat moeite kosten. Er zijn drie types kurk vloer. De eerste is de vast verlijmde kurk vloer. Bij dit type kurk vloer maakt het verschil in densiteit veel uit. Densiteit is de dichtheid waarmee de kurk korrels op elkaar geperst zijn. Dit levert een behoorlijk verschil in dikte en gewicht van de kurk vloer op. Deze kurk vloer is te koop als rol, als tegel en als strook.

De tweede type kurk vloer is de kurk laminaat. Deze kurk vloer heeft als kern een stevige plaat van hdf hout met hierboven op als top een of twee lagen kurk en een onderlaag van kurk. De stevige hdf plaat zorgt voor stabiliteit zodat deze kurk laminaat zwevend [dus niet verlijmd met de ondergrond] gelegd kan worden. Aan de ene zij kant en een kopse kant van de hdf plaat bevindt zich een tand, aan de andere zij- en kopse kant een groef. Bij het leggen van de kurk vloer komt op de tand iets lijm, waarna tand en groef van twee kurk laminaat delen in elkaar worden geschoven. Op deze manier wordt de hele kurk vloer gelegd en krijgt men een mooie vlakke kurk vloer die een geheel vormt zonder aan de ondergrond vast te zitten.

De derde type kurk vloer is grotendeels gelijk aan de tweede, met dit verschil dat er in plaats van een tand en groef, een klik systeem aan de zijkant van het kurk laminaat zit. Bij dit systeem is lijm overbodig. De kurk laminaat delen haken/klikken stevig in elkaar zonder dat er naden zichtbaar zijn. Kurk laminaat is tegenwoordig niet alleen in stroken, maar ook in tegel vorm verkrijgbaar.

Hoe kurk vloer verwijderen

In het verleden werden kurk vloeren altijd verlijmd, het kurk laminaat is pas later ontwikkeld. Als ondergrond hiervoor kan elke vlakke vloer dienen. Wanneer de kurk vloer gelijmd is op houten platen is het vaak mogelijk de kurk vloer samen met het hout weg te breken zonder dat de ondergrond te veel beschadigd wordt. Bij het verwijderen van kurk verlijmd met een zandcement vloer, betonvloer, houtenvloer of tegelvloer is een andere aanpak nodig.

Als eerste is het van belang te weten welk hechting middel is gebruikt. Is dit lijm op waterbasis, dan is het de moeite waard te proberen de kurk vloer los te weken. Lijm op waterbasis is te herkennen aan de bruine kleur waarin ze opdroogt. De kurk vloer wordt met een Stanleymes op heel veel plaatsen ingekerfd zodat het water de lijm kan bereiken en oplossen. Soms wordt een behang afstoom apparaat geadviseerd, maar het nut hiervan hangt sterk af van de densiteit van de kurk vloer. Na geduldig wachten tot het water haar werk gedaan heeft kan de kurk vloer er met een breed plamuurmes af geschraapt worden. Als de gebruikte lijm niet op waterbasis is zit er niets anders op dan het kurk beetje bij beetje los te wrikken. Wie dat handmatig wil doen kan met een Stanleymes op de kurk vloer smalle repen in snijden en deze met een plamuurmes of schop lossteken. Veel makkelijker en met minder schade aan de ondervloer, gaat het kurk vloer verwijderen met een machine, die eventueel gehuurd kan worden. Dit is een tapijtstripper of een vloerscrubber. Deze machines zijn er van grote, verrijdbare exemplaren tot handzame kleine machines.

Uiteraard is het ook mogelijk het verwijderen van kurk aan een bedrijf over te laten, die naast het kurk vloer verwijderen ook zorgt voor de afvoer van het vrijgekomen afval. Een kurk vloer verwijderen die zwevend is gelegd is vele malen eenvoudiger.  Vloeren met een tand en groef verbinding moeten wel uitgebroken worden vanwege de lijm die gebruikt is, maar als er eenmaal een begin gemaakt is gaat dit vrij gemakkelijk. Een kurk vloer met een klik verbinding kan, nadat de plinten verwijderd zijn, moeiteloos uit elkaar genomen worden. Dit levert geen enkel probleem op.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!