Waarom kurkvloer

Waarom een kurkvloer? Dat is een hele goede vraag. Bij de afweging welke vloer voor u de beste keus is, zijn er heel wat aspecten van belang. Daar zijn verschillende antwoorden op. Bijvoorbeeld: “Het staat prachtig, het hele plaatje klopt zoals ik mijn interieur in gedachten had.” Of: “Omdat ik mijn ecologische voetafdruk wil verkleinen en zo mee wil bouwen aan een leefbare wereld.“ Of een reden kan zijn dat er voor een kurkvloer gekozen is om zich te kunnen ontspannen na een dag hard werken, in een aangenaam binnenklimaat, warm, stil, op een zachte vloer. Het dient ook ter geluidsisolatie: “Ik heb onderburen en deze horen geen last van doorklinkende geluiden te hebben vanuit onze woning, mijn kurkvloer voorkomt dit.” Een kurkvloer is ook goed voor mensen die last hebben van rugklachten en pijnlijke gewrichten. En er zijn nog veel meer verschillende redenen om te kiezen voor een kurkvloer. Wat de reden ook is, iedere bezitter van een kurkvloer profiteert van het feit, dat een kurkvloer zo gemakkelijk schoon te houden is. Even vegen of zuigen en eventueel een vochtige dweil, en alles is weer schoon.

Kurkvloeren nadelen

Bestaan er dan geen nadelen wat betreft kurkvloeren? Natuurlijk zijn er ook nadelen. Alhoewel? Het is wel even zoeken om die te vinden. De nadelen hangen deels samen met de soort kurkvloer waarvoor gekozen is. Bij een dunne verlijmde kurkvloer is de kleinste oneffenheid in de ondergrond te zien, de oplossing is dan de vloer te egaliseren, en/of een soort kurkvloer te kiezen die zwevend gelegd wordt. Het natuurproduct kurk is gevoelig voor verkleuring door zonlicht. De oplossing is kurk met een decoratieve bovenlaag, zoals bijvoorbeeld een print van hout, beton, steen of kurk met een vinyl toplaag.

Kurkvloeren voordelen

De voordelen van kurkvloeren zijn vele malen groter dan de nadelen. Hiervan is een lange lijst op te noemen, maar het belangrijkste is wel het gezondheidsaspect. We denken dan aan het belang van een verende ondergrond die schokken opvangt en zo de gewrichten spaart. En ook aan het belang van een gezond binnenklimaat. Kurk geeft geen irriterende, chemische of zelfs giftige dampen af, zoals andere bouwmaterialen soms wel doen. Die zijn nauwelijks waarneembaar maar wel schadelijk voor de gezondheid. Kurk is van nature schimmelwerend, het bevat de stof suberine die vocht en lucht tegenhoudt in kurk en ervoor zorgt dat schimmel en bacteriën geweerd worden. Ook zorgt het ervoor dat muizen en insecten geweerd worden. Kurk is antistatisch, wat rondvliegend stof behoorlijk vermindert en dat is weer een voordeel voor mensen met een stofallergie of astma. Kurk heeft van nature de prettige eigenschap dat ze de omgevingswarmte opneemt en lang vasthoudt. Daarnaast heeft ze hele goede isolerende eigenschappen die jaar na jaar hun werk blijven doen en waarmee ze optrekkende kou uit de ondergrond tegenhouden.  U hoeft nooit meer koude voeten te hebben. Deze zelfde isolerende eigenschap zorgt ervoor dat bij een kurkvloer de geluiden nauwelijks doorklinken naar een benedenverdieping. Het opnemende vermogen van de kurkvloer laat de geluiden in het vertrek zelf minder scherp/hard klinken waardoor de akoestiek verbetert. Dit maakt een kurkvloer ideaal voor een ruimte waar muziek gemaakt wordt. Het uiterlijk van kurk is niet alleen in een grote variatie aan kleur en structuur van het kurkmotief te koop, de kurkvloer is ook verkrijgbaar met een houten of natuurstenen look of bijvoorbeeld een betonvloerlook. Het laatste voordeel dat we noemen is de brandwerende eigenschap van kurk. Kurk heeft de brandklasse B2, dat betekent dat de vloer bijna niet brandbaar is. Bovendien komen er geen toxische stoffen vrij als kurk toch mocht branden. Er zijn beslist nog meer voordelen van een kurkvloer te noemen, maar deze opsomming laat al duidelijk zien waarom de kurkvloer zo positief ontvangen wordt in de wereld van bouwmaterialen en woninginrichting.