Laminaat leggen

U heeft een nieuwe laminaatvloer gekocht en wilt deze het liefst zelf gaan leggen. Maar hoe legt u eigenlijk zo’n laminaatvloer? Bij laminaat is het erg gemakkelijk en door iedereen te doen. Om hierbij te helpen vind u in deze tekst handige tips om zelf, goed en snel te doen. Gebruik deze handige tips en uw laminaatvloer ligt er binnen de kortste tijd prachtig in.

Laminaat leggen Bebo ParketVoorbereiding leggen

Om uw vloer een zo lang mogelijke levensduur te geven is het nodig om een aantal voorbereidingen te doen. Ten eerste is de ondervloer erg belangrijk. Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op de vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte- isolatie en geluidsdemping. Daarnaast is het belangrijk om er aan te denken dat het laminaat in wildverband gelegd moet worden. Hiervoor moet u eerst lamellen zagen voordat u ze kan leggen. Leg bij het zagen met decoupeerzaag de plank ondersteboven. Gebruikt u een handzaag, zorg dan dat de plank met de houtstructuur naar boven ligt.

Goedkoop laminaat leggen

Begin bij het leggen van laminaat altijd in een hoek. Leg afstand houders tegen de muur en plaats de eerste baan lamellen. Bij de tweede baan begint u met het afgezaagde deel. Hierdoor verspringen de naden van de banen onderling; het wildverband. Het eerste deel mag niet korter zijn dan 30 cm. Klik de lamellen met de lange zijde in elkaar en schuif ze vervolgens met de kopse kant tegen elkaar. Gebruik een slagblokje zodat de lamellen goed aansluiten. Heeft u geen kliklaminaat, maar snel-kliklaminaat, dan heeft u geen hamer of slagblokje nodig, maar kunt u de delen zachtjes in elkaar klikken.

Afwerkingen laminaat

Moeilijke plekken, zoals een deurpost of een leiding, kunt u aftekenen met een profiel mat. Dit is een handig hulpmiddel waarmee u de vormen van onder andere een leiding kunt overnemen. Als de leiding midden door een lamel loopt, kunt u deze lamel doorzagen ter hoogte van het hart van de leiding. Teken op beide kanten de halve diameter van de leiding af en zaag deze vervolgens uit.

Leggen aan de rand

Als u de vloer heeft gelegd bent u aangekomen op de laatste baan. Deze moet u in de breedte op maat maken. Leg hiervoor de lamel boven op de laatst gelegde lamel, leg hier een tweede lamel op en duw deze tegen de muur. Houd er een afstandhouder tussen en teken de rand van de tweede lamel op de eerste lamel af. Vervolgens kunt u deze op maat zagen en gemakkelijk leggen. Werk de vloer af met plintjes en u heeft een prachtige vloer gelegd!

Mocht u toch de vloer willen laten leggen door een ander, neem dan eens een kijkje bij onze legservice.

Kom naar de fabriek