Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Eiken lamelparket duoplank leggen

In deze instructie vind je handige tips & tricks om een eiken lamelparket of duo plank zwevend te leggen. Er zijn verschillende namen voor lamelparket zoals duoplank of multiplank maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Lamelparket is een houten vloer die bestaat uit verschillende lagen hout met een toplaag van massief hout. De houten onderlagen zijn kruislinks verlijmd voor een minimale werking. Dit maakt het lamelparket uitermate geschikt om zwevend en/of over vloerverwarming te leggen omdat het bijna niet meer werkt.

Als je kiest om een lamelparket of een massieve parketvloer verlijmd te leggen dan raden wij je aan om onze leginstructie houten vloeren verlijmd te lezen. Besteed je het legwerk liever uit? Dit is uiteraard mogelijk. Onze professionele parketteurs bezoeken onze klanten door heel Europa. Vraag onze verkoopadviseurs gerust om meer informatie of een prijsopgave, wij helpen je graag.

Voor het leggen van lamelparket bestaan meerdere opties. Lamelparket kan geleverd worden met een handig klik systeem wat het installeren van deze vloeren heel eenvoudig maakt. Lamelparket met een klik systeem kan je vergelijken met het leggen van een laminaatvloer die ook zonder lijm te leggen is. Het meeste voorkomende is lamelparket met een mes en groef verbinding, ook wel tand en groef verbinding genoemd. Lamelparket met mes en groef verbinding is eigenlijk ook net zo makkelijk te leggen. Het enige verschil is dat de mes en groef verbinding verlijmd moet worden om te voorkomen dat de planken uit elkaar lopen. Als je niet wilt lijmen dan kan je ervoor kiezen om de planken met spanveren te leggen. Deze houden de vloer op spanning en zorgen ervoor dat de vloer stabiel blijft liggen.

Wist je dat je een houten vloer kunt meefinancieren in het bouwdepot van jouw hypotheek? Omdat een houten vloer een aanzienlijke investering kan zijn is dit het overwegen waard. Er zijn wel voorwaarden, zo moet het je woning verbeteren en er zullen hypotheekverstrekkers zijn die willen dat de vloer vastgelijmd wordt aan de ondergrond. Alles wat niet vastzit aan de woning: zwevende vloeren, gordijnen of meubels die gemakkelijk meegenomen kunnen worden kunnen niet meegefinancierd worden.

Tips vooraf:

  • Het is belangrijk dat je het lamelparket minimaal 3 dagen voor het installeren laat acclimatiseren in de betreffende ruimte(s). Hierdoor went het hout aan de luchtvochtigheid en temperatuur en zal het minimaal gaan uitzetten of krimpen. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 a 20 graden.
  • Gebruik bij het zwevend leggen van lamelparket altijd een juiste ondervloer. Bij een betonvloer is dit doorgaans een folie ondervloer met een 2mm schuimlaagje en een vochtwerende laag. Dit voorkomt het optrekken van vocht uit de betonvloer.
    Bij een houten basisvloer worden vaak groene viltplaten gebruikt. Deze platen zijn 7 mm dik en in staat om kleine oneffenheden op te vangen. Dit is handig omdat huizen met houten basisvloeren vaak oudere huizen zijn waarvan de ondergrond nooit helemaal vlak is.
    Bij basisvloeren met vloerverwarming is het van belang dat je de warmte niet isoleert. Onze ondervloeren hebben een lage warmteweerstand voor het hoogst mogelijke rendement.
    Woon je in een appartement, dan is de kans groot dat je moet voldoen aan bepaalde eisen en regels van de bouwvereniging. Hiervoor raden wij jou een ondervloer aan met een TNO-certificaat. Deze ondervloeren zijn tot 21 DB dempend. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.
  • Wil je jouw houten vloer niet lijmen, pas dan spanveren toe. Spanveren zorgen ervoor dat de zwevend gelegde vloer stabiel blijft liggen en voorkomt kieren en naden tijdens de seizoenen. Plaats om de 30-50 cm een spanveer op de lange kant van de planken aan weerskanten.
  • Waar je op kunt letten bij het kiezen van de kleur. Bij een huis met weinig lichtinval adviseren wij lichtere kleuren. Bij huizen met veel lichtinval maakt de kleurkeuze veel minder uit. Lamelparket vloeren kan je in tientallen kleuren (laten) behandelen. Voor een ruimtelijk effect kan je de planken in de lengte van de woning leggen, met het licht mee.
  • Zorg voor je begint met het plaatsen van de vloer dat de basisvloer zo vlak mogelijk is. Voor het beste resultaat is de vloer droog en stofvrij.
  • Bij het zagen van lamelparket komt veel stof en zaagsel vrij. Het is daarom verstandig om de vloerdelen buiten te zagen of dat de zaagmachine is uitgerust met een stofafzuiger.
  • Bij een lamelparket met mes en groef verbinding is het verstandig om een stootblok en een slagijzer te gebruiken om de planken goed in elkaar te krijgen. Dit voorkomt beschadigingen aan de verbindingen en zorgt ervoor dat je de vloer bij een eventuele verhuizing opnieuw kunt gebruiken.
  • Lamelparket is een juiste keus voor basisvloeren met vloerverwarming. Lamelparket is ervoor gemaakt om zo min mogelijk uit te zetten of te krimpen en de warmte goed door te laten. Bij het zwevend leggen gebruik je een speciale ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming.
  • Lamelparket is vrij eenvoudig zelf te leggen, maar mocht je ervoor kiezen om de werkzaamheden uit te besteden dan kun je dit met een gerust hart overlaten aan onze professionals. Onze parketteurs zijn goed opgeleid en luisteren naar al jouw wensen. Vraag onze verkoopadviseurs naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag.

Materialen berekenen

Voor het juist uitrekenen van de benodigde hoeveelheid vierkante meters moet je de oppervlakte van de ruimte opmeten. Je meet de lengte van de kamer vermenigvuldigd met de breedte. Bijvoorbeeld: de oppervlakte van een kamer van 10 m lang en 5 m breed is 10×5 = 50 m2. Hier tel je 10% zaagverlies bij op. Je schaft 55 m2 vloer aan.

Voor het juist uitrekenen van het aantal meters plint houd je ook hier rekening met 10% zaagverlies. Voor plinten meet je alle lengtes van de ruimte. Bijvoorbeeld: jouw kamer is 10 m lang en 5 m breed dan neem je 2×10 m voor de lengte en 2×5 m voor de breedte. Hier tel je 10% extra bij op voor het zaagverlies. 30 m plus 10% is 33 strekkende meter.
Je moet er rekening mee houden dat bij deuren of keukens geen hoge plinten worden geplaatst. Enkel bij muren kan je een hoge plint plaatsen. Bij deurposten of dorpels plaats je een afdeklat.

Lamelparket zwevend leggen? Volg deze instructie.

Stap 1 – Ondergrond uitvlakken en voorbereiden

Het vlak maken en egaliseren van de ondergrond is van heel groot belang. Je moet er zorg voor dragen dat er geen oneffenheden groter dan 2mm in de basisvloer aanwezig zijn. Kleinere oneffenheden worden door een goede ondervloer eventueel opvangen. Zorg voor een lege, schone en stofvrije ruimte. Zo werk je netjes en overzichtelijk. Leg je het lamelparket over een nieuwe betonvloer dan moet je er rekening mee houden dat de cementvloer maximaal 2% restvocht mag bevatten. Dit kan je (laten) meten met een vochtmeter. Let ook op nieuw gestucte muren, deze moeten allemaal droog zijn. De beste kamertemperatuur voor het plaatsen van de vloer is rond de 20 graden. Deze temperatuur voorkomt dat het hout te veel gaat krimpen of uitzetten.

Stap 2 – Ondervloer leggen voor lamelparket

Bij een betonvloer is dit doorgaans een folie ondervloer met een 2mm schuimlaagje en een vochtwerende laag. Dit voorkomt het optrekken van vocht uit de betonvloer.
Bij houten basisvloeren worden vaak groene viltplaten gebruikt. Deze platen zijn 7 mm dik en in staat om kleine oneffenheden op te vangen. Dit is handig omdat huizen met houten basisvloeren vaak oudere huizen zijn waarvan de ondergrond nooit helemaal vlak is.
Bij basisvloeren met vloerverwarming is het van belang dat je de warmte niet isoleert. Onze ondervloeren hebben een lage warmteweerstand voor het hoogst mogelijke rendement.

Stap 3 – Richting bepalen voor het leggen van lamelparket

Over smaak valt niet te twisten! Jij bepaalt zelf wat je mooi vindt. We kunnen wel adviseren dat wanneer je de vloerdelen met het licht mee legt dit de ruimte optisch vergroot. Vaak is dit in de lengte van de woning, van raam naar raam. Kies je voor diagonaal leggen dan moet je rekening houden met 15% zaagverlies.

Stap 4 – Beginnen met lamelparket leggen

Bij het leggen van lamelparket moet je minimaal 1 cm van de wand vrijhouden voor eventuele speling van het hout. Je kunt hiervoor speciale afstand blokjes gebruiken. Tip! Gebruik houten wasknijpers, die zijn precies 1 cm dik. Bij een houten vloer is iedere plank uniek en heeft zijn eigen structuur en kleur. Daarom is het belangrijk dat je de planken goed bekijkt en eventueel mengt. Hiermee voorkom je een groepje van gelijke kleuren op een plek.
Gebruik bij het leggen van lamelparket een slagblok en een slagijzer, zodat je het lamelparket niet kapot slaat. De eerste rij planken leg je met de gladde (groef) kant langs de muur. Als het reststuk van de laatste plank langer is dan 40 cm dan kan je met dit stuk beginnen aan de volgende rij. Kortere stukken kun je beter niet gebruiken, dit kan zorgen voor een instabiele vloer. Onze houten vloeren worden geleverd met lange en korte planken door elkaar. De korte planken noemen wij ook wel deelplanken. Deelplanken gebruik je, net als de lange planken, midden in de vloer. Dit zorgt voor een speels wildverband in het lamelparket. Wij adviseren om het lamelparket met een decoupeer- of cirkelzaag, met fijne zaag, op maat te zagen.

Stap 5 – De deurposten afwerken

De mooiste afwerking bij houten deurposten bereik je door het wegzagen van een klein stukje kozijn. Zo kan je het lamelparket er onderdoor leggen en hoef je geen deklat te plaatsen. Houd hierbij wel rekening met de werking van het hout. Lamelparket moet vrij kunnen krimpen en uitzetten. Kan je niet zagen in het kozijn dan adviseren wij om 1 cm rondom de deurposten vrij te houden en dit af te werken met een afdeklat.

Stap 6 – Cv buizen en waterleidingen afwerken met lamelparket

Als je lamelparket wilt leggen op een plek waar leidingen uit de grond komen dan adviseren wij om de afstand te meten vanaf de muur naar het middelste punt van de leiding. Teken deze afstand af op de plank en zaag de omtrek van de buis met een decoupeerzaag uit. Houd rekening met extra 5 mm spelingsruimte zodat de buis niet klem tussen de planken komt te liggen.

 

Als je de uitsparing van de buis heeft uitgezaagd, zaag dan vervolgens vanuit het breedste punt van de uitgezaagde cirkel(s) de plank door zoals hier staat afgebeeld. Zaag ook vanuit het midden van de linker naar de rechter cirkel toe. Nu kan je de plank om de buis leggen en het afgezaagde stukje terugplaatsen met houtlijm. Het mooiste resultaat bereik je door het plaatsen van een houten rozet in dezelfde kleur als de vloer. Rozetten kan je uiteraard ook bij BeBo Parket aanschaffen.

Stap 7 – De laatste rij lamelparket leggen

Zodra je bent aangekomen aan het leggen van de laatste rij lamelparket is het verstandig om de afstand van de muren op verschillende plekken op te meten. Dit doe je omdat muren nooit helemaal haaks zijn en je rekening moet houden met 1 cm speelruimte voor de werking van het hout. Met een slagijzer kan je de laatste planken heel eenvoudig aanslaan zonder je vingers te bezeren.

Stap 8 – Plinten plaatsen en afwerken

Voor het afwerken van houten vloeren en lamelparket kan je kiezen uit verschillende soorten plinten en afdeklatten. Je kunt kiezen voor hoge plinten in de kleur van het hout of voor witte MDF-plinten van 6, 8 of 12 cm hoog die je kunt aflakken in de kleur van de muur of kozijnen.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!