Eiken lamelparket duoplank leggen

 

In deze instructie vind je handige tips & tricks om een eiken lamelparket of duo plank zwevend te leggen. Je hebt voor lamelparket verschillende namen zoals duo plank of Multi plank uit eindelijk komen ze allemaal op hetzelfde uit. Lamelparket is een houten vloer dat bestaat uit verschillende lagen hout met een toplaag van een massieve toplaag hout.  De onderlagen hout zijn kruislinks verlijmd zodat er hele minimale werking in het hout zit. Hierdoor is lamelparket uitermate geschikt om zwevend te leggen zonder dat het te veel gaat uitzetten of krimpen. Ook is lamelparket geschikt voor vloerverwarming omdat het bijna niet meer werkt.

Stel dat je kiest om een lamelparket of een massieve parket vloer verlijmd te leggen dan raden wij je aan om onze leginstructie houten vloeren verlijmd te lezen. Kies je ervoor om je houten vloer te laten leggen wij doen dat door heel Europa heen vraag één van onze verkopers naar een prijsopgave.

Bij lamelparket vloeren zijn er verschillende opties hoe je de vloer gaat leggen. Sommige lamelparket hebben een klik systeem wat heel makkelijk te leggen is. Lamelparket met een klik systeem zijn net al laminaatvloeren zonder lijm te leggen. Het meeste wat je ziet is lamelparket met een mes en groef verbinding sommige mensen noemen deze verbinding ook wel tand en groef verbinding. Lamelparket met mes en groef verbinding zijn eigenlijk ook net zo makkelijk te leggen. Het enigste verschil dat je de mes en groef verbinding moet verlijmen zodat je de planken niet uit elkaar gaat lopen. Stel dat je niet wilt lijmen kun je nog kiezen om de planken met spanveren te leggen zodat de vloer op spanning blijft zonder dat ze te veel kunnen bewegen.

Heb je vragen over dat je hypotheekverstrekker de vloer wel vergoed of niet? Vaak is de regel als de vloer verlijmd wordt en één is met de huis dan kun je de vloer met je hypotheek meenemen. Bij verlijmen wordt niet alleen bedoeld dat de vloer vast moet zitten op de ondergrond maar het mag ook aan elkaar zijn verlijmd. Het is namelijk zo als je de lamelparket verlijmd aan elkaar krijg je de planken ook niet meer heel uit elkaar dus ook dit valt onder de regel van de hypotheekverstrekker. Stel dat je spanveren gebruikt dan valt dit er niet onder omdat je met spanveren de vloer weer kunt meenemen.

Tips vooraf:

 

 • Het is belangrijk om een lamelparket minimaal 3 dagen van te voren in je woning te hebben liggen om het te laten acclimatiseren. Je moet de ruimte waar de vloer in komt op kamertemperatuur hebben staan gemiddeld is dat 18 a 20 graden. Hierdoor wendt het hout aan de klimaat van de ruimte zodat het minimaal maar gaat uitzetten of krimpen.
 • Gebruik bij het leggen van lamelparket altijd de juiste ondervloer. Bij een betonvloer is dat meestal een folie ondervloer dat is een ondervloer met een schuimlaagje van 2mm dik met een vochtwerende laag erop geplakt zodat het vocht wat in de beton zit niet in de vloer trekt. Bij houten ondergronden wordt vaak groene vilt gebruikt dat zijn platen van 7 mm dik die kunnen eventueel nog kleine oneffenheden opvangen. Huizen met houten ondergronden zijn vaak oudere huizen waar de ondergrond nooit helemaal vlak is. Bij vloerverwarming heb je ook een speciale ondervloer nodig als je de lamelparket er zwevend op gaat leggen. Woon je in een appartement en moet je voldoen aan bepaalde regels qua demping. Dan raden wij om TNO ondervloer te nemen, onze TNO ondervloer is 21 DB dempend. Voor de juiste ondervloer kun je met ons contact
 • Stel dat je geen lijm gebruikt, gebruik dan spanveren zodat het lamelparket niet zoveel gaat uitzetten. Gemiddeld doe je om de meter een spanveer aan de lange kant van de planken aan weerskanten.
 • Let op welke kleur vloer je neemt. Bij huizen waar je weinig lichtval hebt raden wij aan om lichtere kleuren te nemen. En bij huizen waar je veel lichtval hebt kun je spelen met de kleur. Lamelparket vloeren kun je in tientallen kleuren behandelen. Voor een ruimtelijke effect is het verstandig om de planken in de lengte van de woning te leggen en met het licht mee.
 • Zorg dat de ondergrond waar de vloer op komt te liggen zo vlak mogelijk is. Zorg ook dat de ruimte stofvrij is zo droog mogelijk.
 • Bij het zagen van lamelparket komt veel zaagsel vrij het is daarom verstandig om de vloerdelen buiten te zagen of dat je zaag machines hebt met een stofzuiger eraan gekoppeld.
 • Bij een lamelparket met mes en groef verbinding is het verstandig om een stootblok te gebruiken of een slagijzer om de planken goed in elkaar te krijgen. Je moet niet de op de mes en groef slaan van de planken zelf want dan krijg je de planken bijna niet meer in elkaar.
 • Stel je hebt vloerverwarming en je wilt een houten vloer dan is lamelparket de juiste keuze. Lamelparket is ervoor gemaakt om de warmte goed door te laten en zo min mogelijk uit te zetten of te krimpen. Bij zwevend leggen gebruik je een speciale ondervloer voor vloerverwarming.
 • Je kunt ervoor kiezen om het leggen aan ons over te laten dan zullen onze vloerleggers het professioneel voor je leggen. Ben je benieuw naar ons assortiment lamelparket en de mogelijkheden neem dan contact op met ons.

Materialen berekenen

 • Je moet de lengte van de kamer x de breedte doen dan heb je het aantal m2 en dan plus 10% extra nemen voor je zaagverlies. Even een voorbeeld 5m breed x 10m lang = 50m2 x 10% zaagverlies = 55m2 dan heb je genoeg m2 vloer om het lamelparket te leggen. Voor de ondervloer geldt hetzelfde principe.

 • Als je het aantal meters plint gaat berekenen moet je ook rekening houden met 10% extra voor het zaagverlies. Bij plinten moet je alle lengtes nemen van je kamer stel je kamer is 5m breed en 10m lang dan neem je dus 2x 5m voor de breedte en 2x 10m voor de lengte en dan doe je er nog eens 10% extra erover heen voor je zaagverlies. Houd er rekening mee dat bij deuren of keukens geen hoge plinten worden gerekend. Alleen bij muren kun je een hoge plint plaatsen bij deurposten of dorpels plaats je een afdeklat.

 

 

Hoe een lamelparket zwevend leggen instructie

 

Stap 1 – Ondergrond uitvlakken en voorbereiden

Het vlak maken en egaliseren van de ondergrond is van heel groot belang. Je moet zorgen dat er niet meer dan 2mm oneffenheid in de bodemvloer zit de rest kan een ondervloer eventueel opvangen. Je moet zorgen dat de ruimte stofvrij is en dat ruimte zo leeg mogelijk is anders werk je jezelf alleen maar tegen door alles tig keer in de handen te hebben. Zorg als je net een nieuwe betonvloer hebt er minder dan 2% vocht in zit. Als je een net nieuwe gestucte muur hebt zorg dan dat het allemaal droog is. Bij het plaatsen van de vloer moet je de kamer op kamertemperatuur hebben zodat het hout niet te veel gaat krimpen of uitzetten.

Stap 2 –  Ondervloer leggen voor lamelparket

Gebruik de juiste ondervloer bij het leggen van lamelparket. Bij een betonvloer die effen is gebruik je vaak een folie ondervloer en bij vloerverwarming ook alleen dan speciaal dat de ondervloer de warmte goed doorlaat. Bij een houten bodemvloer gebruik je vaak platen als ondervloer dat zijn meestal de groene viltplaten het kunnen ook andere soorten platen zijn.

Stap 3 – Richting bepalen voor het leggen van lamelparket

Wij zeggen altijd de klant is koning dus de klant bepaald wat hij of zij mooier vindt. Ons advies is wel dat het ruimste leggen is met het licht mee. Vaak is met het licht mee leggen in de lengte van de woning dit oogt het ruimste. Stel je gaat diagonaal leggen dan moet je niet 10% extra zaagverlies nemen maar 15%.

Stap 4 – Beginnen met lamelparket leggen

Bij het beginnen met leggen moet je rekening houden dat je minimaal 1 cm van de kant vrijhoudt zodat het lamelparket eventuele speling heeft om te werken. Je kunt die 1 cm vrijhouden met speciale afstand blokjes of als tip houten wasknijpers die zijn precies 1 cm dik. Bij een houten vloer is elke plank weer anders elke plank heeft zijn eigen structuur en kleur. Daarom is het belangrijk bij het leggen dat je de planken goed door elkaar mengt zodat je niet alleen de lichte planken aan één kant hebt liggen en de donkere planken aan de andere kant.

Gebruik bij het leggen van lamelparket een slagblok of een slagijzer zodat je niet het lamelparket zelf kapot slaat. Als je gaat beginnen met een plank zorg ervoor dat je met de gladde kant begint bij de muur dat is dus aan de kant van de groef. Zo ga je de vloer doorleggen totdat je bij de muur komt en dat zaag je af en begin je weer mee aan de andere kant. Zorg dat het stukje hout wat je afzaagt minimaal 40 cm lang is zodat er een goede stevigheid in de vloer blijft zitten en niet kan afknappen. Je krijgt bij onze vloeren lange en korte planken door elkaar heen de korte planken noemen wij ook wel deelplanken. Deelplanken gebruik je net als de lange planken ook midden in de vloer zodat je een speels effect krijgt en het lamelparket in wildverband ligt. Wij adviseren om het lamelparket met een decoupeerzaag of cirkelzaag te zagen met een fijne zaag erop.

Stap 5 – Bij deurposten afwerken

Het mooiste afwerken bij houten deurposten van een vloer is dat je een stukje onder het kozijn wegzaagt en daar het lamelparket onderlegt zodat je er geen plint hoeft te plaatsen Houd hierbij rekening dat je ook ruimte moet vrijlaten om het lamelparket te kunnen laten bewegen. Stel dat je niet onder het kozijn een stukje kan vrij zagen dan adviseren wij om 1 cm van de deurposten te houden en dat afwerken met een afdeklat.

Stap 6 – CV-buizen en waterleidingen afwerken met lamelparket

Als je vloer wilt leggen waar leidingen liggen dan adviseren wij om de afstand te meten vanaf de muur naar het middelste punt van de leiding toe. Teken dan deze afstand op je plank af en zaag dan  de omtrek van de buis met een decoupeerzaag. Hou de omtrek die je hebt getekend op de plank 5mm breder aan zodat de buis niet klem tussen de planken komt te zitten.

Als je de omtrek hebt uitgezaagd zaag dan vervolgens vanuit de breedste punt van de uitgezaagde cirkels schuin naar de muur door zoals staat afgebeeld. Zo zaag je ook vanuit het midden de linker cirkel naar de rechter cirkel toe.

Nu kun je de plank om de buis leggen en het afgezaagde stukje plaatsen en lijmen aan de plank. Het mooiste is dat je om de buizen nog een mooie houten rozet plaatst in dezelfde kleur als de vloer. Rozetten kun je ook bij Bebo Parket kopen.

Stap 7 – De laatste rij lamelparket leggen

Als je de laatste rij aan het leggen bent van lamelparket is het is het verstandig om de afstand van de muren op verschillende plekken op te meten omdat het vaak niet 1 maat heeft. Je moet rondom 1 cm vrij houden voor eventuele werking van het hout. Je kunt met een slagijzer de laatste planken heel makkelijk plaatsen zonder dat je vingers klem tussen de muur komt te zitten. Nu kun je beginnen met plinten afwerken.

Stap 8 – Plinten plaatsen en afwerken

Bij een houten vloer kun je kiezen uit verschillende soorten plinten en dat geldt ook voor lamelparket. Je kunt kiezen voor hoge plinten in de kleur van het hout of een afdeklat voor op de vloer. Of je kunt kiezen voor witte MDF plinten van 6, 8 of 12 cm hoog deze plinten kun je aflakken in de kleur van de muur of kozijnen. Al onze hoge plinten hebben een kabelgoot om eventueel kabels achterweg te werken.

 

Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket