Keihard de goedkoopste!

Ontzorgings-banner BeBo Vloeren PVC (2)
Dryback PVC voorkant aanbieding
Dryback ontzorgingsbanner mobiel (correct formaat)
Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Visgraatvloer leggen

Een visgraatvloer kan veel toevoegen aan jouw interieur. Door zijn unieke patroon is een visgraatvloer heel aantrekkelijk, tijdloos en zeer geschikt in zowel een klassiek als een modern of landelijk interieur. Visgraatvloeren zijn beschikbaar in laminaat en hout en voor beide vloeren geldt dat je deze zelf kunt plaatsen, maar het ook aan de deskundige stoffeerders of parketteurs van BeBo Vloeren kunt overlaten.

Tips vooraf

  • Een visgraatvloer in kleine ruimtes komt het best tot zijn recht in een lichte kleur. Dit zal de ruimte optisch vergroten.
  • Wij raden je aan om het laminaat of hout 48 uur van te voren in de ruimte te leggen waar de vloer gelegd gaat worden.
  • De beste kamertemperatuur om de vloer te leggen ligt tussen de 18 en 21 graden.
  • Woon je of ga je wonen in een appartement of een bovenwoning dan moet je vaak voldoen aan een 10 DB dempende ondervloer. Ons advies is om de woningbouwvereniging of de vereniging van eigenaren te vragen of dit voor jou van toepassing is.
  • Zaag bij voorkeur de vloer buiten of in een aparte ruimte. Zo komt er geen zaagafval tussen de planken en kun je stofvrij werken.
  • Ben jij niet zo handig en zie je tegen de werkzaamheden op? Heb je geen tijd of gewoon geen zin om zelf de vloer te leggen? Dat is voor ons geen probleem! Laat het leggen van je vloer met een gerust hart over aan ons. Jouw vloer wordt dan door professionele vloerenleggers gelegd vanaf € 10,- pm² en wij leggen de ondervloer er gratis bij.

Materiaal berekenen

Voor het juist uitrekenen van de benodigde hoeveelheid vierkante meters moet je de oppervlakte van de ruimte opmeten. Je meet de lengte van de kamer, vermenigvuldigd met de breedte. Bijvoorbeeld: de oppervlakte van een kamer van 10 m lang en 5 m breed is 10 x 5 = 50 m². Bij visgraatvloeren tel je 15% bij het vloertotaal op vanwege het zaagverlies. Je schaft daarom 57,5 m² vloer aan.

Voor het juist uitrekenen van het aantal meters plint meet je alle lengtes van de ruimte. Bijvoorbeeld: je kamer is 10 m lang en 5 m breed, dan neem je 2 x 10 m voor de lengte en 2 x 5 m voor de breedte. Hier tel je 10% extra bij op voor het zaagverlies. Je schaft daarom 30 m, plus 10%, is 33 strekkende meter plint aan.
Je moet er rekening mee houden dat bij deuren of keukens geen hoge plinten worden geplaatst. Enkel bij muren kan je een hoge plint plaatsen. Bij deurposten of dorpels plaats je een plakplint of afdeklat.

Omdat de leginstructies van een visgraat laminaatvloer en een tapis (visgraat) vloer verschillen splitsen we deze voor je op.

Leginstructies visgraat laminaat

Visgraat laminaatvloeren bestaan uit linker en rechter delen. Op de verpakking van het laminaat staat vermeld welke planken links, en welke planken rechts zijn. Linker delen kunnen ook uitgedrukt worden in left/gauche (G) en de rechter delen kunnen uitgedrukt worden in right/droit (D). Visgraatlaminaat wordt altijd in pakken geleverd, je hebt daarom evenveel linker als rechter pakken nodig.

 

Stap 1 – De basisvloer egaliseren

Voordat je gaat beginnen met leggen moet je controleren of de basisvloer vlak genoeg is voor laminaat. Een niet egale betonvloer kan je egaliseren met egaline. Een basisvloer van houten planken mag niet te veel veren. Stel dat de planken wel veren en/of niet egaal zijn dan kan je deze het best met houten platen egaliseren. Hiervoor worden meestal spaanplaat of OSB platen gebruikt.

 

Stap 2 – Ondervloer leggen voor het visgraat laminaat

Nu kan je beginnen met het plaatsen van een ondervloer. Voor een betonvloer is een folie ondervloer gebruikelijk. Deze bestaat uit een dun schuimlaagje van ongeveer 2 mm dik met een vochtwerende folie daaraan vast geplakt. Je legt de ondervloer met de folie naar beneden en de schuimlaag omhoog. De folie ondervloer van BeBo Vloeren kan je ook gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Bij houten basisvloeren worden ondervloerplaten gebruikt. Wij hebben verschillende platen die hiervoor gebruikt kunnen worden waaronder de meest gekozen groene vilt. De groene vilt ondervloer is 7 mm dik, heeft een goede demping en isoleert goed. Appartement eigenaren met houten vloeren kunnen een TNO ondervloer van 10 mm dik overwegen. Dit zijn bruine platen met een demping tot 21 DB. Je kan bij BeBo Vloeren kiezen uit verschillende ondervloeren met verschillende prijzen.

 

Stap 3 – Welke legrichting kies je?

De legrichting voor het visgraat laminaat hangt af van de te leggen ruimte en de lichtinval. In een vierkante ruimte kijk je naar de meeste lichtinval. In deze richting leg je ook je laminaat. Als er meerdere ruimtes zijn waarin je de vloer wilt laten doorlopen dan adviseren wij om in de lengte van de woning te leggen. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect.

Stap 4 – Hoe te beginnen met een startpunt

Bij het leggen van visgraat laminaat begin je met het leggen van een zogenaamd startpunt. Met een startpunt wordt onnodig zaagwerk voorkomen en kom je altijd goed uit. Het visgraat laminaat kan je makkelijk in elkaar klikken zonder lijm te gebruiken. Voor een startpunt gebruik je twee linker en drie rechter delen. Klik het laminaat, zoals afgebeeld, in elkaar en zaag het overtollige laminaat af. Ligt de punt van het laminaat in een hoek? Zaag dan de punt op maat zodat het mooi past. Houd rekening met minstens 8 mm afstand van de muur voor eventuele werking.

Stap 5 – Hoe verder

Je maakt voldoende startpunten voor de totale lengte van de muur. Na het zagen leg je ze naast elkaar en houd je (eventueel met afstandhouders) rekening met 8 mm ruimte vanaf de muur. Nu kan je de linker en rechter planken om en om leggen zoals hieronder afgebeeld.

Stap 6 – Laminaat leggen bij deurposten

De mooiste afwerking bij houten deurposten bereik je door het wegzagen van een klein stukje kozijn. Zo kan je het visgraat laminaat er onderdoor leggen en hoef je geen plakplint te plaatsen. Houd hierbij wel rekening met de werking van het laminaat. Laminaat moet vrij kunnen krimpen en uitzetten en wij adviseren altijd 8 mm vrije spelingsruimte. Kun je niet zagen in het kozijn, of heb je het juiste gereedschap niet bij de hand, dan adviseren wij om 8 mm rondom de deurposten vrij te houden en dit af te werken met een plakplint. Je kan plakplinten het beste op maat knippen met een plinten- of verstekschaar. Door de gradenverdeling kan je heel precies de plakplint afkorten.

Stap 7 – Afwerken van visgraat laminaat

Nu kan je starten met het afwerken van de vloer. Er zijn verschillende mogelijkheden.
Je kan je kiezen voor een plakplint. Deze zijn ongeveer 2,5 cm breed en 4 mm dik en deze plint plak je op het laminaat doormiddel van de zelfklevende strip. Ook kan je kiezen voor een hoge MDF-plint, deze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en diktes. De plinten zijn voorbehandeld met grondverf en kan je aflakken in iedere gewenste kleur. Deze plinten kit je met speciale hightech kit aan de muur.

Plakplinten van Bebo Parket
Plinten kiezen Bebo Parket

Leginstructies tapis visgraatvloer

Tapis visgraatvloeren bestaan al een lange tijd en werden voor het eerst in Nederland gebruikt tijdens de gouden eeuw om rijkdom te tonen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Wij bieden betaalbare tapis visgraatvloeren aan van hoge kwaliteit en met een klassieke uitstraling. Ze zijn heel populair omdat ze passen in ieder interieur, van landelijk tot modern. Het leggen van een tapis visgraatvloer vereist enige kennis en zorgvuldigheid maar is prima zelf uit te voeren met behulp van onderstaande instructies. Uiteraard kan je er voor kiezen om ons team van professionele vloerleggers in te schakelen. Je hebt er dan zelf geen omkijken meer naar én wij bieden 1 jaar garantie op het legwerk.

Stap 1 – Welke basisvloer heb je?

  • Hout: een houtachtige tussenvloer is vereist. Deze dient geschroefd, geniet of vernageld te worden. Nieten heeft onze voorkeur.
  • Cement: een houtachtige tussenvloer is vereist. Deze dient verlijmd en vernageld te worden. Spaanplaat broodjes of een mozaïektussenvloer hoeven alleen verlijmd te worden.
  • Anhydriet: een tussenvloer van spaanplaat broodjes of mozaïek is vereist. De tussenvloer mag alleen verlijmd worden met watervrije lijm.
  • Keramiek, graniet en monoliet: een houtachtige tussenvloer is vereist.

Stap 2 – Welke tussenvloer?

De tussenvloer dient bij een steenachtige ondervloer een minimale dikte van 12 mm te hebben. In voorkomende gevallen kan deze 9 mm zijn als de ondervloer vlak is. Dan mag er ook met een mozaïektussenvloer met een dikte van 8 mm gewerkt worden.

Stap 3 – Zwelruimte

Zwelruimte is alleen nodig indien er met tapis wordt gewerkt dat dikker is dan 6 mm. In dat geval is rondom een zwelruimte van 1 cm per 5 meter kamerbreedte nodig.

Stap 4 – Welke legrichting kies je?

Het is gebruikelijk om de vloer in de richting van de lichtval te leggen. Vaak is dit de langste lengte van de woning. Eventueel kan er ook vanuit de entree diagonaal richting het licht worden gelegd. Maak deze keuze altijd zorgvuldig omdat er een nadeel aan kleeft. Naden en oneffenheden zijn beter zichtbaar zodra je tegen de lichtrichting in legt.

Tapis parket

Stap 5 – Bevestiging van de tapis (visgraat) vloer

De tapis stroken, dienen verlijmd te worden op de tussenvloer en 2 mm onder het oppervlak vernageld te worden. Nietjes of spijkergaatjes worden met stopsel afgedicht. Het mooiste resultaat bereik je door stopsel te gebruiken dat van dezelfde vloer afkomstig is. In ieder geval dient het stopsel van nagenoeg dezelfde kleur te zijn als de vloer zelf. De tapis (visgraat) vloer dient rechtstreekst verlijmd te worden op een bestaande ondervloer en hieraan mechanisch gehecht te zijn. De lijm dient met een goed getande lijmkam aangebracht te worden. Vernagel de vloer om de 20 cm. Nerveus hout zoals de beuk, berk en es moet om de 15 cm vernageld worden. Klop de vloer na met een rubberhamer in verband met de verlijming. Bij delen, groter dan 7 cm, zijn minimaal drie nagels in de breedte vereist. Een tapisvloer in strokenpatroon dient in onregelmatig verband gelegd te worden.

Stap 6 – Afwerking

Voor de mooiste afwerking zaag je bij houten deurposten een klein stukje van het kozijn weg. Nu kan je de tapis visgraatvloer er onderdoor leggen en hoef je geen deklatjes te gebruiken. Houd wel rekening met de werking van het hout. Hout moet vrij kunnen krimpen en uitzetten en wij adviseren altijd 8 mm spelingsruimte. Kun of wil je niet zagen in het kozijn, dan adviseren wij om 8 mm rondom de deurposten vrij te houden en dit af te werken met een deklat. Voor de wanden kan je kiezen voor een hoge MDF-plint, deze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en diktes. De plinten zijn voorbehandeld met grondverf en kan je aflakken in iedere gewenste kleur. Deze plinten kit je aan de muur.

BeBo-legservice

We hebben natuurlijk makkelijk praten met ons stappenplan. Het lijkt heel eenvoudig maar we kunnen het ons goed voorstellen dat je na het lezen van deze tekst toch liever een professional aan het werk zet. Neem dan contact met ons op. Wij bieden de beste legservice en leggen laminaat en hout.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!