Materiaal en gereedschap voor vloeren leggen
Een goede parketlegger kan niet zonder de juiste bevestigingsmaterialen en gereedschappen. In dit hoofdstuk vind je informatie over de bevestigingsmaterialen en gereedschappen die je bij het leggen van parketvloeren moet gebruiken.
bevestigingsmaterialen
De meest gebruikte bevestigingsmaterialen zijn lijm, nagels, nieten en schroeven. In de praktijk worden weinig schroeven gebruikt.
Lijm
Om parket vast te leggen, gebruik je altijd lijm. Er zijn verschillende soorten lijmen verkrijgbaar. PU-lijm, MS-polymeer/silaan, dispersielijm en soms poederlijm. In de praktijk kun je voor het verlijmen van parket op een spaanplaat ondervloer het beste dispersielijm gebruiken. Voor het verlijmen van parket op zandcement kun je best PU-lijm gebruiken. Poederlijm heeft het nadeel dat je het eerst moet mengen en dat luistert heel nauwkeurig, MS-polymeer/ silaan is erg duur. De verzamel naam voor lijmen als MS polymeer en Silaan lijmen is: Hybride lijmen
Nagels en niet
Nagels gebruik je als je tapisparket of planken vloerdelen ‘van boven door’ moet vernagelen. In tegenstelling tot nieten, maken deze nagels slechts kleine gaatjes in het hout. Je ziet deze nagels bijna niet zitten, zeker als je nagels met verloren kop gebruikt.
Nieten gebruik je als het parket extra stevig moet worden bevestigd. Je vernagelt nieten schuin door de veer. Ten eerste zou het lelijk zijn om nieten van boven door te vernagelen. Door schuin te vernagelen zijn de nieten niet meer te zien. Immers, over de veer wordt een nieuwe strook geplaatst. Schuin in de veer vernagelen heet daarom ook wel ‘blind’vernagelen’).
In de praktijk gebruik je nagels (mini Brads) met een lengte van ongeveer 10 t/m 15 mm voor het van boven vernagelen van tapis parket. Voor het vernagelen van planken gebruik je nagels en nieten van ongeveer 25 t/m 35 mm. De lengte van de nagels, Brads kramen of nieten is afhankelijk van de dikte van het parket en van de dikte van de tussenvloer. B.v. tapis van 6 mm met een tussen vloer van 12 mm spaan plaat met verdrevelen van de tracker van 3 mm maakt: 6+12 = 18 mm. 18 mm – 3 mm verdrevelen is 15 mm. Dus dan nooit lagere nietjes dan 15 mm gebruiken. Liever nog 12 mm omdat je dan naar een aantal maal schuren de nagels nog kan verdrevelen. Dat gaat niet als het nageltje op stuit op de cement dekvloer staat. Bij 6 mm parket met 8 mm mozaïek= 14 mm kan je alleen maar 10 mm Brads gebruiken.
Soorten gereedschappen en machines
Meet- en tekengereedschap
Rolmaat
De rolmaat gebruik je bij het meten van grote ruimten. De rolmaat bestaat uit een behuizing en een meetlint. Op het meetlint zijn centimeters en millimeters uitgezet. Rolmaten heb je in verschillende lengtes. Een rolmaat van 10 meter blijkt in de meeste gevallen voldoende. Een groot voordeel van de rolmaat is dat de meetlint zichzelf oprolt.
Duimstok
Een duimstok is opgebouwd uit 4 deken van elk 25 centimeter. Je gebruikt de duimstok bij het meten en aftekenen van maten tot 1 meter. Op de duimstok zijn centimeters en millimeters uitgezet. De duimstok kun je in- en uitklappen.
Stokpasser
Je gebruikt de stokpasser bij het trekken van grote cirkels. Op de stok is een vaste en een losse huls aangebracht. In de hulzen kun je stiften steken. Met de losse huls kun je de maat instellen in centimeters en millimeters.
Potlood F
Met een potlood teken je maten af op vloerdelen die je gaat paszagen.
Draad of smetlijn met kalkpoeder
Om een maat aan te geven kun je een draad opspannen. Het nadeel van draad is dat het in de weg zit als je bezig bent. Je kunt ook een smetlijn gebruiken. Deze lijn zit opgerold in een bus met kalkpoeder. Als je de smetlijn uitzet laat deze een mooie kalklijn achter. En als de lijn ligt ruim je de smetlijn op in de bus met kalk.
Winkelhaak (blokhaak)
Een winkelhaak gebruik je om haakse lijnen af te tekenen op vloerdelen. Leg de winkelhaak met het dikke blok langs de strook. Het dunne vlak leg je pas op de gewenste maat. Je kunt nu met een potlood een rechte lijn langs het dunne vlak aftekenen.
Een winkelhaak gebruik je om haakse lijnen af te tekenen op vloerdelen. Leg de winkelhaak met het dikke blok langs de strook. Het dunne vlak leg je pas op de gewenste maat. Je kunt nu met een potlood een rechte lijn langs het dunne vlak aftekenen.
Verstekhaak
Een verstekhaak gebruik je voor het aftekenen en controleren van hoeken van 45 en 135 graden. Leg de verstekhaak met het dikke blok pas langs de strook. Leg het dunne vlak pas op de gewenste maat. Je kunt nu met een potlood een rechte lijn langs het dunne blak aftekenen.
Zwaaihaak
Een zwaaihaak gebruik je voor het aftekenen van een in te stellen hoek. Eerst draai je de zwaaihaak in de juiste hoek. Dan plaats je de zwaaihaak met het dikke blok pas langs de strook. En het dunne vlak leg je pas op de gewenste maat. Je kunt nu met een potlood een rechte lijn langs het dunne vlak aftekenen.
Profielmeter
Een profielmeter gebruik je voor het pasleggen van parket bij deurposten. Je plaatst de profielmeter tegen de deurpost. Het profiel van de deur kun je nu aftekenen op het te gebruiken parket.
Afstandsblokjes
Afstandsblokjes plaats je tegen de wand op het moment dat je het parket gaat leggen. je weet dan zeker dat je rekening houdt met de vrije ruimte.
Afstandshouders
Afstandshouders gebruik je als de muur niet helemaal recht is. Met afstandshouders kun je te plaatsen stroken gemakkelijk in de juiste positie leggen. als het verloop van de wand te groot is, moet je het verloop op de vloerdelen aftekenen en afzagen.
Zaaggereedschap
Handzaag
Een handzaag kun je gebruiken voor het paszagen van houten vloerdelen. Een voordeel van de handzaag is dat je precies ziet waar je zaagt. Het grote zaagblad zorgt voor een mooie rechte zaagsnede.
Cirkelzaag
Bij het leggen van parket gebruik je een invalzaag of een kantenzaag of een hand cirkelzaag en een tafelcirkelzaag. De invalzaag gebruik je vaak bij het paszagen van patroonvloeren met sluitrand, nadat je de vloer hebt gelegd. Je stelt een maat in op een geleiderrail. Een geleiderrail is een groef voor de voet van de zaagmachine. Deze zorgt ervoor dat je recht zaagt.
De kantenzaag hiervoor kan je ook de invalzaag gebruiken. Gebruik je voor het op maat zagen van de parketvloer langs de wand. Je kunt met de kantenzaag de vloer bijvoorbeeld op 1 cm van de wand af vrijzagen. Je kunt hiervoor een geleiderrail gebruiken, maar je kunt ook gebruik maken. Van de plint of de behuizing van de zaag, het zaagvat.
De tafelcirkelzaag gebruik je voor het afkorten en het over de lengte paszagen van parket. Over de lengte paszagen noem je ook wel schulpen. Het grootste voordeel van de tafelcirkelzaag is dat je de maat op de tafel kunt instellen. En dat je de vloerdelen netjes langs de zaag kunt begeleiden.
Decoupeerzaag
Een decoupeerzaag gebruik je voor het op maat zagen van parketvloerdelen. Met deze zaag kun je ook vormen zagen, want de zaag is slecht 10 mm breed.
Let er bij de decoupeerzaag goed op dat je hem pas uit het materiaal haalt als je gestopt bent met zagen. Ander breken de zaagjes snel af.
Verstekzaag
Voor het zagen van inwendige en uitwendige hoeken bij plinten kun je een verstekzaag gebruiken.
Boormachine
Soms is het nodig om een gat te maken in parket, bijvoorbeeld bij verwarmingsbuizen. Dit doe je met een boormachine. Haal de boor tijdens het boren regelmatig even naar boven. Zo haal je het boorsel steeds uit het gat.
Als er tijdens het boren rook ontstaat of als het hout waar je in boort donkerbruin wordt, dan is je boor bot. Je moet dan een nieuwe boor in je machine doen of de boor slijpen.
Naast de elektrische boormachine is er ook een variant met een accu. Het voordeel van de accuboormachine is dat je geen last hebt van snoeren.
Aanslaggereedschap
Aanslagijzer
Om parket netjes strak tegen elkaar aan te leggen, gebruik je een aanslagijzer en een hamer. In plaats van een aanslagijzer kun je ook een aanslagblok of een slagklos gebruiken.
Hamers
Er zijn verschillende soorten hamers. De vuisthamer gebruik je voor het wegslaan van stukjes cement. De bankhamer gebruik je meestal voor het bevestigen van plinten en afdeklatten. Als je nagels meestal boven aanbrengt, kun je daar het beste en klauw- of bankhamer voor gebruiken. Ook voor het drijven van nagels kun je het beste de klauw- of bankhamer gebruiken. De rubber hamer gebruik je om pas gelegde parketdelen goed in de lijm te kloppen.
Lijmkammen
We hebben verschillende soorten lijmkammen. Kies een lijmkam die bij jouw lekker in de hand ligt. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste lijmkam voor het juiste werk kiest. De lijmkammen worden met een nummer aan gegeven: b1, b2, b3, b4 en b5 enz. het cijfer staat voor de hoogte van de lijm ril. Dan is het goed om te weten dat er voor het verlijmen van de tussen vloer op de werkvloer een lijm kam van min. B5 wordt geadviseerd en niet de b3 lijmkam die juist geschikt is voor het verlijmen van 6 mm dik tapis. Bij tapis hout van 9 mm dik wordt ook geadviseerd om met de b5 lijm kan de lijm te verdelen. Dit advies is gebaseerd op: omdat er volgens de legvoorschriften 5 mm hoogte verschil in de werkvloer mag zitten kan je met een lijmris van 5 mm ieder deel in de vloer al vlakken zonder dat het parket los ligt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een lijmkam ongeveer 1 mm slijt bij het lijmen van 40 m2 cement dek of anhydrietvloer. Gebruik je dan een b3 dan zal er op het eind nog maar 2 mm lijmril hoogte zijn, dan zakt de lijm altijd nog iets in dan blijft er bijna geen lijm meer over om het parket mee vast te lijmen. Verder staat er op de meeste lijmkammen het verbruik (800 gr m2 of 1000 gram per m2
Drevels
Om parket goed af te kunnen weken mogen er geen nagels boven het parket uitsteken. Nagels die uitsteken moet je met een hamer en drevel onder het houtoppervlak ‘drevelen’ (of: ’drijven’).
Pneumatisch gereedschap
Compressor
Je gebruikt de compressor om pneumatische spijkerapparaten aan te drijven. De compressor is een machine die lucht onder druk brengt. Een elektrische installatie zorgt voor stroom en het aan- en afschakelen van de motor. De motor zorgt ervoor dat het compressiegedeelte lucht aanzuigt en onder druk brengt in een drukketel.
Door de toevoer van steeds meer lucht stijgt de druk in de ketel. De compressor die je bij het parketleggen gebruikt is klein en draagbaar. Als onderhoud laad je druk van de ketel aflopen als je klaar bent. Verplaatst de compressor nooit onder druk, de slang kan los schieten en het rond springen en zo dingen beschadigen.
Spijkerapparaten (tackers)
Om parket te vernagelen gebruik je pneumatische spijkerapparaten. De apparaten worden ook wel tackers genoemd. Een slagpen schiet de nagel of niet in het parket. Tackers hebben een magazijn waarin je rijtjes nagels of nieten bewaart.
De grote tackers met nieten gebruik je om spaanplaat op een houten ondervloer te vernagelen. Of om planken vloerdelen blind te vernagelen. Bij het blind vernagelen gebruik je een hulpstuk om de nieten onder een hoek aan te brengen.
Om tapisparket van boven te vernagelen gebruik je de tapistacker met nagels met verloren kop. De tapistacker drijft de nagels ongeveer 3 mm in.
Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10
Jaron Stienstra
Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.
Ramon Smit
Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.
Wendy Olivier
Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.
Sven Valk
Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!