Keihard de goedkoopste!

Ontzorgings-banner BeBo Vloeren PVC (2)
Dryback PVC voorkant aanbieding
Dryback pvc mobiele vesrie
Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Parketvloeren leggen

Voordat je een parketvloeren kunt leggen begin je met voorbereiden. De voorbereiding bestaat uit verschillende stappen. Je moet bijvoorbeeld een legplan opstellen. En je moet voorbereidingen bij de klant treffen.

Het opmeten van een ruimte hoort ook bij de voorbereiding. Hoe je dit moet doen, heb je al geleerd bij deelkwalificatie 267 ‘ondervloeren’. Dat wordt hier niet meer behandeld.

legplan opstellen

Om een vloer naar tevredenheid van de klant te leggen, heb je antwoord nodig op de volgende vragen:

  • Welk soort parket ga je leggen?
  • In welk patroon en met welke sluitranden moet ik de parketvloer leggen?
  • Hoe groot is de te beleggen ruimte?
  • Wat wordt de leginrichting?
  • Hoeveel parket heb je nodig?
  • Op welke ondervloer ga ik de parketvloer leggen?
  • Welke gereedschappen en machines heb ik nodig?
  • Welke bevestigingsmaterialen heb ik nodig?
  • Hoeveel tijd gaan de werkzaamheden heb ik nodig?

De antwoorden op de bovenstaande vragen vormen samen het legplan. Maak altijd een legplan. Het is vervelend als je halverwege het werk ontdekt dat de maatvoering niet klopt met een verkeerde houtsoort of sortering bezig bent. Of dat je een belangrijke machine hebt vergeten

Hoeveel parket heb je nodig?

Hoeveel parket je nodig hebt hangt af van:

  • Het patroon en de sluitranden
  • De grootte van de te beleggen ruimte
  • Het zaagverlies (materiaalverlies door paszagen)
  • Eenheid van levering ½ m2)

Voor vloeren in het strokenpatroon recht of diagonaal is de indeling van de vloer bekend. Om te bepalen hoeveel parket je nodig hebt, moet je de oppervlakte van de ruimte te bereken en rekening houden met zaagverlies. In de praktijk bestel je ongeveer 5% meer parket dan je hebt berekend.

Bekijk het onderstaande rekenvoorbeeld:

Mevrouw Van Es wil een parketvloer in het visgraatpatroon met een band. De ruimte is 4 meter breed en 6 meter lang. De tapis-stroken zijn 9 mm dik, 7.1 cm breed en 28.4 cm lang. Voor de band gebruik je stroken van 7,1 cm breed met wisselende lengtes.

Hoeveel parket heb je nodig?

Bepaal de indeling van de vloer:

Om de patroonvloer leg je een band van 7.1 cm breed. De lengte van de te beleggen patroonvloer wordt dan 6 m- 2 x 7.1 cm= 5.86 m

De breedte van de patroonvloer wordt dan

4 m- 2 x 7.1 cm= 3.86 m

Bereken hoeveel oppervlak je moet beleggen:

Tapisstroken voor het visgraatpatroon:

3.86 x 5.86= 22.62 m2.

Tapisstroken voor de band:

2 x 6 x 0.071 m+ 2 x 4 mx 0.071 m= 1.42 m2

Houd rekening met het zaagverlies: Tapistroken voor het visgraatpatroon:

Ca. 5% van 22.62 m2= 0.07 m2

Bepaal hoeveel parket je nodig hebt: tapisstroken voor het visgraatpatroon:

22.65 m2 + 1.13 m2= 23.78 m2. Bestel dus 27 m2

Tapisstroken voor de band:

1.42 m2 + 0.07 m2= 1.49 m2 bestel dus 1.5 m2.

Tijdsinschatting maken

Soms vraagt de klant of je kunt schatten hoeveel tijd je nodig hebt om de parketvloer te leggen. het is niet altijd makkelijk om dat vooraf te bepalen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe makkelijker het schatten van de tijd zal gaan.

De grootte van de te beleggen vloer. Het soort parket en de indeling van de vloer zijn de meeste bepalende factoren. Het scheelt nogal of je een plankenvloer in strokenpatroon recht moet leggen of een tapisvloer in visgraatpatroon met bies en band. Houd ook rekening met obstakels, randafwerkingen en eventuele nabewerkingen.

Verder gaat er veel tijd zitten in het schoonmaken en egaliseren van een vieze onder- of tussenvloer. Het kan zelfs voorkomen dat je een tussenvloer moet vervangen.

Als je nog niet ervaren bent kun je jezelf oefenen door iedere keer dat je een vloer legt een inschatting te maken. Vergelijk jouw inschatting met de inschatting van je ervaren collega en de werkelijke tijde die je nodig had om de vloer te leggen.

Maak je inschatting nooit aan de krappe kant. De klant zal heel teleurgesteld zijn als je niet op tijd klaar bent. Bovendien zal je jezelf onder druk zetten om het werk op tijd af te hebben. Hierdoor kun je slordig gaan werken of fouten gaan maken. Een wat ruimere inschatting geeft jezelf meer rust. Je kunt dan ook meer aandacht aan de kwaliteit besteden. En als je dan toch eerder klaar bent, zal het de klant meevallen. Om er achter te komen hoe lang je over iets doet, kun je het makkelijkst als je dat iets gedaan hebt achteraf kijken hoelang je er mee bezig bent geweest bent. Deel je de tijd dan door de gemaakt m2 dan heb je een inschatting voor de volgende keer. Controleer de inschatting een aantal keren achteraf dan heb je een mooi gemiddelde.

Voorbereiding bij de klant

Naast het maken van een legplan moet je je bij de klant voorbereiden. Bij de klant stel je jezelf de volgende vragen:

  • Klopt mijn legplan?
  • Is het materiaal goed?
  • Kan ik het maken?

Klopt mijn legplan?

Allereerst controleer je ter plaatse of je legplan goed is. Bespreek nog eens de wensen van de klant en stem patroon en legrichting af. Je wilt niet achteraf te horen krijgen dat een vloer toch een kwartslag anders had moeten liggen.

Adviseer altijd de vloer in de richting van de lichtinval te leggen. je legt de vloerdelen dan met het licht mee. Vaak is dit in de lengterichting van de ruimte. Leg je de vloer dwars op de lichtinval dan breekt het licht precies op de naden. De naden zijn hierdoor extra zichtbaar.

Wil de klant de vloer dwars? Geen probleem. Wees blij dat je het van tevoren besproken hebt. Ga altijd uit van de wensen van de klant. Hij is per slot van rekening degene die de rekening betaalt.

Maak hierop één uitzondering: een slechte werkvloer. Ook al egt de klant dat de risico’s voor hem zijn: je legt nooit een parketvloer op een slechte werkvloer. Degene die de vloer legt is namelijk verantwoordelijk voor het resultaat.

Is het materiaal goed?

Vervolgens controleer je of het goede materiaal is bezorgd en of er voldoende is. Controleer of het parket goed is. Een kleine schade kun je nog repareren tijdens het afwerken. Maar wees voorzichtig. Gebruik liever extra parket dan een extra afwerklaag. Lees altijd goed de leginstructies van de fabrikant. Er zijn fabrikanten die hun eigen legmethode voorschrijven. Hoe je aan de ze voorschriften. Het levert het mooiste resultaat op en voorkomt garantieproblemen bij klachten.

Kan ik het maken?

De vraag die overblijft is: kan ik het maken? Als je zeker weet dat alles klopt zorg je dat al het materiaal en je gereedschap klaar is voor gebruik. Leg je materiaal en gereedschap op de goede plaats. Leg bijvoorbeeld geen zwaar gereedschap, machines of stapels parket op de plek waar je de vloer gaat leggen.

Samenvatting parketvloeren leggen

Voordat je een parketvloer kunt leggen begin je met voorbereiding. De voorbereiding kun je in twee stappen verdelen:

  • Opstellen legplan
  • Voorbereiding bij de klant

Een legplan zorgt ervoor dat je vooraf goed weet hoe je een vloer gaat leggen en wat je daarbij nodig hebt. Een legplan geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Welk soort parket gebruik ik?
  • In welk patroon en met welke sluitranden moet ik de parketvloer leggen?
  • Wat wordt de legrichting?
  • Hoe groot is de te beleggen ruimte?
  • Welke gereedschappen en machines heb ik nodig?
  • Welk bevestigingsmateriaal heb ik nodig?
  • Hoeveel vloerdelen heb ik nodig?
  • Hoeveel tijd gaan de werkzaamheden me kosten?

Hoeveel parket je nodig hebt om de vloer te leggen hangt af van:

  • Het patroon en de sluitranden
  • De grootte en van de te beleggen ruimte
  • Het zaagverlies (5%)
  • Eenheid van levering (1/2 m2)

Voor vloeren in het stroken- of Bourgognepatroon hoef je alleen de oppervlakte van de te beleggen ruimte te bepalen. Voor patroonvloeren met een sluitrand bepaal je eerst de indeling van de vloer voordat je kunt berekenen hoeveel parket je nodig hebt.

Bij het schatten van de tijd die je nodig hebt om een vloer te legen moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • Het soort parket
  • De indeling van de vloer
  • De grootte van de ruimte
  • De toestand van de werkvloer- en tussenvloer
  • Obstakels
  • Nabewerkingen
  • Randafwerkingen

De voorbereiding bij de klant begint met het controleren van het legplan. Vervolgens controleer je de kwaliteit en de hoeveelheid van het aangeleverde materiaal. Als laatste stel je jezelf de vraag: ‘kan ik het maken?’. Als je zeker weet dat alles klopt, zorg je dat al het materiaal en je gereedschap klaar is voor gebruik.

Parketvloeren leggen

PVC vloeren Hendrik Ido Ambacht

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!