Keukentegels

Het gebruik van tegels in de keuken is al eeuwen oud en tot op de dag van vandaag bewijzen tegels voor in de keuken hun nut. Werden keukentegels eerst als vloerbedekking gebruikt om zonder schade aan de vloer, makkelijk en snel een vertrek schoon te houden, al snel ontdekte men het voordeel van de hittebestendigheid van keukentegels. Daarnaast werden ze ook gebruikt als wand achter een kook of stook plaats. Zodra men watervoorzieningen in huis ging aanleggen kwam het voordeel van de water werende eigenschappen van keukentegels naar voren en werden ze gebruikt om de oppervlaktes rondom de pomp te beschermen tegen de inwerking van vocht. Naast dit praktische nut werden (en worden nog steeds) keukentegels ingezet om de uitstraling van de keuken een persoonlijk accent mee te geven. 

Het belang van keukentegels

De keuken is de werkplaats in huis waar veel uren worden door gebracht met o.a. het (voor)bereiden van de maaltijd. Maar in steeds meer huizen is de keuken ook de ontmoeting plaats waar men elkaar na een dag hard werken terugvindt om even fijn bij te praten en te ontspannen. Hoe de keuken ook gebruikt wordt, dankzij de specifieke eigenschappen van keukentegels, zijn ze voor iedere situatie geschikt. Ze zijn bijvoorbeeld:

  • Goed schoon te houden. Dit is van groot belang in de omgeving van voedselbereiding. 
  • Vuilwerend en waterafstotend. Dit is nuttig voor het geval er gemorst wordt. 
  • Hittebestendig en ontbrandbaar. Dit is veilig in een ruimte waar met warmtebronnen gewerkt wordt. 
  • Verkrijgbaar in verschillende decors – dit is nodig om een eigen sfeer te creëren.  
  • Van natuurlijk materiaal, wat past in een duurzame levensstijl – dit is van belang omdat het ervoor zorgt dat onze ecologische voetstap zo klein mogelijk blijft.  

Tegels voor in de keuken

De moderne productiemethodes van tegenwoordig zorgen ervoor dat de meest uiteenlopende stijlen tegels voor in de keuken binnen handbereik zijn voor praktisch iedereen, ook financieel. Bij het kiezen van de keukentegel is het formaat van het vertrek een belangrijke factor. In een kleine keuken kiest men vaak een kleinere tegel, dit is niet altijd nodig. Het is van belang dat de maat van de tegel dusdanig is gekozen, dat er zo veel mogelijk hele tegels gebruikt kunnen worden. Dit geeft een rustig en ruimtelijk beeld. Natuurlijk hoeft het formaat niet vierkant te zijn. Er zijn rechthoekige keukentegels in allerlei afmetingen, of zeskantige tegels, de zo genoemde hexagon tegels, voor een honinggraad patroon. Door tegels voor de keuken in dezelfde afmeting te kiezen of juist verschillende maten en/of vormen te combineren, ontstaan er van eenzelfde soort keukentegel een ongelofelijk aantal mogelijkheden. Hiernaast is er nog de keus in kleur en design van de keukentegel. Ook hier kunnen kleuren gecombineerd worden, denk bijvoorbeeld aan de klassieke combinatie van afwisselend zwarte en witte tegels voor in de keuken.  Om de kleuren van de wand met de vloer en het aanrecht, de frontjes en het blad goed op elkaar af te stemmen, kan het handig zijn om kleurstalen of een keukenfrontje mee te nemen bij het uitzoeken van de tegel. Welke kleur of formaat tegel men ook kiest, een ding is heel belangrijk: een keukentegel moet niet poreus zijn, en een vloertegel niet glad. Dit betekent dat met name hardgebakken tegels en geglazuurde tegels voor de keuken in aanmerking komen. Het is dan ook het beste om meteen naar de juiste soorten te kijken/vragen en de andere in dit geval links te laten liggen. Dat wil gelukkig niet zeggen dat wie graag natuursteen zoals bijvoorbeeld marmer in de keuken wil gebruiken, deze wens moet opgeven. Er zijn tegenwoordig prachtige keramische tegels met de uitstraling en het gevoel van marmer. Ook in beton of parket zijn deze tegels te koop. Hiermee kunt u de gewenste sfeer in uw (woon)keuken creëren, zonder aan gebruikersgemak of kwaliteit in te leveren.