Een nieuwe look voor je tegelvloer
Bij normaal gebruik gaat een goed gelegde tegelvloer een leven lang mee. Toch kan het zijn dat er eerder behoefte is aan een andere look. Het kan zijn dat je de tegelvloer samen met het huis hebt overgenomen van een vorige bewoner en deze nu op je eigen smaak wilt afstemmen. Misschien ben je toe aan een andere uitstraling van de ruimte en is dat de reden om ook van tegelvloer te veranderen. Dan lijkt het verven van je tegelvloer misschien een goede oplossing voor jou.
Kan je een tegelvloer verven?
Het verven van vloertegels is zeker mogelijk, maar niet zo eenvoudig als het klinkt. Ook is het zeker niet goedkoop om een duurzame verflaag aan te brengen. Het is verstandig om eerst duidelijk te hebben welke kosten er naast de verf nog meer bij komen.
- Ontvetter
- Kalkverwijderaar
- Kitverwijderaar
- Schuurpapier
- Afplaktape
- Verfkwasten
- Mohair of vilten lakroller
- Losse antislipkorrels (optie)
Om vloertegels te kunnen verven, worden de voorbereidingen nogal eens onderschat. Eerst moeten alle losliggende tegels en voegen gerepareerd worden. Het is van groot belang dat de oude tegels, samen met de voegen, grondig worden gereinigd met een speciaal ontvettend middel om stof- en vetvrij te worden gemaakt. Er blijft namelijk altijd een (onzichtbare) aanslag van zeepresten op de tegels achter die voor het verven verwijderd moet zijn, omdat anders de verf niet hecht. Ook op kit of kalk hecht geen verf, dit zal je dus zorgvuldig moeten verwijderen met kit- en kalkverwijderaar. De meeste tegels hebben een ondoordringbare harde toplaag waarop verf geen houvast heeft. Deze tegels moeten eerst geschuurd worden met schuurpapier, bijvoorbeeld P220, zodat de bovenlaag dof wordt zonder dat er krassen ontstaan. Nu kunnen de tegels met schoon water afgespoeld en goed gedroogd worden. Tenslotte kan elk onderdeel dat niet met verf in aanraking mag komen, worden beschermd met afplaktape.
Stappen voor het verven van vloertegels
Het verven van een tegelvloer start met de keuze van de verf. Het maakt natuurlijk verschil of het om vloertegels in je woonkamer gaat die enkel slijtvast moet zijn, of om badkamertegels die naast slijtvast ook warm water moeten kunnen verdragen. Een goede keus, voor elke tegelsoort, is de warmwaterbestendige tegelgrondverf met de warmwaterbestendige tegellak. Deze warmwaterbestendige verfsoorten zijn tweecomponentenverf, wat inhoudt dat ze niet door inwerking van zuurstof hard worden, maar dat er verharder aan toegevoegd wordt die een positieve chemische reactie veroorzaakt waardoor de verf sterker wordt en binnen vijf uur hard is. Om te kunnen starten met verven moeten component A en B samengevoegd worden. Dit mengsel moet vijf minuten geroerd worden. Vervolgens laat je het mengsel vijftien minuten rusten waarna je het nog eens goed doorroert. Nu kunnen eventueel ook de antislipkorrels toegevoegd worden.
De klaargemaakte verf moet binnen twee uur opgebracht zijn, hierna is het te hard en is verwerken niet meer mogelijk. Voor het opbrengen is een verfkwast voor de hoeken, en een kortharig mohair- of viltrolletje voor de grote vlakken nodig. De warmwaterbestendige grondverf moet in een heel dunne laag aangebracht worden. Enkel de tegel verven is bijna onmogelijk, daarom kiezen wij ervoor om de voegen mee te schilderen.
Zodra de grondverf droog is, kan de warmwaterbestendige tegellak op dezelfde manier gemengd worden waarna deze ook met kwast en roller op de tegels aangebracht kan worden. Eerst de moeilijk bereikbare plaatsen met de kwast, daarna met de roller de verf opbrengen van links naar rechts en vervolgens van boven naar beneden uitrollen. Na 16 uur kan de tweede verflaag aangebracht worden. Na 24 uur is de verf voldoende uitgehard om voorzichtig te belopen. Na 3 dagen is de lak volledig uitgehard en kunnen kitranden opnieuw aangebracht worden.
Wij adviseren de eerste tien dagen niets op de vloer te laten staan om verkleuring van de verf te voorkomen, ook mag de geverfde vloer nog niet intensief gewassen worden.
Nadelen van vloertegels verven
Als we kijken naar de vraag ‘Wat zijn de nadelen van het verven van tegels?’, dan komt vooral het tijdelijke karakter van het verven van tegels naar voren. Veel hangt af van de zorgvuldigheid waarmee te werk is gegaan en van de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn. Toch blijkt dat na hoogstens een paar jaar de geverfde tegelvloer of tegelwand alweer beschadigingen en slijtplekken vertoont. Een ander nadelig punt is het beperkte aantal kleuren van de meest geschikte tegelverfsoorten. Warmwaterbestendige tegelgrondverf en tegellak zijn alleen verkrijgbaar in de kleuren grijs, wit en zandbeige, en ook mengen met andere kleuren is niet mogelijk. Het laatste punt betreft het uiterlijk van een geverfde tegelvloer. Omdat de voegen mee geverfd worden, geeft dit wel een heel ander aanzicht.
Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10
Jaron Stienstra
Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.
Ramon Smit
Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.
Wendy Olivier
Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.
Sven Valk
Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!