Wanneer moet een houten vloer worden behandeld?

Een houten vloer  is afgewerkt met een afwerkolie. Deze afwerkolie beschermt het hout tegen vuil en vocht. Door het gebruik van de vloer kan de olie slijten. Om de vloer opnieuw op te frissen kunt u onderhoudsolie gebruiken. De onderhoudsolie brengt u aan op een oude doek en vervolgens op een kras of doffe plek. Wanneer u de olie enkele uren laat intrekken, zal de kras vervagen en doffe plekken worden opgefrist.

Quick Step Impressive Ultra Eik Witvernist

Behandelen houten vloer

Voordat een boom is veranderd in een prachtige houten vloer heeft het hout al verschillende behandelingen ondergaan: zagen, schaven en drogen. Maar ook de houten vloer behandelen als het al is gelegd is noodzakelijk, om de mooie uitstraling van het hout te behouden. Het behandelen van een houten vloer is er in de eerste plaats op gericht om het intrekken van vuil en vocht te voorkomen. Het oppervlak van een onbehandelde houten vloer heeft open poriën die zich bij het gebruik zullen vullen met zand en vuil. Gemorste nattigheid laat kringen en vlekken achter, die diep in de vloer trekken en zich niet of nauwelijks laten verwijderen. Daarom heeft de behandeling van een houten vloer met een afwerklaag prioritijd. Er is keuze uit verschillende manieren van het behandelen van een houten vloer.

Behandelen houten vloer met lak

Het lakken van de houten vloer is één van de beschermende afwerkmogelijkheden. Nadat de pas gelegde vloer met een fijne schuurkorrel glad-, met de stofzuiger stofvrij-, en met water schoongemaakt is moet de vloer goed drogen. Nu kunt u de houten vloer behandelen met lak. Er dient voor een sterk resultaat drie tot vier laklagen aangebracht te worden. Tussen de laklagen door heeft de lak ongeveer vierentwintig uur nodig om te drogen en moet de vloer licht opgeschuurd worden. De met lak behandelde houten vloer is beschermd door een zichtbare laag op de vloer met een meer of mindere glanzende look. Hierdoor komt het hout niet in contact met iets dat op de vloer valt. Water dat op de vloer blijft liggen kan door de laklaag dringen in het hout. Zolang de laklaag intact is, is de vloer optimaal beschermd. Vegen en een dweilbeurt is voldoende als onderhoud. Voor een gelijkmatige uitstraling kunt u de gelakte houten vloer behandelen met polish. Hiermee worden lichte krasjes in de lak minder zichtbaar. De houten vloer behandelen met speciale polish moet ongeveer elke vier maanden gebeuren. Plaatselijk repareren van beschadigingen en krassen is niet mogelijk

Behandelen houten vloer met olie

De houten vloer behandelen met olie of kleurolie betekent bescherming in het hout terwijl u bij eventueel toegevoegde kleurpigmenten aan de olie de vloer gelijktijdig de gewenste kleur geeft. De vloer wordt eenvoudig ingewreven met olie die in de poriën van het hout trekt, zodat daar geen plaats is voor vuil of vocht. Bij de eerste keer behandelen van een houten vloer trekt de olie diep in de poriën van het hout en is nog een tweede keer oliën nodig, om zo het oppervlak te verzadigen met olie. Na drie uur is de behandelde houten vloer weer voorzichtig beloopbaar. Na vierentwintig uur is de olie uitgehard en de vloer helemaal klaar voor gebruik. Na tien dagen is de vloer volledig beschermd en mag de houten vloer nodig gedweild worden. Een houten vloer behandeld met olie behoudt het natuurlijke, levendige uiterlijk van pas geschaafd hout. Alles wat erop valt blijft op het hout liggen zodat het makkelijk weggenomen kan worden. Dweilen met schoon water, eventueel met een onderhoudsmiddel is ongeveer één keer per twee weken nodig. Regelmatig vegen voorkomt de schurende werking van zand en vuil die de beschermlaag afslijt. Wanneer dat toch gebeurt kan er eenvoudig met een doekje onderhoud-olie de sleetse plek plaatselijk bijgewerkt worden. Is na vele keren dweilen de vloer schraal? Dan kan de hele vloer in de onderhoudsolie gezet worden, eens in de één á twee jaar. Plaatselijk repareren van beschadigingen is zo ook mogelijk.