Hoe moet je laminaat leggen?

Je hebt een nieuwe laminaatvloer gekocht en wilt deze het liefst zelf gaan leggen. Maar hoe moet je eigenlijk laminaat leggen? Bij laminaat is het erg gemakkelijk en door iedereen te doen. Om hierbij te helpen vind je in deze tekst handige laminaat leggen tips om zelf, goed en snel laminaat te leggen. Gebruik deze handige laminaat leggen tips en je vloer ligt er binnen de kortste tijd prachtig in.

Laminaat leggen Bebo ParketVoorbereiding leggen

Om je vloer een zo lang mogelijke levensduur te geven is het nodig om een aantal voorbereidingen te doen. Ten eerste is de ondervloer erg belangrijk. Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op de vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte- isolatie en geluidsdemping. Daarnaast is het belangrijk om er aan te denken dat het laminaat in wildverband gelegd moet worden. Hiervoor moet je eerst lamellen zagen voordat je ze kan leggen. Leg bij het zagen met decoupeerzaag de plank ondersteboven. Gebruik je een handzaag, zorg dan dat de plank met de houtstructuur naar boven ligt.

Goedkoop laminaat leggen

Begin bij het leggen van laminaat altijd in een hoek. Leg afstand houders tegen de muur en plaats de eerste baan lamellen. Bij de tweede baan begin je met het afgezaagde deel. Hierdoor verspringen de naden van de banen onderling; het wildverband. Het eerste deel mag niet korter zijn dan 30 cm. Klik de lamellen met de lange zijde in elkaar en schuif ze vervolgens met de kopse kant tegen elkaar. Gebruik een slagblokje zodat de lamellen goed aansluiten. Heb je geen kliklaminaat, maar snel-kliklaminaat, dan heb je geen hamer of slagblokje nodig, maar kan je de delen zachtjes in elkaar klikken.

Afwerkingen laminaat

Moeilijke plekken, zoals een deurpost of een leiding, kun je aftekenen met een profiel mat. Dit is een handig hulpmiddel waarmee je de vormen van onder andere een leiding kunt overnemen. Als de leiding midden door een lamel loopt, kun je deze lamel doorzagen ter hoogte van het hart van de leiding. Teken op beide kanten de halve diameter van de leiding af en zaag deze vervolgens uit.

Leggen aan de rand

Als je de vloer hebt gelegd en je bent aangekomen op de laatste baan. Deze moet je in de breedte op maat maken. Leg hiervoor de lamel boven op de laatst gelegde lamel, leg hier een tweede lamel op en duw deze tegen de muur. Houd er een afstandhouder tussen en teken de rand van de tweede lamel op de eerste lamel af. Vervolgens kun je deze op maat zagen en gemakkelijk leggen. Werk de vloer af met plintjes en je hebt een prachtige vloer gelegd!

Mocht je toch de vloer willen laten leggen door een ander, neem dan eens een kijkje bij onze legservice.

Kom naar de fabriek
Bekijk het assortiment van Beboparket