Laminaat als aanrechtblad

Kant en klare aanrechtbladen van laminaat zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en decors. Deze aanrechtbladen zijn aantrekkelijk geprijsd en plezierig in onderhoud. Schoonhouden met een sopje is voldoende. Het enige nadeel is dat ze niet helemaal hittebestendig zijn. Zelf een aanrechtblad van laminaat vloerplanken maken, bijvoorbeeld omdat een kant en klaar blad niet verkrijgbaar is in dezelfde uitvoering als de laminaat vloer, is in principe mogelijk, maar niet aan te raden. De reden is de gevoeligheid van laminaat voor vocht. Wie het toch wil proberen moet ervoor zorgen dat elke verbinding heel goed met watervaste lijm is bestreken voordat de laminaat plank in elkaar geklikt wordt. Dat geld ook voor de afwerk randen en bij de gezaagde gaten voor spoelbak en kranen. Een volledig vlak in het aanrechtblad verzonken spoelbak is niet mogelijk. Na het plaatsen van de spoelbak moet de naad tussen de bak en het aanrechtblad secuur dicht gekit worden met siliconen kit. Ook de naden aan de achter en zij wanden moeten gekit worden. Bij het wassen van de vaat is het nodig een afdruip mat te gebruiken zodat er geen water op het aanrechtblad blijft liggen. Om die reden moet ook een natte vaatdoek niet op het aanrecht liggen.

 

 

Laminaat als achterwand keuken

Laminaat heeft veel voordelen. Niet alleen dat het in de mooiste kleuren en designs verkrijgbaar is. Ook praktisch gezien is laminaat een geweldig materiaal. Het is ijzersterk, hygiënisch doordat het niet poreus is en goed schoon te boenen, vrij makkelijk te verwerken, en redelijk goedkoop in aanschaf. In de keuken wordt het bijvoorbeeld gebruikt als achterwand boven het aanrechtblad. Deze wanden bestaan uit grote gelamineerde panelen. Het is ook mogelijk van laminaat delen voor de vloer zo’n wand te maken. Er moet dan wel goed rekening gehouden worden met het minpuntje van laminaat, namelijk de gevoeligheid voor vocht. Elke verbinding moet goed ingesmeerd worden met watervaste lijm voordat ze in elkaar geklikt wordt. Ook de gezaagde kanten moeten zo afgewerkt worden. Langs de afwerk plint moet het geheel secuur gekit worden. Op deze manier ontstaat er een prachtige achterwand, die alleen beschermt moet worden tegen al te grote hitte van kokende pannen.

 

Laminaat als spatwand

Een spatwand achter een aanrecht, een fonteintje, een wastafel of in een knutselhoek, kan heel mooi van [overgebleven] laminaat vloerdelen gemaakt worden. Het beste is natuurlijk om voor waterdicht laminaat te gaan, maar ook een andere soort laminaat is mogelijk. Het belangrijkste is dat er geen water in het laminaat kan dringen. Om dit te voorkomen moeten alle klik verbindingen en zaag randen met watervaste lijm in gesmeerd zijn voor het laminaat in elkaar geklikt en geplaatst wordt. Bij het verder afwerken moeten, waar het laminaat aansluit tegen de achtergrond, de naden met siliconen kit afgedicht worden. Zo wordt er een solide spatwand gecreëerd. Wat betreft de uitstraling van de spatwand lijken de mogelijkheden wel eindeloos, bijvoorbeeld van een warme houtenwand, een moderne beton wand of, een luxe marmeren wand. Zelfs de illusie van een met leer beklede wand kan door middel van laminaat delen gemaakt worden.