Laminaat als tafelblad

Het laminaat dat op de vloer gebruikt wordt is ook prima geschikt om als tafelblad te dienen. Het meest eenvoudig is het om een oude tafel als basis te nemen. Op het oude tafelblad kan laminaat geplakt worden. Langs de randen maken bijpassende plinten het tafelblad af Misschien zijn er laminaat planken over van het leggen van de vloer of er kan een heel ander laminaat soort gebruikt worden die perfect bij het interieur past. Het onderstel van de tafel kan eventueel in een contrasterende kleur geschilderd worden, iets dat er vaak voor zorgt dat het tafelblad en de laminaat vloer, als ze van hetzelfde materiaal zijn, mooier naar voren komen. Het resultaat is een “nieuwe“ tafel waar glazen beslist geen kringen op achterlaten, maar die eenvoudig met een vochtige doek schoon en mooi te houden is.

 

Laminaat als muurbekleding

Laminaat als vloerbedekking is bij iedereen bekend maar dat er zoveel meer mee kan is soms een plezierige ontdekking. Een voorbeeld is laminaat als muurbekleding. Een geweldig mooi resultaat kan men bereiken door de laminaat vloer op een wand door te laten lopen tot aan het plafond. Ook een heel ander laminaat op de vloer als op de muur staat prachtig. Bijvoorbeeld een witte laminaat vloer gecombineerd met de warme uitstraling van hout tegen de muren. Het hoeft niet altijd een hele muur te zijn die bekleed wordt met laminaat. Denk bijvoorbeeld aan een vlak achter het hoofdeinde van een bed of achter een wastafel.  Een muurbekleding van laminaat is goed zelf aan te brengen. Eerst moet er een raamwerk van houten latten op de muur aangebracht worden ongeveer veertig centimeter uit elkaar. Hierop kan het laminaat worden gelijmd. De randen moeten afgewerkt worden met plinten of bijvoorbeeld een aluminium U profiel

 

Laminaat als visgraat leggen

Een laminaat vloer leggen in de visgraatpatroon is op dit moment heel populair. Kwam je het vroeger alleen tegen in paleizen, kastelen of dure landhuizen, met de komst van klik laminaat is het voor een breder publiek toegankelijk geworden. Een laminaat vloer gelegd in visgraatpatroon past bij elke stijl. Of het nu klassiek of modern is, of een landelijke stijl of een industriële stijl. Ook de afmeting of vorm van het vertrek maken geen verschil.  Voor de visgraatpatroon kan niet elk willekeurig soort laminaat gebruikt worden. Je hebt afwisselend laminaat planken nodig die de groef van de klik verbinding langs de linkerzijde en de bovenkant hebben en laminaat planken met de groef langs de rechterzijde en de bovenkant. A en B planken genoemd. Door een A-plank schuin op de vloer te leggen, en dan een B-plank met de korte zijde onderaan in de lange zijde van de van de A-plank te klikken ontstaat er een V-vorm. Vervolgens een A-plank dusdanig met de korte zijde in de B-plank klikken dat de plank schuin naar beneden wijst. Als dit over de hele breedte herhaald wordt en dan naar boven aangevuld ontstaat er een patroon van punten die trapsgewijs naar boven door lopen. Langs de randen moeten telkens zuiver uitgemeten laminaat planken in gepast worden. Het zelf leggen van een visgraat laminaat vloer is zeker mogelijk, maar meestal laat men dit karwij liever aan een ervaren vakman over.