Laminaat bij trap afwerken

Om de laminaat vloer beneden aan de trap af te werken kan men een platte plint gebruiken of een hoekprofiel. Boven aan de trap moet de laminaat vloer tot op de bovenste trede, de weltree genoemd, gelegd worden. Er moet een uitzet voeg vrijgelaten worden. Hier wordt de laminaat vloer afgewerkt met een trapneus profiel. De doorsnede van dit profiel heeft de vorm van een F waarvan het onderste dwarsbalkje langer is dan de bovenste. De rechte voorkant van dit profiel komt strak tegen de voorkant, de trapneus genoemd, van de weltree, en de strip die het langere dwarsbalkje vormt wordt op de weltree vast geboord. De laminaat vloer wordt tussen de dwarsbalkjes gelegd en is op deze manier netjes en veilig afgewerkt.

 

Laminaat bijwerkstift

Net als elk materiaal kan ook laminaat een beschadiging oplopen. Gelukkig kunnen krassen bij gekleurd worden met een laminaat bijwerkstift. De stiften zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar. U neemt een kleurstift die het dichtst bij de kleur komt van het deel laminaat waar de kras in is en een of twee stiften die een tint lichter of donkerder zijn. Vul de kras snel met stipjes van de goede kleur bijwerkstift. Direct moet de kleur weer weg gepoetst worden met een schoon katoenen doekje. De kleur blijft dan in het witte van de kras zitten, en wordt van de rest van het laminaat weer weg gepoetst. Ook voorkomt dit uitwrijven dat er een glimmende plek ontstaat. Nu kunnen er hier en daar een paar stipjes met de andere kleuren gezet worden, die ook direct weer uit gewreven worden. Op deze manier mengt de kleur zich een beetje met elkaar en ontstaat er geen strakke lijn, iets wat onnatuurlijk oogt.

 

Laminaat bijkleuren

Wanneer laminaat bij gekleurd moet worden omdat er een schaaf plek op gekomen is, kun je het laten bijkleuren door een bedrijf, maar het is ook heel goed zelf te doen. Er zijn laminaat bijwerk stiften, ook wel retoucheer stiften genoemd, te koop in allerlei hout kleuren. Voor het bijwerken neemt men drie tot vijf stiften met de kleurtinten die het laminaat heeft. Van de meest voorkomende kleur maakt men met de stift een stukje van een katoenen doek vochtig van de inkt. Hiermee wrijft men over de kale plek, en met een droog stukje doek wrijft men na. Eventueel kan het kleuren noch een keer herhaald worden als het nog veel te licht is, liever twee keer licht kleuren dan dat het een donkere vlek wordt. Het wit van de schaaf plek heeft nu de kleur van de bijwerk stift aangenomen. Nu kan, met kleine streepjes in een andere kleur, de vormen van de nerven en andere tekeningen in het hout bij getekend worden. Steeds kleine stukjes bijtekenen in verschillende kleuren. En steeds tussen door met een doekje wrijven zodat de scherpe contouren vervagen.