Laminaat dat omhoog komt
Zie je dat je laminaatvloer omhoog komt, dan wil je dit natuurlijk weer verhelpen. Ten eerste is het belangrijk om te achterhalen waar dit probleem vandaan komt. Er kunnen namelijk diverse factoren zijn die hiervoor zorgen.
De meest voorkomende oorzaken zijn:
- De vloer is voor het leggen niet geacclimatiseerd.
- Er is geen of onvoldoende rekenschap gehouden met de uitzet- en krimp ruimte tussen muur en vloer.
- Er is een te groot oppervlak gelegd zonder het toepassen van een overgangsprofiel.
- Vochtprobleem, bij lekkage bijvoorbeeld of veel morsen met water.
- Optrekkend vocht door gebruik van verkeerde ondervloer.
- De dekvloer is niet voldoende stabiel
1. De vloer is voor het leggen niet geacclimatiseerd.
Voor je laminaat gaat leggen, moet de vloer eerst 48 uur in de ruimte liggen waar de vloer ook wordt gelegd. Zo neemt de vloer hier de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid aan. Dit heet acclimatiseren. Dit is heel belangrijk. Doe je dit niet dan kan de vloer na het leggen extreem gaan krimpen of juist uitzetten. Door dat uitzetten kan de vloer dus bol gaan staan.
Om dit te verhelpen moet je de plinten verwijderen. Meestal zie je dan wel dan de laminaatvloer strak tegen de muur zit. Haal met een frees 1 cm weg en het euvel is zo verholpen. Misschien moet dit op meerdere plaatsen gebeuren of helemaal rondom. Dat zie ja als je de plinten loshaalt.
2. Er is geen of onvoldoende rekenschap gehouden met de uitzet en krimp ruimte tussen muur en vloer.
De vloer is niet op de juiste manier gelegd. Er is geen rekenschap gehouden met de expansieruimte van 1 cm wat er tussen laminaat en muur moet zitten, dit geldt ook voor andere obstakels zoals verwarmingsbuizen. Laminaat moet net als een houten vloer rondom vrij liggen. Wil je zeker weten dat deze klus goed wordt gedaan huur dan een ervaren vakman in. Laat je de vloer door ons leggen, dan geven we garantie op het legwerk.
Om dit te controleren moet je het plint verwijderen. Raakt de vloer de muur frees dan 1 cm van het laminaat af. Zo kan de vloer vrij liggen en zal de bolling weer wegzakken.
3. Er is een te groot oppervlak gelegd zonder het toepassen van een overgangsprofiel.
Het laminaat is in een grote ruimte gelegd en komt langzamerhand omhoog. Of er is in de woning laminaat doorgelegd van de ene ruimte naar de andere en ook hier gaat de vloer zo hier en daar opbollen. Probleem hier is dat de ruimte eigenlijke te groot is om zoveel m2 te leggen. Hier moeten overgangs plinten of profielen geplaatst worden. Bij een ruimte langer dan 12 m en/of breder dan 10 m moeten overgangsprofielen geplaatst worden.
Een ervaren laminaatlegger weet hiervan, en zal dit ook toepassen. Is bij het leggen toch geen profiel gebruikt, dan kun je het beste contact opnemen met een vakman of dit eenvoudig op te lossen is. Misschien kan er bij deuren gefreesd worden om alsnog een profiel te plaatsen. In het ergste geval zal er een deel van de gelegde vloer er weer uitgehaald moeten worden om zo een profiel te plaatsen.
4.Vochtprobleem, bij lekkage bijvoorbeeld of veel morsen met water.
Er kunnen plaatselijke vochtproblemen zijn maar er kan natuurlijk ook een lekkage ontstaan. Spoor eerst de lekkage op en verhelp dit zo snel om de totale schade te beperken.
TIP: maak foto’s van de schade voor je verzekeringsmaatschappij, als er sprake is van lekkage!
Er kunnen ook plaatselijke vochtproblemen ontstaan. Denk aan een hond die bij zijn waterbak veel lekt en morst. Ook hierdoor kan de vloer plaatselijk opbollen. Probeer dit lekken te verhelpen door bijvoorbeeld een placemat onder de waterbak te plaatsen. En droog de vloer zo snel mogelijk bij dit plaatselijk morsen.
Bij een lekkage komt er natuurlijk water op je vloer maar het water zal ook vaak onder je laminaatvloer gaan. Het is natuurlijk belangrijk om eerst de lekkage op te sporen en te verhelpen. Haal het water zo snel mogelijk van de vloer. Om de precieze schade te bekijken moet je enkele plinten loshalen en laminaatdelen verwijderen. Bij grote lekkage is het water meestal ook onder je laminaatvloer doorgedrongen. Probeer dit water ook zo veel mogelijk op te dweilen. Ga stoken en ventileren of huur een ontvochtiger. Het is heel belangrijk dat de dekvloer en ondervloer weer helemaal droog worden anders ontstaat er schimmel. Als alles weer droog is dan kun je zien of het laminaat schade heeft geleden. Vaak is de vloer wel te herstellen door de beschadigde vloerdelen te vervangen door nieuwe laminaat planken.
5. Optrekkend vocht door gebruik van de verkeerde ondervloer of een nieuwbouw vloer
Als je last hebt van optrekkende vocht vanuit de kruipruimte en hierdoor komt je vloer omhoog dan is er geen vochtscherm of de juiste ondervloer geplaatst. Ook kan het voorkomen dat er in een nieuwbouwwoning nog te veel vocht in de dekvloer zit. Ook dit komt een laminaatvloer niet ten goede.
Is er op een vloer op de begane grond geen vochtscherm geplaatst voordat de laminaatvloer wordt gelegd, dan is dat vragen om problemen. Gaat de vloer hierdoor bollen, dan kun je eerst proberen om het bollen kwijt te raken door extra te stoken en meer te ventileren. Als de vloer weer in de normale positie is, dan zal de vloer je uit moeten halen. Een vochtscherm plaatsen en weer opnieuw leggen. Beschadigde vloerdelen moet je vervangen. Onze verkopers vragen daarom ook altijd waar je de nieuwe vloer wilt leggen, zodat er een passende ondervloer geleverd wordt, want zoals je hierboven kunt lezen is dit echt heel belangrijk!
Voor je een laminaatvloer gaan leggen in een nieuwbouwwoning, meet dan altijd het vochtgehalte in de vloer. Dat kan met een speciale vochtmeter maar ook met behulp van een stuk doorzichtig plastic dat je op de vloer vastplakt. Ontstaat er condens op het plastic, dan is de vloer nog niet droog genoeg. Is er geen sprake (meer) van condens dan kan de nieuwe laminaat vloer gelegd worden.
6. De dekvloer is niet voldoende stabiel
Dit kan komen doordat de beton/cement vloer veel en te hoge oneffenheden heeft of dat een houten draagvloer te veel veert. Dan spreken we dat de draagvloer niet voldoende stabiel is. Een ondervloer die uit schuim en folie bestaat zal dit niet verhelpen.
Zorg ervoor dat de beton/cement vloer zo egaal mogelijk is. Kleine oneffenheden tot 3 mm kun je opvangen met viltplaten. Zijn er veel oneffenheden dan kan de dekvloer het beste eerst geëgaliseerd worden. Let hier dus wel even op, want een egale ondergrond geeft het mooiste resultaat. Dit merk je al, als je het laminaat gaat leggen. Een goede basis geeft het mooiste resultaat dat ook blijvend is.
Bestaat de draagvloer uit houten planken, controleer dan eerst de stevigheid van zowel de draagbalken als ook de houten planken. Zitten alle planken goed vast en zijn draagbalken en planken nog sterk genoeg. Bij twijfel kun je dan het beste eerst de draagbalken vervangen of verstevigen en zijn alle planken niet meer stabiel schroef hier dan bijvoorbeeld underlayment platen op. De viltplaten zijn geschikt om op een houten ondergrond te leggen, maar alleen als de ondergrond stabiel is en niet veert.
Heb je nog vragen over je laminaatvloer dan kun je ons ook bellen, mailen of een live chat starten. Onze medewerkers van de klantenservice staan voor je klaar.
Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10
Jaron Stienstra
Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.
Ramon Smit
Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.
Wendy Olivier
Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.
Sven Valk
Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!