Laminaat dat omhoog komt

De oorzaak van het omhoogkomen van laminaat is meestal een vocht probleem. Een andere oorzaak kan zijn dat de ondergrond of de ondervloer te veel veert. Dan loopt de laminaat vloer los. Bij een vocht probleem kun je denken aan optrekkend vocht uit de kruipruimte of uit een [nieuwe] betonvloer. Om dit optrekkende vocht tegen te houden is een vochtwerende folie onder de ondervloer nodig of een ondervloer waar deze folie al op zit. Bij een nieuwe betonvloer is het altijd nodig deze eerst goed te laten drogen voor er laminaat gelegd wordt. Natuurlijk kan er ook ergens een lekkage zijn of voortdurend vocht op de grond gemorst worden bijvoorbeeld bij de waterbak van een huisdier. Een handdoek of een placemat onder de waterbak is hiervoor een goed idee. Lekkages moeten opgespoord en verholpen worden. Een andere oorzaak kan zijn dat het laminaat niet goed geacclimatiseerd is. Het laminaat moet voor het verwerken minstens 48 uur uit de verpakking in de ruimte waar het gelegd wordt neer gezet worden. Hierdoor kunnen de laminaat planken de luchtvochtigheidsgraad aannemen van de omgeving. Elke plank zet heel iets uit als ze vochtig wordt. Die kleine beetjes van alle planken van de hele vloer bij elkaar betekenen al gauw twee centimeter uitzet. Vandaar dat er rondom twee centimeter ruimte tussen de muur en de vloer moet zijn. Hier zit meestal ook de oplossing bij een vloer die bol staat. Haal de plinten rondom weg en kijk waar de plint niet vrij van de muur is. Op die plaats[en] moet ongeveer twee centimeter van de vloer weg gefreesd of gekapt worden. Vaak zal het laminaat dan weer vlak gaan liggen en kunnen de plinten teruggeplaatst worden.

Laminaat wat is V groef

Laminaat planken kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. De zijkanten kunnen recht afgesneden zijn. Als de laminaat vloer van dit soort laminaat planken is gelegd levert dat een prachtige vloer op zonder zichtbare naden. Een laminaat plank kan ook afgewerkt worden door de zij kant schuin af te snijden. Als de vloer dan gelegd wordt ontstaan er bij de aansluiting van de planken een V-naad, de V groef genoemd. De vloer die bij deze laminaat afwerking ontstaat heeft door de schaduwwerking van de groeven een heel levendige en natuurlijke uitstraling. Er bestaat twee V groef laminaat, hierbij valt de groef langs de lange zijden. En er is vier V groef laminaat, waarbij de groef rondom de plank komt. Voor twee V groef laminaat wordt vaak gekozen om de lengterichting van de plank te accentueren om op die manier de ruimte meer diepte te geven. Ook bestaat er vijf V groef laminaat. Bij deze laminaat plank is dwars over het midden van de plank nog een V groef aangebracht. Dit geeft een tegel effect en wordt veel gebruikt in ruimtes waar de sfeer van tegels, leisteen of natuursteen goed tot hun recht komen. Het voordeel van de V groef is meteen ook het nadeel. De V groef moet namelijk af en toe gezogen worden omdat bij alleen vegen of dweilen er vuil in de groeven achterblijft. Dit is meteen voor mensen die stofzuigen geen probleem vinden het voordeel. Vuil en zand glijden in de V groef en zorgen er zo voor dat het niet langer kan schuren onder de voetzolen. Het laminaat blijft op die manier langer mooi.

Laminaat wat niet glad is

Een van de dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een laminaat vloer is de gladheid van het materiaal. Als er een laminaat vloer met een antislip laag gewenst is moet je er opletten dat het laminaat een R10 certificering heeft. De R staat voor het Duitse woord Rutsch. Op de verpakking kun je deze R10 code vinden. De kans op uitglijden wordt hierdoor beperkt.