Laminaat wat kost dat

De prijsverschillen zijn enorm, de kwaliteit ’s verschillen ook. Je moet je af vragen waar is een prijs uit opgebouwd. Dat is de aanschaf van het materiaal, de onkosten aan winkel inrichting, vervoer, personeel, reclame en de winstmarge. Als je koopt bij een zaak met een enorme omzet dan weet je dat deze in grote partijen goedkoop inkoopt. Als deze zaak zelf voor vervoer zorgt en rechtstreeks, zonder tussenhandel, aan de klant kan leveren en daarnaast in de verkoophal zorgt voor een gezellige gastvrije sfeer. Zonder overdreven luxe dure inrichting. Dan weet je dat de prijs van het laminaat heel laag kan zijn. Ook van kwaliteit ’s laminaat vloeren. Wij hebben dit bij Bebo Parket ondervonden.

Laminaat wat heb je nodig

Naast de laminaat planken voor de vloer is het is het ook belangrijk te kijken naar de ondergrond. Deze moet droog, stabiel, en warmte’ en geluidsisolerend zijn. Een ondervloer in de vorm van platen of op een rol zorgen voor de eigenschappen die de ondergrond zelf niet heeft, bijvoorbeeld een vochtwerende folie op beton om het optrekkende vocht tegen te houden. Ook is er gereedschap nodig dat gebruikt wordt bij het leggen van de laminaat vloer. Zoals decoupeerzaag en eventueel afkortzaag, duimstok en potlood, hamer. Ook zijn hielijzer, aanslagblokje en afstand houders om de laminaat planken in elkaar te tikken nodig, samen is dit laatste te koop als laminaatlegsetje. Soms wordt er lijm gebruikt. Voor de afwerking zijn er plinten nodig, omdat de vloer ruim een centimeter vanaf de muur gelegd moet worden. Deze ruimte komt dan onder de plint en is dan niet meer te zien.

Laminaat wat er onder

Wat er onder de laminaat vloer komt is afhankelijk van de ondergrond. Deze moet heel vlak zijn en ze moet ook stabiel zijn. Bij bijvoorbeeld een ondergrond die bestaat uit planken, waar altijd wel iets beweging in zit, is het om die reden aan te raden een ondervloer van stevige platen te nemen. Als er daar naast kans is op optrekkend vocht kan er onder de platen een vochtwerende folie gelegd worden. Om het doorklinken van geluiden in de kamer te beperken kan men kiezen voor een ondervloer die [ook] geluidsisolerend is. Ook de warmte-isolerende eigenschappen tellen mee als er geen vloerverwarming is. Is er wel vloerverwarming dan is er juist een ondervloer nodig die de warmte juist doorlaat. U ziet dat er veel mogelijkheden zijn en dat elke situatie vraagt om zijn eigen ondervloer. Er bestaat een verplichting. Als er sprake is van onderburen is er de verplichting een ondervloer te gebruiken die zorgt voor een decibelreductie van minimaal tien decibel naar beneden. 

Wat kost laminaat leggen

Het leggen van de laminaat vloer bestaat vaak niet alleen uit het leggen van de laminaat planken zelf. Vaak moet ook de ondervloer nog gelegd worden. Het maakt nogal verschil welke ondervloer er gelegd moet worden. Het ene is nou eenmaal sneller gelegd dan de andere. Ook is het soms noodzakelijk de ondergrond onder de ondervloer te egaliseren. Dit kost ook weer tijd. Tot slot is er de afwerking van het laminaat met plinten. Ook hier zijn weer verschillen. Worden er plakplinten [snel aan te brengen] gebruikt of bijvoorbeeld overzet plinten. Op internet zijn richtprijzen te vinden per vierkante meter van ongeveer 6 euro voor alleen het laminaat tot ongeveer 11 euro voor laminaat, ondervloer en hoge MDF-plint. Er wordt dan van uitgegaan dat het laminaat gewoon in de lengte of breedte gelegd wordt. Het laminaat diagonaal laten leggen is een stuk duurder.