Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Over het leggen van pvc

Het acclimatiseren van pvc, kurk, parket, laminaat en planken vloer is zonder meer belangrijk. De meeste vloerenbedrijven weten dit en brengen de te leggen materialen 24 tot 48 uur van tevoren bij de consument. Er zijn echter leveranciers die bij problemen met een pvc, zoals naadvorming of toppende tegel elkaar openstaande kopse kanten, meteen aangeven dat de vloer niet geacclimatiseerd heeft. Ik vind dat men te weinig informatie vraagt en zelf tegenstrijdige eisen stelt in de leginstructies.

Door deze tegenstrijdigheden kun je als vloerbedrijf dat de voorgeschreven acclimatisering volgt nogal in de problemen komen. Er wordt immers bij bijvoorbeeld vloerverwarming vaak aangegeven dat deze 24 tot 48 uur voor het leggen dient te worden uitgezet. Bij woningen met vloerverwarming komt het zeer zelden voor dat er ook nog radiatoren in de te leggen ruimtes aanwezig zijn. De vraag is dan ook hoe je kunt acclimatiseren als er geen warmtebron meer aanwezig is omdat je de vloerverwarming uit hebt moeten zetten. Zeker in een winterperiode gaat dit grote problemen geven. De omgevingstemperatuur zal in twee dagen teruglopen naar 12 tot 17 graden, afhankelijk van de isolatie in de woning en het type woning en weg is de geëiste acclimatiseringsperiode. De PVC die 24 tot 48 uur in de woning ligt kan gaan krimpen met als gevolg dat ook als men na het leggen de vloerverwarming langzaam opstookt, dit tot tegen elkaar openstaande toppende kopse kanten zal leiden. Let wel: bij PVC, is een uitzetting per strook van 0,5 mm al genoeg om tegen elkaar openstaande toppende koppen te veroorzaken (zie foto’s 1 en 3).

Werkende warmtebron

Erger wordt het nog met de materialen die men voor het leggen nodig heeft, zoals primer, egaline en – bij dryback pvc – de lijm. De meeste primers, egalines en lijmen mogen niet verwerkt worden bij een minimale vloer en van plus minus 15 graden en een normale omgevingstemperatuur die rond de 21 graden ligt (afhankelijk van het type en merk van het toe te passen materiaal). Het is toch algemeen bekend dat een bouwvloer in nagenoeg alle gevallen tussen de 4 en 6 graden kouder is dan de omgevingstemperatuur. Bij een niet dan wel uitgezette werkende warmtebron, zou de vloertemperatuur dan tussen de 6 tot 11 graden liggen. Hierop is niet te primeren, te egaliseren of te lijmen: immers, de bouwvloer is te koud om deze materialen te verwerken.

Geacclimatiseerd magazijn

Gelukkig zijn er veel vloerenbedrijven die over een goed geacclimatiseerd magazijn beschikken en daar de materialen opslaan. Er zijn er ook zonder magazijn die een speciale, kleine ruimte hebben gecreëerd die op de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wordt gehouden. De op de dag te verwerken materialen worden s ’morgens in de auto geladen en direct meegenomen naar de klant. Hierbij is het van belang dat de consument de vloerverwarming niet geheel uitzet, maar de kamerthermostaat op plusminus 18 graden zet en de doorstroomtemperatuur van de vloerverwarming ook op die temperatuur instelt. Op deze wijze kun je de bouwvloer gewoon primeren, egaliseren en de dryback pvc verlijmen. Uiteraard is het hierbij niet de bedoeling de op je bedrijf geacclimatiseerde materialen op vrijdag te laden en er vervolgens op maandag mee naar de klant te rijden. Zodra je dit wel doet, is het acclimatiseren waar je op het bedrijf zoveel aandacht aan hebt besteed geheel weg. Neem voor de zekerheid per dag dan ook niet meer materialen mee dan je op die dag kunt verwerken. Belangrijk hierbij is dat de consument al bij de verkoop wordt geïnformeerd dat de materialen bij hem of haar thuis worden geacclimatiseerd. Schrijf dit bij de verkoop eventueel ook op de orderbevestiging.

Hoge temperaturen

Tijdens een warme zomerperiode zoals we die het afgelopen jaar hebben gehad en zelfs de 37 graden werd gehaald, geldt in feite hetzelfde maar dan omgekeerd. Eigenlijk kun en mag je bij zulke hoge temperaturen niet egaliseren. De egaline dan zal te snel haar vloeivermogen verliezen met als gevolg een risico op egaline-slagen die de dryback pvc zullen gaan doortekenen. Diverse lijmen zullen te snel drogen waardoor er geen lijmoverdracht op de pvc vloer plaatsvindt. Erger worden de 24 tot 48 uur voordat je aan de slag kan van het materiaal in de woning om het laten acclimatiseren op de door de leverancier vereiste temperatuur en luchtvochtigheid is dan niet meer mogelijk. Pvc kan immers uitzetten bij te hoge acclimatiseringstemperaturen. Tot nu toe ben ik nog niemand tegen gekomen die een Airco in de te leggen ruimte heeft gezet om op de juiste omgevingstemperatuur te komen. Bovendien ontvochtigt een airco, waardoor de relatieve luchtvochtigheid weer te laag kan worden. Zodra de temperatuur lager wordt kan de vloer gaan krimpen met als gevolg zichtbare kopse naden en zelfs soms ook lengtenaden. Het is dan ook af te raden om bij omgevingstemperaturen boven de 28 graden een dryback pvc te installeren. Voor veel egalinesoorten wordt voor de verwerking een omgevingstemperatuur aangehouden van de rond de 20 graden. Acclimatiseer ook dan de te gebruiken materialen bij jezelf in een geacclimatiseerd magazijn of een speciaal door jou gecreëerde ruimte. Ook hier geldt: laad alleen de materialen die je dag kunt verwerken.

Temperatuurinstellingen

Er heerst nog steeds een misverstand over temperatuur instellingen bij vloerverwarming. Het gebeurt met enige regelmaat dat ik bij een klacht vraag of het opstookprotocol is gevolgd. Het antwoord is dan ja. De kamerthermostaat is vervolgens elke dag verhoogd tot 40 graden en daarna geheel uitgezet. Uiteraard is dit een stukje missende voorlichting van de installateur aan de klant, maar ook jij hat het opstookprotocol aan de consument mee kunnen geven. Vertellen hoe het opstookprotocol werkt en hoe dit moet worden uitgevoerd, is vaak te weinig. De klant heeft bij een nieuwe woning meerder dingen aan zijn hoofd. Het advies is dan ook om de klant een stookprotocol op schrift mee te geven en voor ontvangst hiervan te laten tekenen. Dit protocol moet worden uitgevoerd op de verdeler en niet op de kamerthermostaat. Afhankelijk van hoe de doorstroomtemperatuur is ingesteld – laten we als voorbeeld 40 graden aanhouden, zal deze 40 graden blijven. Als de kamertemperatuur dus 16 graden is en de klant vindt dit koud en zet vervolgens de kamerthermostaat op 21 graden, dan gaat er geen 21 graden door de leidingen maar gewoon 40 graden. De vloerverwarming slaat dan af als de 21 graden omgevingstemperatuur is bereikt doordat de kamerthermostaat deze temperatuur meer. De kamerthermostaat dient dus eigenlijk te worden gezien als losstaand van de doorstroomtemperatuur die is ingesteld op de verdeler.

Geef verder in je schriftelijk opstookprotocol goed en duidelijk aan dat de bovenkant van de bouwvloer niet warmer mag worden dan 27, maximaal 28 graden Celsius. (Liever lager, echter de consument moet de omgevingstemperatuur wel behaaglijk kunnen krijgen.) De installateur van de vloerverwarming dient deze instellingen in te regelen. Het is aan te raden om bij de voorcontrole de vloerverwarming enige tijd te laten branden om vervolgens de temperatuur bovenkant bouwvloer te meten. Je bent bij een serieuze voorcontrole op vocht, vlakheid enzovoorts toch enige tijd bij de klant bezig. Als je dan direct bij binnenkomst de vloerverwarming laat branden, heb je na drie kwartier tot een uur een representatieve oppervlaktetemperatuur van de bouwvloer. Deze is simpel te meten met een infraroodmeter die niet echt duur hoeft te zijn. De wat duurdere vochtmeters beschikken over een elektrode waarmee je de temperatuur bovenkant bouwvloer kunt meten. Heel belangrijk is om de consument erop te wijzen dat die niet zelf de doorstroomtemperatuur door middel van de thermostaatknop op de verdeler gaat verhogen.

Als je dit alles hebt gedaan en de vloer evengoed toppende koppen of kopse naden gaat vertonen, kan het zijn dat de dimensionele stabiliteit van de pvc te wensen over laat. Dit is redelijk gemakkelijk te testen.

Joost Maassen van den Brink onafhankelijk deskundige van Bebo Parket

‘De pvc die 24 tot 48 uur in de woning ligt kan gaan krimpen’

Tips & tricks

Lees bij gebruik van primers, egaliseermiddelen en lijmen waar je nog niet eerder mee hebt gewerkt altijd goed het productinformatieblad. Ditzelfde geldt ook voor de pvc. Bij grotere afmetingen wordt een vezel gebonden of andere lijm voorgeschreven dan gebruikelijk. Als je het zelf voor het zeggen hebt, is het advies gewoon altijd een lijm te gebruiken die vezel gebonden is dan wel zonder vezels, maar die wel een sterke afschuifkracht aankan. Dit kan veel problemen voorkomen en is per M2 misschien €0,40 duurder.

Voer voorcontroles juist uit, zoals o.a. vocht meten, vlakheid, scheuren en losse plekken in de bouwvloer, hardheid van de bouwvloer en temperatuur van de bouwvloer.

Egaliseer de bouwvloer opnieuw als je na het egaliseren slagen in de egalinelaag constateert.

Geef de klant een schriftelijk opstookprotocol mee.

Geef de klant een gebruikershandleiding voor de vloerverwarming mee. Het gebeurt regelmatig dat de klant een verticaal stookpatroon volgt, wat inhoudt dat de temperatuur in de nacht naar 15 graden wordt gezet en overdag 21 graden. Dit kan schaden aan de vloer veroorzaken.

Een horizontaal stookpatroon waarbij de kamerthermostaat op één en dezelfde temperatuur staat en met maximaal 1 graad naar boven of naar beneden wordt ingesteld op de kamerthermostaat, voorkomt problemen.

Er zijn uiteraard nog meer tips te geven. Bij twijfel adviseer ik je altijd bij je leverancier te informeren en het advies per schrift aan je laten bevestigen.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!