Keihard de goedkoopste!

Deze week totale fabrieksleegverkoop!
Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
Fabriek van Bebo Parket
Alleen deze week GRATIS tanken bij Bebo Gratis brandstof bij een complete vloer!*
Bebo Parket gratis tanken auto
Bebo Parket gratis tanken auto
80% korting op veel vloeren

Nieuwe tegels

Soms is men, na jaren met veel plezier gebruik gemaakt te hebben van een tegelvloer of wand, toe aan een andere uitstraling. Ook kan het gebeuren dat, door bijvoorbeeld de overname van een woning, de gebruikte tegels niet aansluiten bij het interieur van de nieuwe bewoner. Vaak is het dan niet de prijs van de tegel (er zijn op internet geweldige aanbiedingen te vinden) die mensen doet aarzelen, maar de gedachte aan het breekwerk en de rommel bij het verwijderen van de oude tegellaag. De oplossing kan dan zijn om deze stap over te slaan en de nieuwe tegels over de oude te (laten) plakken.

Tegels over tegels, waar op letten

Voor we besluiten tot het plaatsen van tegels over een bestaande tegelvloer of -wand, moeten we goed kijken met welke factoren er rekening moet worden gehouden.

In de eerste plaats is het belangrijk te controleren of de tegellaag waar overheen getegeld wordt goed vast zit. Door eenvoudig met een stevig voorwerp op de bestaande tegels te tikken wordt hoorbaar waar er eventueel een tegel niet voldoende vast zit. Deze kan er dan uit gebroken worden en de holte kan met een andere tegel en/of cement opgevuld worden. Als in de huidige tegelvloer of -wand een scheur te zien is, moet men eerst achterhalen wat de oorzaak hiervan is en dit oplossen, omdat anders na verloop van tijd dezelfde scheur in het nieuwe tegel werk terugkomt.

Het is van belang te weten wat de basis ondergrond is en of deze het gewicht van een dubbele tegel laag wel kan dragen. Denk bijvoorbeeld aan een gipswand, deze heeft een maximale gewichtsgrens van vijfentwintig kilo per vierkante meter die ze kan dragen.

Door tegels over tegels te plaatsen worden de wanden iets dikker en komt de vloer iets hoger te liggen. Dit lijkt misschien weinig, maar in geval van bijvoorbeeld een toiletruimte betekent het dat de zit van het toilet merkbaar lager wordt als de vloer hoger op komt. Wanneer er leidingen uit de grond komen kan het nodig zijn deze te verlengen, denk aan een afvoerputje.

Ook heeft een dubbele tegel laag een nadelige invloed op de opwarmsnelheid van een tegelvloer en het energieverbruik bij vloerverwarming. Apparaten die op de vloer staan komen samen met de nieuwe tegelvloer iets omhoog. Dit kan betekenen dat hiervoor een andere plaats gezocht moet worden als ze hierdoor van boven klem komen te zitten onder bijvoorbeeld een werkblad of vensterbank. Ook kan de nieuwe tegelwand tot voorbij het kozijn komen te staan.

Het plaatsen van tegels over tegels

Als de oude tegel laag klaar gemaakt is voor het plaatsen van tegels over tegels moet ze eerst grondig vet vrij gemaakt worden. Hierna komt er een voorstrijk op de oude tegellaag die ervoor zorgt dat deze stroever wordt en beter hecht. Wanneer een voorstrijk met een grove korrel gebruikt wordt, is meteen het hechtingsoppervlak groter. Omdat het bestaande tegelwerk wordt gezien als een gesloten ondergrond, betekent het dat het weinig tot geen vocht opneemt. Dat geldt natuurlijk ook voor de te plaatsen tegel, daar is een speciale tegellijm voor nodig. Zijn de tegels eenmaal geplaatst, dan moet er ruim de tijd genomen worden voor het drogen van de lijm, waarna ze ingevoegd kunnen worden. Naast de standaard tegelsoorten kan ook gekozen worden voor renovatietegels. Deze renovatietegels zijn een stuk dunner maar wel stevig, helaas zijn ze ook een stuk duurder.

Tegelen op hout

Ook als we willen tegelen op hout zijn er aandachtspunten. Tegels hebben de eigenschap stijf en onbeweeglijk te zijn, hout heeft juist een zekere buigzaamheid en reageert op vocht. Het hout wordt daarom eerst voorzien van speciaal voor dit doel ontwikkelde watervaste- en gering werkende tegelplaat. Hierop kunnen de tegels geplaatst worden. Ook in dit geval komt de vloer iets hoger te liggen en worden de wanden dikker. Bij tegelen op hout is het niet verstandig grote tegels te gebruiken. Ook moeten de tegels niet in verband gelegd worden en zijn ruime voegen aan te raden.

Een andere, creatieve oplossing

Wie zonder breekwerk iets anders dan tegels wil, kan ook kiezen voor een pvc-vloer over tegels of laminaat over tegels. Er zijn zulke dunne pvc- en laminaat vloeren dat het meestal niet nodig is dat men zich zorgen maakt over aanpassingen vanwege dikkere muren of -vloeren. Met egalisatiemiddel kan de vloer vlak gemaakt worden, waarna de pvc-vloer over tegels geplakt kan worden. Bij laminaat over tegels kan het verstandig zijn eerst een ondervloer te leggen. Een goed aangebrachte pvc-vloer over tegels is waterdicht en naast hout, beton en natuursteen look, ook verkrijgbaar met de uitstraling van niet van echt te onderscheiden keramische tegels. Ook laminaat kent een soort dat geschikt is voor vochtige ruimtes en uitgevoerd is in verschillende hout-, steen- en tegeldecors.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!