Een nieuwe look voor de tegelvloer

Bij normaal gebruik gaat een goed gelegde tegelvloer een leven lang mee. Toch kan het zijn dat er eerder behoefte is aan een andere look. Het kan zijn dat u de tegelvloer samen met het huis hebt overgenomen van een vorige bewoner en deze nu op uw eigen smaak wilt afstemmen. Misschien bent u toe aan een andere uitstraling van een ruimte en is dat de reden om ook van tegelvloer te veranderen. Dan lijkt het verven van de tegelvloer misschien een goede oplossing.

Voorbereiding vloertegels verven

Het verven van vloertegels is zeker mogelijk, maar het is niet zo eenvoudig als het klinkt, en het is zeker niet goedkoop om een duurzame verflaag aan te brengen. Het is verstandig eerst duidelijk te hebben welke kosten er naast de verf nog bij komen. 

  1. Er is een speciaal ontvettend middel nodig, 
  2. kalkverwijderaar,
  3. kitverwijderaar, 
  4. schuurpapier, 
  5. gele afplaktape, 
  6. verfkwasten,
  7. een vilten lakroller,
  8. en losse antislip korrels. 

Om de vloertegels te verven, worden de voorbereidingen nog al eens onderschat. Als eerste moeten losliggende tegels en voegen gerepareerd worden. Van groot belang is het dat de oude tegels, samen met de voegen, met een speciaal ontvettend middel stof- en vetvrij gemaakt zijn. Er blijft namelijk altijd een (onzichtbare) neerslag van zeepresten op de tegels achter die voor het verven verwijderd moet zijn, omdat anders de verf niet hecht. Ook op kit hecht geen verf. De kit zal dus verwijderd moeten worden. Voor de kleine restanten kit die achterblijven is het noodzakelijk een kitverwijderaar te gebruiken. Eventuele kalkresten zijn met een kalkverwijderaar weg te halen. De meeste tegels hebben een ondoordringbare harde toplaag waarop de verf geen houvast heeft. Deze tegels worden eerst geschuurd met schuurpapier, bijvoorbeeld P220, zodat de bovenlaag dof wordt zonder dat er krassen ontstaan. Nu kunnen de tegels met schoon water afgespoeld worden en gedroogd. Met geel afplaktape kan tenslotte elk onderdeel dat niet met verf in aanraking mag komen beschermd worden.

Stappen voor het schilderen van vloertegels

Het verven van een tegelvloer begint met de keuze van de verfsoort. Het maakt natuurlijk verschil of het om woonkamer vloertegels gaat, die alleen maar slijtvast behoeven te zijn, of dat het om badkamertegels verven gaat die naast slijtvast, ook tegen warm water moeten kunnen. Een goede keus voor elke tegelsoort is de warmwater bestendige tegelgrondverf als primer, en de warmwater bestendige tegellak, als aflakverf. Deze warmwater bestendige verfsoorten zijn tweecomponentenverf, dat betekent dat ze niet door inwerking van zuurstof hard worde, maar dat er verharder aan toegevoegd wordt die een positieve chemische reactie veroorzaakt waardoor de verf sterker wordt en binnen vijf uur hard is. Om te verven wordt als eerste de component A bij component B gevoegd en vijf minuten geroerd, vervolgens vijftien minuten laten rusten en dan nog eens goed doorroeren. Nu moeten ook de antislip korrels toegevoegd worden. De klaargemaakte verf moet binnen twee uur opgebracht zijn, hierna is het te hard en is verwerken niet meer mogelijk. Voor het opbrengen is een verfkwast voor de hoeken nodig en een kortharig mohair of viltrolletje voor de grote vlakken.  De warm waterbestendige grondverf moet in een heel dunne laag aangebracht worden. Om alleen de tegel te verven is haast niet te doen, de voegen worden mee geverfd. Zodra de grondverf droog is, kan de warmwater bestendige lakverf op dezelfde manier als de grondverf gemengd worden en dan ook met kwast en roller op de tegels aangebracht worden. Eerst de moeilijk bereikbare plaatsen met de kwast, en dan met de roller verf opbrengen van links naar rechts, en daarna van boven naar beneden uit rollen. Na minimaal vierentwintig uur en maximaal tweeënzeventig uur kan de tweede laag verf aangebracht worden. Na vierentwintig uur is de verf voldoende uitgehard om voorzichtig op te lopen. De kitranden kunnen nu opnieuw aangebracht worden. De eerste tien dagen mag er niets op de vloer blijven staan om verkleuring van de verf te voorkomen, ook mag de geverfde vloer nog niet gewassen worden.

Tegels verven nadelen

 Als we kijken naar de vraag “Wat zijn de nadelen van het verven van tegels?” dan komt vooral het tijdelijke karakter van het verven van tegels naar voren. Veel hangt af van de zorgvuldigheid waarmee te werk is gegaan en van de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn. Toch blijkt dat na hoogstens een paar jaar de geverfde tegelvloer of tegelwand alweer beschadigingen en slijtplekken vertonen. Een ander nadelig punt is het beperkte aantal kleuren van de meest geschikte tegelverf soort, namelijk warmwater bestendige tegel grondverf en warmwater bestendige tegellak zijn alleen in de kleuren wit en zandkleur te verkrijgen. Mengen met andere kleuren is niet mogelijk. Het laatste punt is het uiterlijk van een geverfde tegelvloer. Door dat de voegen mee geverfd worden geeft dit wel een heel ander aanblik.