Welk laminaat in de woonkamer

De woonkamer moet van ons aan een aantal eisen voldoen. We willen er bezoek kunnen ontvangen. Dan is het ons visitekaartje en moet het schoon, netjes en gezellig zijn. Maar ook vinden wij dat de kinderen er mogen spelen. Torens bouwen van lego, met autootjes over de vloer rijden, en ook het loopfietsje mag binnen gebruikt worden. Er wordt geknoeid met koekjes en flesjes drinken. Hiervoor moet de vloer slijtvast en onderhoud vriendelijk zijn. Volgens ons is het dan belangrijk te zoeken naar laminaat voor zwaar, of zeer zwaar gebruik. Dit is vanzelf niet de goedkoopste laminaatvloer, maar wel de beste. Als je dan de prijs van Bebo Parket vergelijkt met een laminaat uit de plaatselijke woonwinkel hebben wij ervaren dat de prijs hart meevalt. Wij hebben gekozen voor een warme midden bruin kleur, met een patroon van veel noesten en nerven. Hierop vallen vlekken nauwelijks op. Als ’s avonds na een heerlijke dag spelen de kinderen van de vloer zijn, hoef ik alleen maar even met de bezem en eventueel een vochtige dweil door de kamer om weer van een schone, zo goed als nieuwe vloer te genieten.

Welk laminaat is geschikt voor de badkamer

Voor in de badkamer moet laminaat gebruikt worden met een speciale waterafstotende beschermlaag. De toplaag is altijd waterdicht. Het is het kliksysteem dat die extra waterafstotende laag nodig heeft. Ook moet het laminaat heel secuur gelegd worden, zodat vocht niet tussen de naden kan trekken. Onder de plinten wordt de ruimte tussen het laminaat en de muur met siliconen kit afgewerkt. Dit kan wel het normale krimpen en uitzetten van de laminaat vloer opvangen en voorkomt meteen dat het water dat langs de muur drupt, onder het laminaat kan kruipen. Het bedrijf dat laminaat levert kan hier alle informatie over geven.

Welk laminaat is het makkelijkst te leggen

Het gemakkelijkste werkt laminaat dat door middel van een kliksysteem de laminaatplanken aan elkaar verbindt. Dit soort laminaat is gemakkelijk te leggen. Ook speelt mee de dikte van de laminaatplank. Hoe dikker de laminaatplank is hoe steviger de klikrand is en hoe makkelijker het verbinden van de laminaatplanken gaat. De uitvinder van het kliksysteem is uni click. Deze laminaat plank kan door middel van kiep /kantel in elkaar geklikt worden [onder een schuine hoek]. Het kan ook plat op de grond in elkaar getikt worden met behulp van een aanslagblok. Deze vloer kan 3 keer in en uit elkaar gehaald worden. En kan dus eventueel mee verhuizen. Dan zijn er nog andere verbindingen die gebaseerd zijn op dit idee. Bijvoorbeeld de Berry loc verbinding. Een zeer sterke verbinding, alleen werkt deze altijd met een kiep- kantel systeem. Als ergens geen ruimte is om een plank schuin te kantelen, moet de extra lip aan de verbinding er af gesneden worden om de plank plat in te tikken. De verbinding click xpress werkt hetzelfde als de Berry loc maar heeft als voordeel dat deze laminaatvloer onbeperkt in en uit elkaar kan. Bij het G-5 systeem worden de lange zijden van de laminaatplank in elkaar gekanteld en de kopse kanten klikken [top – down] in de voorgaande plank. Dit systeem werkt heel snel, maar heeft als aandachtspunt dat de ondervloer niet verend mag zijn.

Laminaat resten bij welk afval?

Na het leggen van een laminaat vloer zijn er altijd wel wat reststukken over. Het is verstandig om in ieder geval een paar reserve planken hiervan te bewaren. Dat wat werkelijk als afval verwijderd moet worden, kan bij de milieustraat aangeboden worden als grofvuil. Het hoort dan in de container voor houtresten. Ook al zit er kunststof aan, het valt onder de categorie houtafval.