Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Wat is beter, verlijmen of zwevend leggen?

Ga je een houten vloer kopen, dan kom je er al snel achter dat er heel veel keuze is. Zo zijn er planken vloeren, massief en lamelparket. Daarnaast zijn er patroonvloeren. De bekendste is de visgraatvloer. Maar er zijn nog veel meer patroonvloeren, zoals mozaïek vloer, tapis en Hongaarse punt. Elke vloer heeft zijn specificaties, zoals afmeting, uitstraling, houtsoort, en legmethode. Hier gaan we de voor- en nadelen van de verschillende legmethodes uitleggen.

Massieve vloeren volledig verlijmen

Er zijn vloeren die alleen maar verlijmt worden op een egale ondergrond. Dit geldt voor de meeste patroonvloeren en alle massieve vloeren. Dit is hierbij dan ook de beste legmethode. Omdat een massieve vloer werkt, kun je dit met een volledige verlijming beperken. Wil je toch een massieve planken vloeren zwevend leggen dan is dat op eigen risico. Is de luchtvochtigheid niet optimaal in de ruimte dan kunnen de planken uitzetten of krimpen. Er kunnen naden ontstaan, de vloer kan bol gaan staan of de planken kunnen zelfs gaan schotelen.

Lamelparket zwevend leggen

Kies je voor een lamelparket dan kan deze vloer zwevend gelegd worden. Hierbij maak je dan gebruik van een ondervloer die bij jouw woonsituatie past. Vaak wordt er nadenlijm gebruikt bij het zwevend leggen van de vloeren. En natuurlijk een ondervloer. Sommige soorten lamelparket zijn voorzien van een kliksysteem. Daar is zelfs geen nadenlijm nodig bij het zwevend leggen.

  • In een huurwoning mag je over het algemeen geen vloer verlijmd leggen. Wil je een houten vloer in je huurhuis leggen, dan kan dat het beste een lamelparket zijn die zwevend wordt gelegd met een gecertificeerde ondervloer.

Heb je een draagvloer van houten planken, dan kun je hierover ook het beste een lamelparket zwevend leggen met viltplaten ondervloer. Wil je toch je nieuwe vloer volledig verlijmen dan moet de houten dek vloer eerst geëgaliseerd worden door underlayment platen op de planken dekvloer te schroeven.

Lamelparket kan ook volledig verlijmd worden

In sommige gevallen wordt bij lamelparket ook voor een volledige verlijming gekozen. Dit is dan wel weer afhankelijk van de dikte van het lamelparket. Lamelparket vanaf 15 mm of dikker kan verlijmd worden. Dit wordt vaak op een draagvloer met vloerverwarming toegepast. Zo behaal je het meeste rendement uit de verwarming.

Visgraat lamelparket wordt over het algemeen ook volledig verlijmd. Dit geeft het mooiste resultaat en de vloer blijft zo ook langer mooi.

De voor- en nadelen van zweven leggen en volledige verlijming

Hieronder worden puntsgewijs de voor- en nadelen van volledig verlijmen en zwevend leggen op een rij gezet. Zoals eerder benoemd kan een massieve houten vloer het beste verlijmd worden om een mooi resultaat te krijgen en dit ook te houden!

Voordelen van een volledige verlijming:

  • De beste manier van leggen voor massieve vloeren
  • De werking van de vloer wordt zo geminimaliseerd
  • Beste geluidsisolatie, het loopgeluid wordt optimaal gedempt
  • Bij een dekvloer met vloerverwarming wordt je houten vloer sneller warm

 

Nadelen van een volledige verlijming:

  • De ondergrond moet helemaal egaal zijn.
  • De vloer is niet verhuisbaar.
  • De vloer is moeilijker te verwijderen.
  • De legkosten zijn hoger dan bij zwevend leggen.

 

Voordelen van zwevend leggen van een houten vloer:

  • Zwevend leggen is ook heel goed zelf te doen.
  • Wordt er geen lijm gebruikt maar spanveren dan kan de vloer er heel weer uitgehaald worden, de vloer is dus verhuisbaar.
  • De legkosten zijn lager.
  • Op deze manier mag er ook een houten vloer in een huurhuis geplaatst worden.

 

Nadelen van het zwevend leggen van een houten vloer:

  • Ondanks een goede ondervloer demp je het contactgeluid op de vloer niet zo goed als bij een volledige verlijming.

Kan een laminaat ook verlijmd worden?

Nee, dat is niet nodig. Het laminaat dat tegenwoordig verkocht wordt heeft allemaal een kliksysteem. Zo is de vloer zonder lijm zwevend te leggen. Het kliksysteem houdt de planken aan elkaar, waardoor er geen kieren ontstaan tussen de vloerdelen.

Tevens kunnen laminaatvloeren niet volledig verlijmd worden. Aan de onderkant zit namelijk een laag van melamine, die te glad is hiervoor. Laminaat moet op een ondervloer van vilt of foam gelegd worden.

Wat is beter, verlijmen of zwevend leggen

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!