Beuken

Beuken is evenals eiken een niet-tropisch loofhout

Handelsnaam

Beuken komt voor onder de handelsnaam Beuken, Belgisch-, Deens-, Duits-, Europees-, Inlands-, Roemeens-, Slavonisch-, en Tsjechisch Beuken.

Boomsoort

De houtsoort Beuken is afkomstig van de beuk.

Groeigebied

De beuk groeit in Europa

Kleur beuken

Gewoonlijk geeft Beuken geen duidelijk kleurverschil tussen kern- en spinthout. Het kernhout is in verse toestand witachtig of zeer lichtbruin, onder invloed van licht en lucht donkert het na tot licht geel-bruin. Beuken werkt sterk. Daarom wordt het vaak gestoomd, zodat zoveel mogelijk vocht in het hout kan verdampen. Omdat beuken sterk werkt wordt het vaak gestoomd. Gestoomd beuken heeft een roze tot licht rode kleur.

Tekening

Het hout vertoont vrijwel geen tekening

Duurzaamheid

Beukehout is zeer weinig duurzaam, klasse 5 (minder dan 5 jaar).

Bewerkbaarheid

Beuken laat zich goed bewerken. Niet al te scherp gereedschap kan gemakkelijk brandvlekken veroorzaakt.

Om te nagelen of te schroeven is voorboren noodzakelijk.

Het hout is goed te lijmen, beitsen of lakken. Een belangrijk nadeel van beuken is, dat het tijdens het drogen veel krimpt en erg werkt. Om het hout wat stabieler te maken wordt het vaak gestoomd. Het krijgt dan een rozige kleur. Inwendig nemen de spanningen af en het hout raakt beter bestand tegen aantastingen.

Toepassingen beuken

Van alle loofhoutsoorten is beuken de meest bekende en meest toegepaste soort voor de meubelindustrie. Het gestoomde hout heeft vele gunstige eigenschappen.

In de timmerindustrie wordt beuken gebruikt voor dorpels en vloeren, omdat het slijtvast is.

Het hout is kleur- en smaakloos. Hierdoor levert het geen probleem op als het in contact komt met voedingsmiddelen. Het wordt dan ook gebruikt voor broodplanken, houten lepels, ijsspatels, vaatwasborstels, enzovoorts.

Het hout laat zich onder stoom prima buigen. Van deze eigenschap wordt in de meubelindustrie veel gebruik gemaakt.

Het hout geeft geen scherpe splinters. Door het gebruikt ontstaan kleine zachte splintertjes, die niet in de huid kunnen steken. Dit maakt het hout geschikt voor toepassingen als stofdorpels, parketvloeren, kinderspeelgoed en handgrepen voor gereedschap.

vloeren beuken

beuken vloeren