Plaktegels

Op heel veel plaatsen in de woning of het bedrijf is een tegelwand of tegelvloer een hele goede keuze. Naast het onderhoud gemak en vanuit hygiënisch oogpunt speelt het feit dat een goede keramische tegel wel een leven lang mee kan gaan een grote rol bij de keuze voor deze mooie wand en vloerbekleding. Toch kan er behoefte komen aan iets nieuws. Misschien vanwege een verbouwing of past de tegelvloer van een vorige bewoner niet bij uw interieur stijl of wilt u de gedateerde uitstraling van uw badkamer veranderen. 

De reden waarom we de stap om nieuwe tegels te [laten] zetten vaak uitstellen is onder andere:

  • de rommel die het uitbreken van de oude tegels geeft
  • het zware werk van tegels slijpen en zetten
  • de hoge onkosten die het uitbesteden van de klus met zich meebrengt. 

Plaktegels kunnen daar verandering in brengen. Een tegelvloer plakken met plaktegels is totaal iets anders dan het zetten van traditioneel tegel werk. Voor wie plezier in klussen heeft is het aanbrengen van plaktegels vrij eenvoudig zelf te doen. Plaktegels worden ook wel kunststof tegels, pvc-tegels, of kunststof panelen genoemd. 

Voor elke interieurstijl een bijpassende plaktegel

Om het interieur van uw woning, winkel of kantoor een nieuwe uitstraling te geven is de plaktegel ideaal. De keuze in deze kunststof tegels is enorm. U kunt kiezen voor een kunststof tegel in uni kleur of gaan voor een stoere betonlook. Een kunststof tegel met een decor met een mediterrane, een vintage of een klassieke print. Ook zijn er verschillende soorten natuursteen looks in kunststof tegels en vele hout looks, die wat uitstraling betreft nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Al deze plaktegel soorten zijn er in verschillende kleuren en maten. Er is dus voor elke interieurstijl een ruime keuze, waaruit ieder zijn of haar eigen persoonlijke plaktegel vloer of -wand kan samenstellen. Door de maatvastheid van de kunststof tegel kunnen verschillende soorten plaktegels eenvoudig gecombineerd worden.

De voordelen van tegelvloer plakken

Een tegelvloer plakken heeft veel voordelen. Dat geldt natuurlijk ook voor een wand. Als het gaat om het vervangen van een bestaande tegelvloer is het zware werk van het weghakken van de oude vloer overbodig. Dat wordt door velen wel als het grootste voordeel gezien even als de tijdswinst die hierdoor bereikt wordt. Door de bestaande tegels met bijvoorbeeld egaline netjes vlak te maken is deze vloer klaar voor het tegelvloer plakken. We hebben niets anders nodig dan mes of zaag, waterpas, lijm, soms zijn er start- en eind profielen en/of binnen- en buitenhoek profielen nodig. Tenslotte dan natuurlijk nog de plaktegels zelf. Er bestaan plaktegels die al een lijm laag hebben. Dit geeft vanzelfsprekend nog minder rommel, maar is ook een secuurder werkje omdat de plaktegel direct onbeweeglijk vastzit. Bij vloertegel plakken waarbij montage lijm of -kit op de plaktegel zelf opgebracht moet worden, is er nog de mogelijkheid om foutjes te corrigeren. Vandaar dat wie geen ervaring met vloertegel plakken heeft, er verstandig aan doet een plaktegel te nemen zonder lijm laag.

Plaktegel en vocht

Deze duurzame en betaalbare variant op de bekende keramische tegel, heeft bijzonder goede eigenschappen, waardoor ze momenteel zeer gewild is. Het materiaal is heel sterk en slijt vast. Dit maakt het geschikt voor druk belopen plaatsen zoals bijvoorbeeld winkel paden. Daarnaast zijn kunststof tegels Uv-bestendig wat betekent dat zonlicht de kleur niet aantast. De dichte poriën van het oppervlak zorgen ervoor dat vuil en vocht niet binnen kan dringen en maken een vloer van plaktegels anti-allergisch. Ook het eenvoudige onderhoud van alleen maar vegen en afnemen met een vochtige doek is in het voordeel van de plaktegel. Tel daarbij op dat de plaktegel prettig aanvoelt en een uitstekende keus is voor op vloerverwarming en u begrijpt de populariteit. Een tegelvloer plakken in een badkamer of toilet is heel goed mogelijk. Belangrijk is waterdichte siliconen lijm te gebruiken voor alle naden. Wilt u advies of ideeën opdoen, kom dan naar de showroom van BeBo Parket – Tegels.