Eiken parket

Eiken parket van Bebo ParketEikenhout is een van de populairste houtsoorten van Europa. Het wordt gebruikt binnenshuis en voor buiten toepassingen. We zien het terug bij constructies, meubilair, betimmering, eiken parketvloeren enzovoorts. Dit heeft allemaal te maken met de eigenschappen die eikenhout heeft. Hard, sterk, redelijk vochtbestendig, de werking van eikenhout is middelmatig en het hout heeft een mooie tekening. Ook het feit dat eikenhout verkrijgbaar is met het FSC-keurmerk, en van Nederlandse bodem, spreekt veel mensen aan.

Wat is een eikenvloer parket?

Een van de toepassingen binnenshuis van eikenhout is vloerbedekking. De specifieke eigenschappen van eikenhout maken het heel geschikt voor dit doel. Een eikenvloer parket bestaat uit massieve eiken planken, die de ruimte een warme, degelijke uitstraling geven. Het grote voordeel van een massief eiken vloerparket is dat een dergelijk parket een leven lang mee kan gaan. Er zijn situaties waarin een massief eiken parket minder ideaal is. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van vloerverwarming. De dikke eiken planken houden veel warmte tegen. Ook wanneer in een vertrek de luchtvochtigheid erg schommelt, kan dat problemen geven. Massief eiken parket reageert daarop met krimpen of uitzetten. Om dit te beperken is het nodig om de eiken parketvloer vast te lijmen op de ondergrond.

Eiken lamelparket

Om de bezwaren van een massief eikenvloer parket op te vangen, is er eiken lamelparket ontwikkeld. Dit parket bestaat uit een samengestelde plank waarvan de bovenste laag massief eikenhout is dat met lijm, vast op dunne laagjes goedkoper hout is geperst. De dunne laagjes hout zijn onderling kruislings op elkaar gelijmd. Deze manier van opbouw zorgt ervoor dat de werking van het hout van een eiken lamelparket grotendeels wordt tegengegaan. Tot wel tachtig procent. Dit betekent dat een eiken lamelparket zonder bezwaar zwevend gelegd kan worden. Het doorleggen van ruimtes van acht meter breed en twintig meter lang is bij eiken lamelparket mogelijk, zonder dat er zo genoemde dilataties of werkingsgroeven nodig zijn. De warmteweerstand van eiken lamelparket is een stuk lager dan van massief eiken parket van dezelfde dikte. Eiken lamelparket is dan ook geschikt voor vloerverwarming.

Uitstraling parket eikenhout

Of je nu een massief eiken parket hebt of om eiken lamelparket, er is geen verschil te zien. De uitstraling die de vloer heeft op het interieur wordt bepaald door de combinatie van de bewerking en afwerking die gekozen wordt. Denk aan een smalle of brede, een korte of lange plank. De manier van leggen doet ook veel. De planken kunnen in de lengte of de breedte of misschien wel diagonaal of in een visgraatpatroon gelegd worden. Een eiken parket kan gerookt, geborsteld of verouderd zijn, en met lak, olie, boenwas of hardwaxolie afgewerkt worden. Door de vele mogelijkheden die er zijn, kun je altijd een vloer creëren die bij je past. Houten vloeren koopt u goedkoop bij Bebo Parket en worden aan huis bezorgd, bekijk ons assortiment!

Neem contact op met Bebo Parket
Kom naar de fabriek