Keramische tegels

Tegels kennen we al vanaf de tijd van de Romeinen. Deze bekleedden hiermee hun woonhuizen en badhuizen om op deze manier te zorgen dat stof, vuil en water gemakkelijk verwijdert kon worden. Deze tegels van steen werden uit de natuur gewonnen, denk bijvoorbeeld aan marmer of er werden door de Romeinen zelf “stenen tegels” gemaakt, de keramische tegels. De techniek van tegels bakken is over de hele wereld verspreid, maar veel landen hebben er hun eigen draai aan gegeven. Dit doen ze bijvoorbeeld mineralen toe te voegen aan de samenstelling van de grondstof of de wijze van het bakken te veranderen. Wanneer de basis grondstof een mengsel is dat voornamelijk uit laagjes aarde en klei bestaat en dit op hoge temperaturen wordt gebakken, zodat de materiaalkorrels net niet smelten [gesinterd], zorgt dit voor zeer hard materiaal dat in alle gevallen keramische tegels wordt genoemd. We hebben keramische tegels woonkamer, keramische tegels badkamer, keramische tuintegels en keramische terrastegels. 

 Voordelen keramische tegels

De voordelen die keramische tegels bieden zijn onverminderd hetzelfde gebleven. Keramische tegels zijn oersterke, vormvaste, slijtvaste, hittebestendige en kleurechte tegels, die vriendelijk zijn voor de gezondheid. Het oppervlak van keramische tegels, geglazuurd en ongeglazuurd, bevat bij de meeste soorten nauwelijks poriën. Dit zorgt ervoor dat mijten en andere micro-organismen, die voor zeer veel allergieën verantwoordelijk zijn, nauwelijks kans krijgen. Ook vuil, water, zuren en chemicaliën krijgen geen vat op de keramische tegels. Daarbij vragen de keramische tegels praktisch geen onderhoud. Alles wat erop valt wegvegen of poetsen is voldoende, maar wie een schrob borstel of hogedrukspuit wil hanteren kan gerust zijn of haar gang gaan. Dit maakt de keramische tegels geschikt voor elk vertrek, binnenshuis of buitenshuis, als er maar gekozen wordt voor het juiste soort. 

Een vloertegel kan wel aan de wand, maar een wand tegel niet op de vloer, ze is minder slijt vast. De keramische tuintegels of keramische terrastegels kunnen wel binnen gebruikt worden, maar keramische tegels woonkamer en keramische tegels badkamer kunnen niet buiten gebruikt worden. Deze zijn namelijk niet vorstbestendig. De keuze voor keramische tegels is ook goed voor het milieu. De natuurlijke grondstoffen voor het produceren van keramische tegels zijn onbeperkt aanwezig in de natuur en kunnen zonder schade voor het milieu gedolven worden. De tegel kan bovendien milieuvriendelijk als bouwafval verwijdert worden en hiernaast ook volledig worden gerecycled. Een keramische tegelvloer of -wand die goed geplaatst en gebruikt is, heeft na vele jaren nog niets van haar schoonheid verloren. De keramische tegels kunnen dus zeker duurzaam genoemd worden.     

Keramische tegels woonkamer 

De keuze voor keramische tegels woonkamer is goed te begrijpen omdat de keramische tegels in de woonkamer zoveel praktische voordelen bieden en daarnaast verkrijgbaar zijn in de prachtigste decors die voor elke inrichting een passende achtergrond zijn. De nieuwste productietechnieken maken het mogelijk voor keramische tegels woonkamer te kiezen die de uitstraling hebben van een stoere betonvloer of wand, van natuursteen soorten zoals basalt, leisteen, marmer, of van een prachtige warme houtsoort, het zo genoemde keramisch parket. Door de natuurgetrouwe print en structuur van het oppervlak van de keramische tegels, zijn deze nauwelijks van echt te onderscheiden. En natuurlijk zijn er ook nog altijd de keramische tegels in uni kleuren, de boeren plavuis in warme aarde tinten, tegels in oosterse sferen en allerlei andere fantasie decors.  

Keramische tegels badkamer

Keramische tegels badkamer zijn nog steeds in trek voor wie een badkamer nieuw- of verbouwd. Ook hier geven de positieve eigenschappen van keramische tegels badkamer en het enorme assortiment wat decor en kleur betreft, de doorslag. In tegenstelling tot de keramische tegels woonkamer moeten de keramische tegels badkamer beslist water dicht zijn. Ook aan de slipvastheid moeten de hoogste eisen gesteld worden. Wie vloer- of muurverwarming heeft of laat aanleggen heeft met keramische tegels een fantastisch product in huis aangezien deze de warmte snel geleiden en vasthouden. Dit kan zomaar vele euro’s aan energiekosten schelen.  

Keramische terrastegels of keramische tuintegels

Buiten is het nieuwe binnen. Wanneer we de keramische vloer binnen doorleggen naar het terras buiten lijkt de kamer ruimer, vooral bij ramen tot op de grond of glazen tuindeuren. We hebben dan wel keramische buitentegels nodig, die zonder bezwaar ook binnen gebruikt kunnen worden. Keramische terrastegels en keramische tuintegels zijn eigenlijk hetzelfde. De dikte van keramische tuintegels varieert van nul komma vijf centimeter tot vier centimeter. Voor een dakterras is, net als op een balkon, een keramische terrastegel nodig die zo min mogelijk weegt. Deze keramische terrastegels kunnen heel eenvoudig met behulp van verstelbare tegeldragers of kunststof draag matten op het dakterras gelegd worden. Het grote voordeel van keramische terrastegels op tegeldragers is dat er tot wel twintig centimeter ruimte onder de keramische tegels opengelaten kan worden. Heel gunstig voor de waterafvoer dat tussen de voegen door naar beneden zakt. Op het oprit en in de tuin komen de keramische tuintegels in een waterdoorlatend zandbed te liggen.