Keihard de goedkoopste!

Deze week totale fabrieksleegverkoop!
Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
Fabriek van Bebo Parket
Deze week GRATIS tanken bij BeBo Gratis brandstof bij een complete vloer!*
Bebo Parket gratis tanken auto
Bebo Parket gratis tanken auto
80% korting op veel vloeren

PVC-vloer egaliseren

Je hebt je droomvloer gekocht en nu is het tijd dat je de ondergrond gaat egaliseren. Bij een nieuwbouw woning of bij een woning waar veel oneffenheden zijn, is het van belang dat de ondergrond eerst geëgaliseerd dient te worden. Op deze pagina lees je alles over egaliseren.

Wat is egaliseren?

Egaliseren doe je met egaline. Egaline is een bepaald materiaal wat zorgt voor een vlakke, egale ondergrond. Hier kan een plak PVC-vloer op worden gelijmd.

Waarom moet je egaliseren?

Voordat je een plak PVC-vloer gaat of laat leggen is het belangrijk dat de ondergrond helemaal egaal is. Dit kun je doen door de ondergrond te egaliseren. Wanneer je de ondergrond hebt geëgaliseerd, zul je zien dat je veel langer plezier hebt van jouw nieuwe PVC-vloer.

Hoe moet je een vloer egaliseren?

Het egaliseren van een ondergrond is een uitdagende klus, want je hebt te maken met droogtijd. We raden dan ook aan om te egaliseren met minimaal 2 a 3 personen. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van de ruimte.

Stap 1: Voorbereiden

Je begint met het verzamelen van de benodigdheden, zoals een hamer en een steenbeitel. Je zorgt ervoor dat de gehele ruimte leeg is. Heb je een tegelvloer als ondergrond? Dan is het mogelijk om hier bovenop te egaliseren. Let er wel op dat je de tegelvloer eerst opschuurt voor een betere hechting van de primer. Indien je dit niet wil, dan kun je ook kiezen om de vloer 2 keer te gaan egaliseren.

Stap 2: De ruimte stof vrij maken

Voordat je verder kan gaan moet de gehele ruimte stof vrij zijn. Het is aan te raden om hiervoor een bouwstofzuiger te gebruiken.

Stap 3: Gaten en kieren vullen

Tijdens het stof vrij maken van de ruimte ben je enkele gaten en kieren tegengekomen, deze moet je opvullen met een speciale kit. Welke kit je hiervoor het beste kunt gebruiken kun je navragen aan één van onze medewerkers. Nu je alle naden hebt afgekit, ga je de gaten en kieren controleren waar eventueel egaline kan weglopen. Zodra je dit ook hebt afgekit ga je door naar stap 4.

Stap 4: Hoeveel egaline heb ik nodig?

Hoe dik wil je de egaline aanbrengen? Dat is iets wat je van te voren gaat bepalen. Hiervoor gebruik je een lange waterpas en een duimstok. Je legt de waterpas op de vloer, zodat je het diepste punt kunt meten met de duimstok. Zodra je het diepste punt van de ruimte bepaald hebt, weet je hoeveel egaline je minimaal moet aanbrengen om de gehele vloer vlak te krijgen. Vervolgens lees je de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Stap 5: Voorstrijk aanbrengen

Verschillende ondergronden hebben een andere zuigwerking. Daarom is het van belang dat je van te voren de ondergrond gaat voorstrijken. Hierdoor zorg je ervoor dat de volgende laag die erop komt overal dezelfde zuigwerking heeft, wat zorgt voor een goede hechting. Zodra je de ondergrond hebt voorgestreken hanteer je een droogtijd van circa 4 uur.

Stap 6: Egaline aanbrengen

Egaline heeft een zeer korte droogtijd, waardoor je het nat in nat moet aanbrengen. Begin van links naar rechts en werk van hoek naar hoek. Zorg ervoor dat je langs de randen begint en dat je de egaline goed tot aan de muur en in de hoeken krijgt. Lukt dit niet? Gebruik dan de egaliseerrakel. Zodra je een groot deel van de egaline hebt aangebracht, gebruik je de prikroller om eventuele luchtbelletjes eruit te halen.

Nu je alle egaline hebt aangebracht is het tijd voor de droogtijd. Om het zekere voor het onzekere te nemen, raden wij je aan om de volgende dag pas verder te gaan. Zo weet je zeker dat de egaline is opgedroogd.

Stap 8: Is het allemaal gelukt?

Nu ga je controleren of de vloer mooi vlak is. Met vlak bedoelen we niet waterpas, maar vlak! Leg de waterpas op de grond om te kijken of er ergens nog een ‘ruimte’ tussen zit. Is dit het geval, dan moet je de gehele vloer normaals egaliseren. Je dient dan dit stappenplan nogmaals te doorlopen.

Egaliseren over vloerverwarming?

Ja, je kan egaliseren over een vloerverwarming. Let er wel op dat voordat je gaat egaliseren, dat de verwarming ten minste 48 uur uit staat.

Zelf doen of laten egaliseren?

Je hebt kunnen lezen hoe je zelf moet egaliseren, maar heb je liever dat iemand anders dit doet? Maar dan gebruik van onze BeBo-legservice. Voor meer informatie neem gerust contact op met één van onze medewerkers.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!