Kliksysteem tegels

De prachtige uitstraling die een tegelvloer een ruimte, zowel binnen als buiten, kan geven is bij praktisch iedereen wel bekend. Ook het gemak in onderhoud die een tegelvloer geeft en het slijtvaste karakter van de tegelvloer spreekt ieder aan. Het grote struikelblok is vaak het plaatsen van de tegel. En, in geval van een huurwoning, de plicht om bij verhuizing de tegels, vooral binnen, weer te verwijderen. De grote oplossing voor dit probleem is een kliksysteem tegels, die de losse tegels met elkaar verbindt zodat ze een geheel vormen en niet met de ondergrond verankert hoeven worden. 

Voor de keramische tegel zijn er nu kunststof draagmatten ontwikkelt, die aan elkaar geklikt kunnen worden. Hierin wordt de keramische tegel gelegd. Een tegelvloer met behulp van dit “kliksysteem tegels” gelegd, kan ook weer heel eenvoudig, zonder beschadigingen, opgenomen en op een andere locatie opnieuw gebruikt worden. Een geweldige oplossing voor een balkon, terras, garage of hobbyruimte, maar voor een kliksysteem tegels binnenshuis werd naar andere mogelijkheden gezocht en gevonden. 

Pvc kliktegels

Door het materiaal waarvan de keramische tegel gemaakt is te vervangen door kunststof pvc, werden in één keer de bezwaren van keramische tegels opgelost. Deze pvc kliktegels hebben een kliksysteem dat deel uitmaakt van de pvc kliktegel zelf. Er zijn een paar verschillende kliksysteem tegels van pvc die elk haar eigen specifieke eigenschappen hebben. 

Zo is er een pvc kliktegel met een kliksysteem in de HDF-drager verwerkt. Deze pvc kliktegels hebben een HDF laag in de kern, daarop is een film laag/decor aangebracht die zorgt voor de uitstraling van de klik tegel. Dan volgt een pvc-toplaag, die afhankelijk van de dikte de kliktegel geschikt maakt voor meer of minder intensief gebruik. Tot slot volgt er een beschermende PU laag. Deze kliktegel is door de HDF laag weinig buigzaam. De dikte van deze pvc kliktegel is acht tot twaalf millimeter. 

Een andere pvc kliktegel bestaat uit massief pvc met kliksysteem. De tegel is vier tot vijf millimeter dik en kan ook zwevend gelegd worden. Deze pvc kliktegel is heel buigzaam en heeft als voordeel dat er weinig ruimte nodig is wanneer deze over een bestaande vloer gelegd wordt. 

Dan is er nog een pvc kliktegel van drie tot vier millimeter dik. Hiervoor is een vlakke ondergrond nog belangrijker omdat ieder hobbeltje in de ondergrond zich op de gelegde vloer zal aftekenen. Elke fabrikant heeft zijn eigen kliksysteem, maar ze komen allemaal op hetzelfde neer. De pvc kliktegels klemmen of haken onzichtbaar aan elkaar. 

Een uitzondering daarop is de pvc connect vloer of pvc kliktegel met puzzelverbinding. Bij deze robuuste, flexibele pvc kliktegel bestaan de zijkanten uit een gevormde rand die er uit ziet als een zwaluwstaart verbinding of de vormen van puzzelstukjes. De pvc connect vloer is van massief pvc zonder film of decor laag. Ze is verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren. Dit materiaal is zo sterk dat er zonder bezwaar met een heftruck overheen gereden kan worden, daarom komt u de pvc connect vloer vooral in bedrijven tegen.

Voordelen kliksysteem tegels

De pvc kliktegels worden ook wel pvc doe-het-zelf tegels genoemd. Zelf de pvc kliktegels leggen is voor wie plezier in klussen heeft dan ook geen probleem. Bijzonder gereedschap is er niet voor nodig. Enkel een mes of zaag, waterpas, rubber hamer, rolmaat. De vloer kan na het leggen van de pvc kliktegels meteen belopen worden. Een pvc kliktegel voor intensief gebruik houdt dat moeiteloos jarenlang vol. Vandaar dat een garantietermijn van vijfentwintig jaar heel normaal is. Al deze jaren kunt u volop genieten van een mooi ogende, fijn aanvoelende en min of meer geluiddempende vloer die eenvoudig te onderhouden is. 

Mocht u verhuizen en geen afscheid willen nemen van uw pvc-klikvloer dab is dit geen probleem. De vloer verhuist als u dat wilt met u mee. De pvc kliktegel is uitstekend geschikt voor op vloerverwarming en nauwelijks te onderscheiden van keramische tegels. Vooral omdat deze in talloze decors zijn te verkrijgen. Ook in natuurgetrouwe hout decors. Aangezien er pvc kliktegels zijn voor in natte omgeving hebt u met deze tegel de mogelijkheid uw badkamer te voorzien van een, op het oog, prachtige houten vloer.