Gelaagd parket

Gelaagd parket planken bestaan uit massief hout. Deze vloeren worden ook wel lamelparket genoemd. Hierdoor heeft het ook dezelfde uitstraling als massieve houten planken. Door de speciale manier van het vervaardigen is gelaagd parket nauwelijks klimaatgevoelig. Het parket is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen met verschillende afwerkingen. Voor meer informatie kunt u een bezoek brengen aan onze showroom waar onze medewerkers altijd voor u klaar staan.

Waarom is er gelaagd parket?

Hout is een materiaal dat werkt bij wisselende temperaturen en schommelingen in de luchtvochtigheid. Dat wil zeggen dat hout uitzet of krimpt. Bij massieve vloeren kunnen de planken op den duur gaan vervormen. Een gelaagd parket zal zijn vorm wel behouden. 

De toplaag is altijd van massief hout, vaak wordt hiervoor eiken gebruikt. Deze laag kan variëren van ongeveer 3mm tot 6mm. De onderlaag of de drager bestaat uit kruislings verlijmde lagen berken met  beuken, populieren of een naaldsoorthout. Meestal is de onderlaag hetzelfde als de toplaag van de drager. Zo ontstaat er een vormvast plank.

Gelaagd parket opbouw

Gelaagd parket Bebo Parket

Er zijn verschillende soorten gelaagd parket, zoals de multiplank, duo parket

Gelaagd parket bestaat uit drie lagen, die samen een dikte van 18 mm vormen:

  • De toplaag is 6 mm dik en bestaat uit massief hout.
  • De tussenlaag is gemaakt van HDF, deze laag is 10 mm dik.
  • De onderlaag bestaat uit een fineer laag.

Multiparket of duoplank:

  • Er bestaat ook gelaagd parket dat uit twee lagen bestaat. De bovenlaag is dan gemaakt van massief hout en de onderlaag uit multiplex.
  • De totale diktes variëren, van 10mm tot 20mm.
  • De toplagen zijn 3mm of 4mm dik.
  • De drager bestaat uit berkenmultiplex.

Gelaagd parket uitvoeringen

Gelaagd parket is verkrijgbaar in planken of stroken. Met de stroken kunnen er ook allerlei patronen mee gelegd worden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het visgraatpatroon, Hongaarse punt of een blokpatroon. Ook is gelaagd parket diagonaal te leggen. Vroeger werden parketvloeren vaak met kleine plankjes gelegd, maar tegenwoordig zijn de brede parketplanken erg populair. Gelaagd parket is ook verkrijgbaar met veel noesten en structuur. Deze rustieke en robuuste vloeren zijn op dit moment helemaal de trend. 

Gelaagd parket afwerking

Om de vloer zo goed mogelijk af te werken gebruiken wij olie. Op die manier is het lamel parket goed beschermd. Er wordt twee lagen was-olie op het parket aangebracht, en indien nodig worden slijtageplekken plaatselijk bijgewerkt met een onderhoudsolie. De vloer kan in verschillende kleuren geolied worden. Op die manier is er voor iedere wens een geschikte gelaagde parketvloer.

Om het authentieke karakter van hout nog sprekender te maken kan een eiken vloer verouderd, getrommeld, gerookt of dwars bezaagd worden. Zo ontstaat er een prachtige vintage look.

Voordelen van gelaagd parket

Deze vloeren reageren nauwelijks op temperatuur- en luchtvochtigheidsverschillen.

Gelaagd parket kunnen zwevend gelegd worden.

Gelaagd parket is geschikt voor op vloerverwarming. Tevens kunnen deze vloeren op vloerverwarming met koelingssysteem gelegd worden. 

Doordat de vloer zwevend gelegd kan worden, kun je dit ook eenvoudig zelf doen.

Neem contact op met Bebo Parket
Kom naar de fabriek