Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Eiken voor vloeren

Eikenbomen groeien op veel plaatsen op de wereld. Er zijn daardoor verschillende soorten en kwaliteiten in de handel. De meest voorkomende soorten eiken komen uit Noord-Amerika en Europa. Daarnaast zijn er nog wat minder belangrijke groeigebieden waaronder Japan. Uit Noord-Amerika komt Amerikaans wit- en Amerikaans rood eiken. Uit Europa komt Belgisch-, Duits-, Frans-, Inlands-, Pools-, Roemeens-, Slavonisch-eiken. In de meubels- en timmerindustrie wordt net Amerikaans wit eiken veel gebruikt. daarom wordt deze houtsoort hieronder beschreven.

Handelsnamen
Amerikaans wit eiken of wit eiken zin de handelsnamen waaronder de houtsoort voorkomt.

Boomsoorten

De houtsoort Amerikaans wit eiken is afkomstig van de zomereik.

Groeigebied
De zomereik groeit in het oostelijk deel van Noord-Amerika.

Kleur
Wit eiken heeft een duidelijk kleurverschil tussen het kern- en het spinthout. Het kernhout varieert van bleek geelbruin tot middelbruin. Spinthout is bijna wit.

Tekening

Het hout heeft brede stralen. Bij kwartiers gezaagd hout zijn deze zichtbaar als glanzende “spiegels”. Alle soorten eiken behoren tot de groep van ringporige houtsoorten.

De structuur van de kwaliteit zijn afhankelijk van de groeicondities waaronder de boom is gegroeid.

Duurzaamheid

Amerikaans wit eiken is een matig duurzame tot duurzame houtsoort. Het valt in de klasse 3/2 (10-15/15-25 jaar). De duurzaamheid is afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Bewerkbaarheid

De bewerkbaarheid hangt af van de plaats van herkomst. Hout uit de zuidelijke staten is vrij snel gegroeid. Hij is vrij licht en gemakkelijk te bewerken. Hout uit de noordelijke staten is veel langzamer gegroeid en heeft dus smalle groeiringen. Het hout is veel harder en taaier en dus ook moeilijker te bewerken. Om het hout te schroeven of te nagelen is voorboren zeker nodig. Het hout laat zich goed lijmen, beitsen, lakken, maar ook roken of logen.

Eikenhout bevat looizuren. Hierdoor heeft het hout enkele bijzondere eigenschappen:

  • Nat eikenhout is corrosief in contact met metalen. In contact met ijzer ontstaan blauwzwarte vlekken en met messing of koper ontstaan lichtbruine vlekken.
  • Zelfs op de plaatsen waar je het natte hout beet pakt ontstaat blauwzwarte vlekken
  • Eikenhout in contact met cement of beton zal het uitharen hiervan vertragen.

 

Tekening
Eikenhout heeft een duidelijke vlamtekening. Vooral bij geschaafd eiken zijn de spiegels goed zichtbaar. Hieraan is het hout direct te herkennen. Alleen de houtsoorten essen lijkt veel op eiken. Zeker het ruwe hout is vaak moeilijk te onderscheiden. Essen heeft over het algemeen een wat lichtere kleur dan eiken. Geschaafd essen heeft geen duidelijk herkenbare spiegel.

Toepassingen eiken

Het is niet mogelijk alle toepassingsmogelijkheden van eiken weer te geven. In elke industrie kom je de houtsoort wel tegen. Het grote voordeel van dit hout is, dat jet sterk, duurzaam en mooi getekend is.

Het hout wordt gebruikt voor ramen, deuren, meubels, kozijnen, traptreden en leuningen.

Het fineer van eikenhout wordt toegepast voor plaatmaterialen met een gefineerde toplaag. Zo is er met eiken gefineerde toplaag. Zo is er met eiken gefineerde spaanplaat, MDF en triplex.

Mooi getekend hout is zeer geschikt voor meubels en vloeren. In de parkethandel is wit eiken een veel gebruikte houtsoort. In de meubelindustrie wordt wit eiken blank, antiek gebeitst geloogd toegepast.

vloeren van eiken

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!